Bu çalışma ile 2016-2017 yıllarında Konya ilinde depo ve market koşullarında bazı lale, nergis ve sümbül soğanlarında çürümelere sebep olan Penicillium spp. enfeksiyonları tespit edilmeye çalışılmıştır. Lale, nergis ve sümbül soğanları depoya alındıktan 1 ay sonra Penicillium spp. açısından değerlendirilmiş ve sayımlara devam edilerek enfekteli soğan oranları belirlenmiştir. Sayımlara, soğanlar marketlere pazarlandığı tarihlerde de devam edilmiştir. 2016 yılında 90 gün depolandıktan sonra yapılan sayımda lalelerde enfekteli soğan oranı %5.20 olarak belirlenmiştir. 30 gün depolanan sümbül ve nergislerde hastalık oranları sırasıyla %10.33 ve %1.67 olarak tespit edilmiştir. Market koşullarında 77 gün bekletilen lalelerde enfekteli soğan sayısı %96.02’ya, sümbüllerde %28.67’ye, nergislerde ise %6.5’e yükselmiştir. 2017 yılında 130 gün depolanan lalelerde enfekteli soğan sayısı %12.22 olarak belirlenmiştir. 1 ay depolanan nergis ve sümbüllerde enfekteli soğan oranı sırasıyla %2.0 ve %2.5 olarak tespit edilmiştir. Market koşullarında 36 gün bekletilen lale soğanlarında enfekteli soğan oranı %62.15 yükselirken, sümbüllerde enfekteli soğan oranı %12.5’e ulaşmıştır. Bu koşullarda nergis soğanlarında Penicillium spp. açısından önemli bir farklılık görülmemiştir.
Penicillium türlerini belirlemek amacıyla lale, sümbül ve nergis soğanlarından elde edilen Penicillium izolatları, hem morfolojik olarak hem de MALDI-TOF biyotipleme yoluyla karakterize edilmiştir. Lale izolatlarının Penicillium corymbiferum ve P. expansum, nergis izolatlarının P. corymbiferum, P. rugulosum ve P. funiculosum, sümbül izolatlarının ise P. corymbiferum, P. expansum ve P. olsonii türleri olduğu belirlenmiştir. Lale, nergis ve sümbülde en yaygın tür ise Penicillium corymbiferum olarak tespit edilmiştir.
In this study, Penicillium spp. infections causing decay in some tulips, narcissus and hyacinth bulbs in the storage and market conditions in Konya province in 2016-2017 were tried to be determined. Tulip, narcissus and hyacinth bulbs were evaluated in terms of Penicillium spp. 30 days after they were taken out of storage and counts were continued every 10 days to determine infected bulb ratios. Counts continued on dates when bulbs were marketed. After 90 days of storage in 2016, the rate of infected bulbs was 5.20%. The disease rates in hyacinths and narcissus stored for 30 days were 10.33% and 1.67%, respectively. In the market conditions, the number of infected bulbs increased to 96.02%, hyacinths to 28.67% and narcissus to 6.5%. In tulips stored for 130 days in 2017, the number of infected bulbs was determined as 12.22%. The number of infected bulbs of narcissus and hyacinths stored for 1 month were determined as 2.0% and 2.5%, respectively. The rate of infected bulbs in tulip bulbs which were kept in market conditions for 36 days increased to 62.15%, while the percentage of infected bulbs in hyacinths is reached 12.5%. In these conditions, there was no significant difference in the narcissus bulbs in terms of Penicillium spp.
Penicillium isolates obtained from tulips, hyacinths and narcissus bulbs to characterize Penicillium species were characterized both morphologically and by MALDI-TOF biotyping. Penicillium corymbiferum and P. expansum in tulip isolates, P. corymbiferum, P. rugulosum and P. funiculosum in narcissus isolates, P. corymbiferum, P. expansum and P. olsonii species in hyacinth isolates were determined. The most common species in tulips, narcissus and hyacinths was identified as Penicillium corymbiferum.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat, Veterinerlik ve Gıda Bilimleri |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 2 |