Araştırma Makalesi

Farklı Sıra Arası ve Bitki Sıklığı Uygulamalarının ‘Aziziye-94’ Nohut Çeşidinde Bitki Gelişimi ve Verime Etkisinin Belirlenmesi

Cilt: 9 Sayı: 2 24 Aralık 2020
Mustafa Ölmez *, Murat Erman , Zeki Erden , Erdoğan Çöçen
PDF İndir
TR EN

Farklı Sıra Arası ve Bitki Sıklığı Uygulamalarının ‘Aziziye-94’ Nohut Çeşidinde Bitki Gelişimi ve Verime Etkisinin Belirlenmesi

Öz

Nohut yaygın olarak taneleri için yetiştirilen ve insan beslenmesinde önemli yer tutan baklagil bitkilerinden biridir. Nohut üretiminde temel amaç bol miktarda ve kaliteli tane ürün elde etmektir. Sıra arası ve bitki sıklığı uygulamaları, elde edilecek ürünün miktar ve kalitesini etkileyen faktörlerdendir. Bu çalışma 2011 yılında Siirt ili Baykan ilçesinde yürütülmüştür. Çalışmada; farklı sıra arası ve bitki sıklığı uygulamalarının "Aziziye-94" nohut çeşidinde bitki gelişimi ile verim ve verim öğelerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülen çalışmada, üç farklı sıra arası mesafesi (25, 30 ve 35 cm) ve dört farklı bitki sıklığı (40, 50, 60 ve 70 tohum m-2) ele alınmıştır. Çalışmada; bitki boyu, bitkide yan dal sayısı, bitkide bakla sayısı, bitkide tane sayısı, baklada tane sayısı, bitkide tane verimi, metrekarede bitki sayısı, biyolojik verim, tane verimi, hasat indeksi ve yüz tane ağırlığı değerleri incelenmiştir. Çalışmada sıra arası ve bitki sıklığı uygulamalarının baklada tane sayısı dışında, incelenen tüm karakterlere etkisi önemli bulunmuştur. Sıra arası x bitki sıklığı interaksiyonunun etkisi ise hasat indeksi dışında önemsiz bulunmuştur. Çalışmada en yüksek tane verimi 259.7 kg da-1 ile 25 cm sıra arası mesafesinden ve 269.0 kg da-1 ile 60 tohum m-2 bitki sıklığından elde edilmiş ve bu uygulamanın tavsiye edilebilir olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Cicer arietinum L., tane verimi, verim öğeleri

Kaynakça

  1. Akçin, A. (1988). Yemeklik Dane Baklagiller. S. Ü. Ziraat Fak. Yay. No: 8, 377 s., Konya.
  2. Akdağ, C. (1990). Bakteri (Rhizobium ssp.) aşılama, azot dozları ve ekim sıklığının nohut (Cicer arietinum L.)’un verim ve verim unsurlarına etkileri. (Doktora tezi). A.Ü. Ziraat Fakültesi. 93 s. Ankara.
  3. Akdağ, C., Şehirali, S. (1992). Nohut (Cicer arietinum L.)'ta özellikler arası ilişkiler ve path katsayısı analizi üzerinde bir araştırma. Doğa-Tr. J. of Agricultural Foresty (TUBITAK), 16: 763-772.
  4. Akdağ, C., Şehirali, S. (1995). Bakteri (Rhizobium ssp.) aşılama, azot dozları ve ekim sıklığının nohut (Cicer arietinum L.)'un verim ve verim unsurlarına etkileri. Gaziosman Paşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 12: 122-134.
  5. Anonim, (2014). Meteoroloji Genel Müdürlüğü. http://www.mgm.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler- istatistik.aspx?m=SIIRT (Erişim Tarihi: 25.05.2014)
  6. Anonim, (2020). Tescilli Çeşitlerimiz. Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü. https://arastirma.tarimorman.gov.tr/datae/Sayfalar/Detay.aspx?OgeId=9&Liste=KutuMenu. (Erişim tarihi: 14.07.2020).
  7. Barary, M., Mazaherı, D., Banai, T. (2003). The effect of rowand plant spacing on the growthand yield of chickpea (Cicer arietinum L.). Proceedings of the 11th Australian Agronomy Conference, Geelong.
  8. Çiftçi, V., Doğan, Y., Toğay, N., Karakuş, M. (2004). Türkiye'de tescil edilmiş bazı nohut (Cicer arientum L.) çeşitlerin Van ekolojik koşullarında verim ve bazı verim öğelerinin belirlenmesi. Ç.Ü.Z.F. Dergisi, 19(2): 105-110.
  9. Doğan, Y., Çiftçi, V. (2019). Van ekolojik koşullarında farklı bitki sıklıkları ve ekim şekillerinin bazı nohut (Cicer arietinum L.) çeşitlerinde verim ve bazı verim öğelerine etkisi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 8(1), 91-105.
  10. Doğan, Y., Çiftçi, V., Ekinci, B. (2015). Mardin Kızıltepe ekolojik koşullarında farklı bitki sıklıklarının nohutta (Cicer arietinum L.) verim ve bazı verim öğelerine etkisi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(1), 73-81.

Kaynak Göster

APA
Ölmez, M., Erman, M., Erden, Z., & Çöçen, E. (2020). Farklı Sıra Arası ve Bitki Sıklığı Uygulamalarının ‘Aziziye-94’ Nohut Çeşidinde Bitki Gelişimi ve Verime Etkisinin Belirlenmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 9(2), 166-177. https://izlik.org/JA34JJ84XP
AMA
1.Ölmez M, Erman M, Erden Z, Çöçen E. Farklı Sıra Arası ve Bitki Sıklığı Uygulamalarının ‘Aziziye-94’ Nohut Çeşidinde Bitki Gelişimi ve Verime Etkisinin Belirlenmesi. Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg. 2020;9(2):166-177. https://izlik.org/JA34JJ84XP
Chicago
Ölmez, Mustafa, Murat Erman, Zeki Erden, ve Erdoğan Çöçen. 2020. “Farklı Sıra Arası ve Bitki Sıklığı Uygulamalarının ‘Aziziye-94’ Nohut Çeşidinde Bitki Gelişimi ve Verime Etkisinin Belirlenmesi”. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 9 (2): 166-77. https://izlik.org/JA34JJ84XP.
EndNote
Ölmez M, Erman M, Erden Z, Çöçen E (01 Aralık 2020) Farklı Sıra Arası ve Bitki Sıklığı Uygulamalarının ‘Aziziye-94’ Nohut Çeşidinde Bitki Gelişimi ve Verime Etkisinin Belirlenmesi. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 9 2 166–177.
IEEE
[1]M. Ölmez, M. Erman, Z. Erden, ve E. Çöçen, “Farklı Sıra Arası ve Bitki Sıklığı Uygulamalarının ‘Aziziye-94’ Nohut Çeşidinde Bitki Gelişimi ve Verime Etkisinin Belirlenmesi”, Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg., c. 9, sy 2, ss. 166–177, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34JJ84XP
ISNAD
Ölmez, Mustafa - Erman, Murat - Erden, Zeki - Çöçen, Erdoğan. “Farklı Sıra Arası ve Bitki Sıklığı Uygulamalarının ‘Aziziye-94’ Nohut Çeşidinde Bitki Gelişimi ve Verime Etkisinin Belirlenmesi”. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi 9/2 (01 Aralık 2020): 166-177. https://izlik.org/JA34JJ84XP.
JAMA
1.Ölmez M, Erman M, Erden Z, Çöçen E. Farklı Sıra Arası ve Bitki Sıklığı Uygulamalarının ‘Aziziye-94’ Nohut Çeşidinde Bitki Gelişimi ve Verime Etkisinin Belirlenmesi. Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg. 2020;9:166–177.
MLA
Ölmez, Mustafa, vd. “Farklı Sıra Arası ve Bitki Sıklığı Uygulamalarının ‘Aziziye-94’ Nohut Çeşidinde Bitki Gelişimi ve Verime Etkisinin Belirlenmesi”. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, c. 9, sy 2, Aralık 2020, ss. 166-77, https://izlik.org/JA34JJ84XP.
Vancouver
1.Mustafa Ölmez, Murat Erman, Zeki Erden, Erdoğan Çöçen. Farklı Sıra Arası ve Bitki Sıklığı Uygulamalarının ‘Aziziye-94’ Nohut Çeşidinde Bitki Gelişimi ve Verime Etkisinin Belirlenmesi. Bahri Dağdaş Bitk. Arşt. Derg. [Internet]. 01 Aralık 2020;9(2):166-77. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34JJ84XP