Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Investigations on Forage Yield, Yield Parameters and Some Forage Quality Characteristics of Oats Varieties and Lines Grown Under Irrigated Conditions in Konya

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 1, 26 - 33, 18.07.2019

Öz

Oat is an important cereal as human food and animal
feed.
In
this research, it was aimed to evaluate some oat (Avena sativa L.) genotypes (lines and
cultivars) sown at the end of March for forage yield and forage quality
parameters. Research was carried out in Konya irrigated conditions, in 2018
seasons with 12 oat genotypes [nine lines (BDY-1, BDY-2, BDY-3, BDY-4, BDY-5,
BDY-6, BDY-7, BDY-8, BDY-9) and three were registered cultivars (Diriliş, Cheocota,
Seydişehir)]. The trial was established according to the Randomized Blocks
Experimental Design with three replications. Oats genotypes were harvested at milk
to dough period. Forage yield, dry forage yield, crude protein ratio, dry
matter ratio, ADF, NDF and ash ratio were investigated. Results indicated that
forage yield, values ranged between 2342-3109 kg/da and dry forage yield
between 614-994 kg/da, crude protein ratio ranged between 9.64-11.53%, dry
matter ratio between 21-35%, ADF ratio between 37.82-41.75%,NDF ratio between
52.79-57.80%, ash ratio between 7.39-9.87%.

Kaynakça

  • Acar, R. (1995). Sulu şartlarda, ikinci ürün olarak bazı baklagil yembitkileri ve tahıl karışımlarının yetiştirilme imkânları. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. 68 s. Konya.
  • Anonim, (2018). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. Erişim Tarihi: 14/02/2019.
  • Anonymous, (2009). Approved methodologies. www.leco.com/resources/approved _methods.
  • Avcı, İ. (2017). Yazlık ve kışlık ekilen yulaf (Avena spp.) genotiplerinin yeşil ot verimi ve silaj kalite özellikleri bakımından değerlendirilmesi. K.S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 69 s. Kahramanmaraş.
  • Avcıoğlu, R., Soya, H., Açıkgöz, E., Tan, A. (2000). Yem bitkileri üretimi. Türkiye Ziraat Mühendisligi V. Teknik Kongresi, 1.Cilt, 17-21.01.2000, Milli Kütüphane-Ankara, s:567-585.
  • Bilal, M., Ayub, M., Tariq, M., Tahir, M., Nadeem, M. (2017). Dry matter yield and forage quality traits of oat (Avena sativa L.) under integrative use of microbial and synthetic source of nitrogen. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences 16(3), 236–241.
  • FAO, (2016). Food and Agriculture Organization of the United Nations, http://faostat.fao.org / site/567/default.aspx#ancor. Erişim Tarihi: 19.10.2017.
  • Geçit, H. H. (1977). Kışlık yulaf çeşitlerinin başlıca morfolojik ve biyolojik karakteristiklerinin verimle olan ilişkileri. (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doktora Tez Özetleri Cilt1, Ankara.
  • Javanmard, A., Dabbagh, A., Nasab, M., Javanshir, A., Moghaddam, M., Janmohammadi, H. (2009). Forage yield and quality in intercropping of maize with different legumes as doublecropped. Journal of Food, Agriculture & Environment. 7(1): 163-166.
  • Kalaycı, M. (2005). Örneklerle JMP kullanımı ve tarımsal araştırma için varyans analiz modelleri. Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Yayın No:21.
  • Karabulut A., Canbolat, Ö. (2005). Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Uludağ Üniversitesi Yayınları, Yayın No:2.05.048.0424, Bursa.
  • Khan, A., Anjum, M. H., Rehman, M. K. U., Zaman, O., Ullah, R. (2014). Comparative study on quantitative and qualitative characters of different oat (Avena sativa L.) genotypes under agro-climatic conditions of Sargodha, Pakistan. American Journal of Plant Sciences, 5: 3097-3103.
  • Kjos, N. P. (1990). Evaluation of the feeding value of fresh forages, silage and hay using near inhered reflectance analysis (NIR). LA comparison of different methods for predicting the nutritive value. Norwegian J. Agric. Sci., 4: 305-320.
  • McCartney, D. H., Vaage, A. S. (1994). Comparative yield and feeding value of barley, oat and triticale silages. Canadian Journal of Animal Science, 74(1): 91-96.
  • Mut, Z., Akay, H., Erbaş, Ö. D. (2015). Hay yield and quality of oat (Avena sativa L.) genotypes of worldwide Origin. International Journal of Plant Production 9 (4), October 2015.: 507-522.
  • Rivera, D., Parish, J. (2010). Interpreting forage and feed analysis report. 2620, Mississippi State University.
  • Sayar, M. S. (2017). Ülkemiz ve bölgemizdeki yem bitkisi tarımına genel bakış. Diyarbakır Tarım. Ocak-Nisan 2017, 30-34, Diyarbakır.
  • Serin, Y., Tan, M. (2009). “Türkiye’de yem bitkileri tarımının bugünkü durumu”. Yembitkileri. Genel Bölüm, Cilt I.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir, 29-33.
  • Staples, Ch. R. (1989). Small grain crop for silage. Document DS 26 of the Dairy Science Department, Institute of Food and Agricultural Sciences, University of Florida, USA (FAIRS web sitesi erişimi http://hammock.ifas.ufl.edu).
  • Ünal, S., Mutlu, Z., Fırıncıoglu, H. K. (2011). Performances of some winter hungarian vetch accessıons (Vica pannonica Crantz.) on the highlands of Turkey. Turkish Journal of Field Crops. 16(1): 1-8.
  • Vansoset P. J., Robertson, J. B., Lewis, B. A. (1991). Method for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nostarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci.,74:3583-3597.

Konya’da Sulu Şartlarda Yetiştirilen Yulaf Hat ve Çeşitlerinin Ot Verimi ve Bazı Yem Kalite Özelliklerinin Araştırılması

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 1, 26 - 33, 18.07.2019

Öz

Yulaf,
insan yiyeceği ve hayvan yemi olarak kullanılan önemli bir tahıldır.
Bu çalışmada Konya sulu şartlarında geliştirilen bazı
yulaf (Avena sativa L) hat ve çeşitlerin ot verim, verim unsurları ve
bazı ot kalite özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma
2018 yetiştirme sezonunda yürütülmüş, 9 yulaf hattı (BDY-1, BDY-2, BDY-3, BDY-4,
BDY-5, BDY-6, BDY-7, BDY-8, BDY-9) ile 3 tescilli yulaf çeşidi (Diriliş, Cheocota,
Seydişehir) kullanılmıştır. Deneme Mart sonunda, Tesadüf Blokları Deneme Deseni’ne
göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Genotipler, süt olum-hamur olum
döneminde biçilerek verimler belirlenmiş ve kimyasal analizleri yapılmıştır.
Araştırmada yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, kuru madde
oranı, ADF, NDF ve kül özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre;
yeşil ot verimi 2342-3109 kg/da, kuru ot verimi 614-994 kg/da, ham protein oranı
%9.64-11.53, kuru madde oranı %21-35, ADF oranı %37.82-41.75, NDF oranı %52.79-57.80
ve kül oranı %7.39-9.87 arasında değişmiştir. 

Kaynakça

  • Acar, R. (1995). Sulu şartlarda, ikinci ürün olarak bazı baklagil yembitkileri ve tahıl karışımlarının yetiştirilme imkânları. Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi. 68 s. Konya.
  • Anonim, (2018). https://biruni.tuik.gov.tr/medas/?kn=92&locale=tr. Erişim Tarihi: 14/02/2019.
  • Anonymous, (2009). Approved methodologies. www.leco.com/resources/approved _methods.
  • Avcı, İ. (2017). Yazlık ve kışlık ekilen yulaf (Avena spp.) genotiplerinin yeşil ot verimi ve silaj kalite özellikleri bakımından değerlendirilmesi. K.S.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 69 s. Kahramanmaraş.
  • Avcıoğlu, R., Soya, H., Açıkgöz, E., Tan, A. (2000). Yem bitkileri üretimi. Türkiye Ziraat Mühendisligi V. Teknik Kongresi, 1.Cilt, 17-21.01.2000, Milli Kütüphane-Ankara, s:567-585.
  • Bilal, M., Ayub, M., Tariq, M., Tahir, M., Nadeem, M. (2017). Dry matter yield and forage quality traits of oat (Avena sativa L.) under integrative use of microbial and synthetic source of nitrogen. Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences 16(3), 236–241.
  • FAO, (2016). Food and Agriculture Organization of the United Nations, http://faostat.fao.org / site/567/default.aspx#ancor. Erişim Tarihi: 19.10.2017.
  • Geçit, H. H. (1977). Kışlık yulaf çeşitlerinin başlıca morfolojik ve biyolojik karakteristiklerinin verimle olan ilişkileri. (Doktora Tezi). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Doktora Tez Özetleri Cilt1, Ankara.
  • Javanmard, A., Dabbagh, A., Nasab, M., Javanshir, A., Moghaddam, M., Janmohammadi, H. (2009). Forage yield and quality in intercropping of maize with different legumes as doublecropped. Journal of Food, Agriculture & Environment. 7(1): 163-166.
  • Kalaycı, M. (2005). Örneklerle JMP kullanımı ve tarımsal araştırma için varyans analiz modelleri. Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Yayınları, Yayın No:21.
  • Karabulut A., Canbolat, Ö. (2005). Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri. Uludağ Üniversitesi Yayınları, Yayın No:2.05.048.0424, Bursa.
  • Khan, A., Anjum, M. H., Rehman, M. K. U., Zaman, O., Ullah, R. (2014). Comparative study on quantitative and qualitative characters of different oat (Avena sativa L.) genotypes under agro-climatic conditions of Sargodha, Pakistan. American Journal of Plant Sciences, 5: 3097-3103.
  • Kjos, N. P. (1990). Evaluation of the feeding value of fresh forages, silage and hay using near inhered reflectance analysis (NIR). LA comparison of different methods for predicting the nutritive value. Norwegian J. Agric. Sci., 4: 305-320.
  • McCartney, D. H., Vaage, A. S. (1994). Comparative yield and feeding value of barley, oat and triticale silages. Canadian Journal of Animal Science, 74(1): 91-96.
  • Mut, Z., Akay, H., Erbaş, Ö. D. (2015). Hay yield and quality of oat (Avena sativa L.) genotypes of worldwide Origin. International Journal of Plant Production 9 (4), October 2015.: 507-522.
  • Rivera, D., Parish, J. (2010). Interpreting forage and feed analysis report. 2620, Mississippi State University.
  • Sayar, M. S. (2017). Ülkemiz ve bölgemizdeki yem bitkisi tarımına genel bakış. Diyarbakır Tarım. Ocak-Nisan 2017, 30-34, Diyarbakır.
  • Serin, Y., Tan, M. (2009). “Türkiye’de yem bitkileri tarımının bugünkü durumu”. Yembitkileri. Genel Bölüm, Cilt I.Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü, İzmir, 29-33.
  • Staples, Ch. R. (1989). Small grain crop for silage. Document DS 26 of the Dairy Science Department, Institute of Food and Agricultural Sciences, University of Florida, USA (FAIRS web sitesi erişimi http://hammock.ifas.ufl.edu).
  • Ünal, S., Mutlu, Z., Fırıncıoglu, H. K. (2011). Performances of some winter hungarian vetch accessıons (Vica pannonica Crantz.) on the highlands of Turkey. Turkish Journal of Field Crops. 16(1): 1-8.
  • Vansoset P. J., Robertson, J. B., Lewis, B. A. (1991). Method for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nostarch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci.,74:3583-3597.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Sait Çeri

Ramazan Acar

Yayımlanma Tarihi 18 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Çeri, S., & Acar, R. (2019). Konya’da Sulu Şartlarda Yetiştirilen Yulaf Hat ve Çeşitlerinin Ot Verimi ve Bazı Yem Kalite Özelliklerinin Araştırılması. Bahri Dağdaş Bitkisel Araştırma Dergisi, 8(1), 26-33.