Oat is an important cereal as human food and animal
feed. In
this research, it was aimed to evaluate some oat (Avena sativa L.) genotypes (lines and
cultivars) sown at the end of March for forage yield and forage quality
parameters. Research was carried out in Konya irrigated conditions, in 2018
seasons with 12 oat genotypes [nine lines (BDY-1, BDY-2, BDY-3, BDY-4, BDY-5,
BDY-6, BDY-7, BDY-8, BDY-9) and three were registered cultivars (Diriliş, Cheocota,
Seydişehir)]. The trial was established according to the Randomized Blocks
Experimental Design with three replications. Oats genotypes were harvested at milk
to dough period. Forage yield, dry forage yield, crude protein ratio, dry
matter ratio, ADF, NDF and ash ratio were investigated. Results indicated that
forage yield, values ranged between 2342-3109 kg/da and dry forage yield
between 614-994 kg/da, crude protein ratio ranged between 9.64-11.53%, dry
matter ratio between 21-35%, ADF ratio between 37.82-41.75%,NDF ratio between
52.79-57.80%, ash ratio between 7.39-9.87%.
Yulaf,
insan yiyeceği ve hayvan yemi olarak kullanılan önemli bir tahıldır. Bu çalışmada Konya sulu şartlarında geliştirilen bazı
yulaf (Avena sativa L) hat ve çeşitlerin ot verim, verim unsurları ve
bazı ot kalite özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma
2018 yetiştirme sezonunda yürütülmüş, 9 yulaf hattı (BDY-1, BDY-2, BDY-3, BDY-4,
BDY-5, BDY-6, BDY-7, BDY-8, BDY-9) ile 3 tescilli yulaf çeşidi (Diriliş, Cheocota,
Seydişehir) kullanılmıştır. Deneme Mart sonunda, Tesadüf Blokları Deneme Deseni’ne
göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Genotipler, süt olum-hamur olum
döneminde biçilerek verimler belirlenmiş ve kimyasal analizleri yapılmıştır.
Araştırmada yeşil ot verimi, kuru ot verimi, ham protein oranı, kuru madde
oranı, ADF, NDF ve kül özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre;
yeşil ot verimi 2342-3109 kg/da, kuru ot verimi 614-994 kg/da, ham protein oranı
%9.64-11.53, kuru madde oranı %21-35, ADF oranı %37.82-41.75, NDF oranı %52.79-57.80
ve kül oranı %7.39-9.87 arasında değişmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |