This
study was carried out to determine suitable varieties and planting times in
strawberry cultivation in Eskişehir ecological conditions. Albion, San Andreas,
Sweet Ann, Redlans Hope and Kabarla strawberry varieties were used as plant
material. Frigo seedlings were planted on open land on seven different dates:
25 April, 10 May, 25 May, 10 June, 25 June, 10 July and 25 July. The yield,
average fruit weight, water soluble dry matter content and pH of the plants
were determined. In this study, the yield values per plant were between 362.71
g (Redlans Hope) and 635.88 g (Kabarla) and between the period of 341.37 g (7th
period) and 652.79, respectively. It was determined that the fruit weight between
cultivars ranged between 15.00 g (Kabarla) and 19.51 g (San Andreas), and
between 11.25 g (7th period) and 20.15 g (1st period). There was a significant
difference between the total soluble solids and pH values. The average between
the varieties ranged between 6.26% (San Andreas) and 7.98% (Sweet Ann) and
between 5.47% (7th period) and 7.93% (6th period). The mean pH values varied
between 3.09 (Albion) and 3.63 (Kabarla) between the varieties, and the mean
between 2.85 (4. period) and 3.98 (3rd period). As a result, it was determined
that the planting times of Kabarla, San Andreas and Sweet Ann varieties were
suitable in terms of yield and fruit characteristics in Eskişehir conditions
and 25 April and 10 May.
Bu
çalışma Eskişehir ilinde çilek yetiştiriciliğinde uygun çeşit ve dikim zamanlarının
tespiti amacıyla yapılmıştır. Bitki materyali olarak Albion, San Andreas, Sweet
Ann, Redlans Hope ve Kabarla çilek çeşitleri kullanılmıştır. Frigo fideler 25
Nisan, 10 Mayıs, 25 Mayıs, 10 Haziran, 25 Haziran, 10 Temmuz ve 25 Temmuz olmak
üzere yedi farklı tarihte açık araziye dikilmiştir. Bitkilerde verim, ortalama
meyve ağırlığı, suda çözünebilir kuru madde miktarı ve pH belirlenmiştir. Bu
çalışmada, çeşitler arasında ve dikim dönemlerine göre bitki başına verim
değerlerinin çeşitler arasında ortalama 362.71 g (Redlans Hope) ile 635.88 g
(Kabarla) arasında, dönemler arasında ise ortalama 341.37 g (7. dönem) ile 652.79
g (2. dönem) arasında değiştiği tespit edilmiştir. Çeşitler arasında meyve
ağırlığının ortalama 15.00 g (Kabarla) ile 19.51 g (San Andreas) arasında,
dönemler arasında ortalama olarak ise 11.25 g (7. dönem) ile 20.15 g (1. dönem)
arasında değiştiği tespit edilmiştir. Suda çözünür kuru madde ve pH değerleri
arasında önemli fark tespit edilmiştir. Çeşitler arasında suda çözünür kuru
madde miktarı ortalama %6.26 (San Andreas) ile % 7.98 (Sweet Ann) arasında,
dönemler arasında ise ortalama %5.47 (7. dönem) ile %7.93 (6. dönem) arasında
değişmiştir. pH değerleri ise çeşitler arasında ortalama 3.09 (Albion) ile 3.63
(Kabarla) arasında, dönemler arasında ortalama ise 2.85 (4. dönem) ile 3.98 (3.
dönem) arasında değişmiştir. Sonuç olarak Eskişehir şartlarında verim ve meyve
özellikleri bakımından Kabarla, San Andreas ve Sweet Ann çeşitlerinin, dikim
zamanları olarak da 25 Nisan ve 10 Mayıs tarihlerinin uygun olduğu tespit
edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 1 |