This research has been carried out in order to determine changes by years and sub-regions in bread wheat and durum wheat, produced in the province of Konya and traded at commodity exchange, in terms of physical and chemical criteria. In the research, quality features with regard to humidity rate, hectolitre mass, rate of broken grains, rate of weak grains, rate of blackpoint, rate of sunn pest and wheat bug damages, foreign substance rate and protein rate of wheat produced in 2012, 2013, 2014 and 2015 have been examined by years and by 5 sub-regions and according to findings; of the bread wheat produced in Konya, humidity rate has changed between 9.64%-10.28% by years, hectolitre mass has changed between 78.95-79.92 kg/hl, rate of broken grains has changed between 3.21-3.96%, rate of weak grains has changed between 2.27-2.94%, rate of grains with blackpoint kernel ratio has changed between 0.72 - 4.94%, rate of sunn pest and wheat bug damages has changed between 0.97-1.48%, foreign substance rate has changed between 4.04-5.53% and protein content has changed between 10.88 - 12.87%. Humidity rate of durum wheat has changed between 8.91-9.71%, hectolitre mass has changed between 78.70-80.81 kg/hl, rate of broken grains has changed between 5.22-7.44%, rate of weak grains has changed between 1.34-2.17%, rate of grains with blackpointkernelhas changed between 1.03-9.02%, rate of sunn pest and wheat bug damages has changed between 1.15-1.68%, foreign substance rate has changed between 3.74-6.10% and protein content has changed between 10.58-12.89%.
Bu araştırma, Konya İlinde üretilen ve Ticaret Borsasında alımı yapılan ekmeklik ve makarnalık buğdayların yıllar ve alt bölgelere göre fiziksel ve kimyasal kriterleri açısından değişimini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada 2012, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında üretilen buğdayın rutubet oranı, hektolitre ağırlığı, kırık tane oranı, cılız tane oranı, embriyosu kararmış tane oranı, süne ve kımıl tahribat oranı, yabancı madde oranı ve protein oranı ile ilgili kalite özellikleri yıllara ve 5 alt bölgeye göre incelenmiştir. Konya İlinde yetiştirilen ekmeklik buğdayların rutubet oranı yıllara göre %9.64-10.28 arasında, hektolitre ağrılığı 78.95-79.92 kg/hl, kırık tane oranı %3.21-3.96 arasında, cılız tane oranı %2.27-2.94 arasında, embriyosu kararmış tane oranı %0.72-4.94 arasında, süne ve kımıl tahribat oranı %0.97-1.48 arasında, yabancı madde oranı %4.04-5.53 ve protein oranı %10.88-12.87 arasında değişmiştir. Makarnalık buğdayların rutubet oranı yıllara göre %8.91-9.71 arasında, hektolitre ağırlığı 78.70-80.81 kg/hl arasında, kırık tane oranı %5.22-7.44 arasında, cılız tane oranı %1.34-2.17 arasında, embriyosu kararmış tane oranı %1.03-9.02 arasında, süne ve kımıl tahribat oranı %1.15-1.68 arasında, yabancı madde oranı %3.74-6.10 ve protein oranı %10.58-12.89 arasında değişmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ocak 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 2 |