Konya pasture crude protein macro nutrient elements micro nutrient elements
Araştırma, Konya il merkezinin yaklaşık 20 km kuzeyinde, Konya-Afyon karayolu
üzerinde, Selçuk Üniversitesi kampüsünü de içine alan mera alanlarında yetişen
farklı bitki türlerinin besin elementi içeriklerini belirlemek amacıyla 1993
yılında yürütülmüştür. Tipik karasal iklim kuşağında yer alan araştırma alanı,
derinliği topoğrafyaya göre değişmekle birlikte oldukça sığ bir toprak yapısına
sahiptir. Killi-tın bünyeye sahip olan toprakların pH ve kireç değerleri
oldukça yüksek, organik maddesi düşüktür. Bitkilerin toprak üstü aksamları Haziran
ayında vejetatif gelişmenin son dönemlerinde toplanarak analiz edilmiştir.
Bitki analizleri neticesinde elde edilen makro ve mikro besin elementi
kapsamları bitkilerin türüne göre farklılık göstermiştir. Buna göre, makro
besin elementlerinden azot, incelenen bitkiler içerisinde en yüksek (%1.51) Euphobia macroclada Boiss. bitkisinde
bulunurken, fosfor Glaucium grandiflorum Boiss.
et Huet in Boiss. var. torguatum Culllen.
bitkisinde (%0.18) ve potasyum ise Salvia
sclarea L. bitkisinde (%1.66) tespit edilmiştir. Kalsiyum, magnezyum ve
kükürt elementlerinin en yüksek değerleri fosforda olduğu gibi yine Glaucium grandiflorum Boiss. et Huet in
Boiss. var. torguatum Culllen. bitkisinden
(sırasıyla; % 2.95-0.69 ve 0.51) elde edilmiştir. Achillea wilhelmsii C. Koch. bitkisinde ise diğerlerine göre daha
fazla oranda sodyum (%0.13) tespit edilmiştir. Elde edilen azot değerlerine
bağlı olarak en yüksek (%9.44) ham protein içeriği de yine aynı bitkide elde
edilmiştir. Mikro besin elementlerinden demir (556 ppm), çinko (35 ppm) ve
manganın (194 ppm) sırasıyla Thymus
sipyleus Boiss. subsp. Rosulans (Borbas)
Jalas., Eryngium campestre L. var. virens Link. ve Achillea wilhelmsii C. Koch. bitkilerinde diğerlerine oranla daha
fazla bulunduğu belirlenmiştir. Bromus
tectorum L. bitkisinde 290 ppm B tespit edilmiştir. Araştırmaya alınan
bitkilerin tamamında bakır elementi okuma sınırlarının altında kalmıştır.
Konya mera ham protein makrobesin elementleri mikrobesin elementleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |