Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Structural Characteristics of Cattle Farm Enterprises in Selim District of Kars Province: Farm Management Practices

Yıl 2025, Cilt: 14 Sayı: 2, 54 - 65, 25.12.2025

Öz

This study aimed to identify current challenges in farm management and cattle breeding practices on cattle farms located in the Selim district of Kars province. For this purpose, a face-to-face survey was conducted with 350 cattle farm owners randomly selected from among 3925 farms in the district. Study results showed that the milking was performed by mobile milking machines in 52.3% of the cattle farms in the district. Furthermore, the majority of the farmers (60.2%) cleaned the milking machines after each milking., while 29.6% of the enterprises were determined to perform machine cleaning once a day. It was found that pre-milking udder cleaning is not performed in 15.0% of the enterprises, while 85.0% of the respondents stated that they perform udder cleaning before milking. Moreover, the vast majority of enterprises in the district (98.3%) stored the milk in plastic containers. It was also found that calvings in enterprises were mostly in winter (70.6%), followed by spring (14.6%) and autumn (13.7%), and the rate of enterprises keeping records of animals was 18.9%. This study found that 45.7% of enterprises dried off their cows three months before calving, 39.1% dried off them two months before calving. The most common diseases in dairy farms in the district are toe and nail problems (33.3%), dystocia (25.9%), mastitis (14.6%), diarrhea (4.6%) and coughing (0.6%). According to the research findings, in order to ensure hygienic milk production in the district, it is necessary to increase the number of communal cooling tanks in villages, promote the use of machine milking, conduct more frequent checks of dairy cows for mastitis, and have local units of the Ministry of Agriculture and Forestry play a more active role in addressing the deficiencies observed in farm management practices.

Kaynakça

  • Akkuş, Z. (2009). Konya İlinde süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. (Yüksek lisans tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Arıkan, R. (2007). Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama. Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti. ISBN:975-8784-35-8, Ankara.
  • Aydın Eryılmaz, G., Kılıç, O., Boz, İ., Kaynakçı, C. (2020). Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Tarımsal Yeniliklerin Benimsenmesi ve Bilgi Kaynakları Yönünden Değerlendirilmesi: Samsun İli Bafra ve Canik İlçeleri Örneği. Journal of the Institute of Science and Technology, 10(2), 1361-1369. https://doi.org/10.21597/jist.665198
  • Aydın, R., Bayram, B., Ergün, O.F., Özdemir, V. F., Diler, A., Yanar, M., Koçyiğit, R. (2023). Sığırcılık İşletmelerinde İşletme Büyüklüğü ve Yetiştiricilerin Eğitim Durumlarının Çiftlik Uygulamaları Üzerine Etkileri: Erzurum İli Aşkale İlçesi Örneği. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics, 2(1), 29-37.
  • Ayman, H. (2014). Kahramanmaraş ili Merkez ilçede süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri, sorunları ve çözüm önerileri (Yüksek lisans tezi). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • Bakan, Ö. (2014.) Ağrı ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri (Yüksek lisans tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Bakır, G., Kibar, M. (2019): Muş ilinde özel süt sığırcılığı işletmelerinde üreme faaliyetlerinin belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22(5), 772-780. doi:10.18016/ksutarimdoga.vi.536831
  • Çoban, O., Lacın, E., Sabuncuoglu, N., Genc, M. (2013). Production and health parameters in cattle herds: A survey from Eastern Turkey. The Journal of Animal and Plant Sciences, 23(6):1572-1577.
  • Demir, P., Adıgüzel, S. I., Sarı, M., Ayvazoğlu, C. (2014). Kars merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 28(1), 9-13.
  • Demirhan, S., Yenilmez M. (2019). Current situation, problems and solution of dairy cattle enterprises in uşak province. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 7(12): 2198-2203.
  • Diler, A., Güler, O., Aydın, R., Yanar, M., Koçyiğit, R. (2017). Erzurum ili Narman ilçesi sığırcılık işletmelerinde çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Alinteri Journal of Agriculture Science 32(1): 39-45.
  • Diler, A., Yanar, M., Özdemir, V. F., Aydın, R., Koçyiğit, R., Yılmaz, A. (2022). A study on cattle feeding practices and habits of cattle enterprises in central county of Ağrı Province. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 10(6), 1083-1088.
  • Doğanay, S., Yanar, M. (2023). Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Büyükbaş Hayvancılık İşletmelerinde Uygulanan Yetiştirme Teknikleri: Şanlıurfa İli Merkez Eyyubiye İlçesi Örneği. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 12(2), 103-117.
  • Eltas, M.F. (2018). Doğu Anadolu hayvancılığı geliştirme (DAP) projesi kapsamında inşa edilen yeni sığır barınaklarının kullanımı, yetiştiricilerin memnuniyet düzeyi ve üretim üzerindeki etkileri. Atatürk Üniv. Fen Bil. Ens. Zootekni Anabilim Dalı, 98.
  • Ermetin, O., Abacı, N.İ. (2022). Yozgat İli Süt Sığırcılığı Faaliyetinin Mevcut Durumu ve Üreticilerin Gelecekten Beklentileri. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(1), 14-26.
  • Fróna, D., Szenderák, J., Harangi-Rákos, M. (2019). The challenge of feeding the world. Sustainability, 11(20), 5816.
  • Kaygısız, A., Özkan, İ. (2021). Samsun Tekkeköy ilçesindeki süt sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri ve hijyen koşulları. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(2): 225-233.
  • Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y. (2008). Kahramanmaraş bölgesi süt sığırı işletmelerinin yapısal özellikleri: I. Yetiştirme uygulamaları. Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2), 23-31.
  • Kaylan, V., Yılmaz, İ., Yanar, M. (2019). Iğdır ilinde süt sığırcılığı işletmelerinde buzağı yetiştirme üzerine bir araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22, 169-178.
  • Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., Avcı, M. (2015). Erzurum ili Hınıs ilçesi sığırcılık işletmelerinin yapısal durumu: Çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Derg. 5 (4): 85-97.
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Diler, A., Güler, O. (2017). Erzurum İli Narman İlçesindeki sığırcılık işletmelerinde uygulanan sağım yönetimi üzerine bir araştırma. Alinteri Journal of Agriculture Science, 32(2), 45-54.
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Diler, A., Güler, O. (2018). Sığırcılık işletmelerinde hayvan sağlığı, veteriner sağlık hizmetleri ve yetiştirici memnuniyeti ve beklentileri: Erzurum İli Narman İlçesi örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21(2), 203-208.
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Diler, A., Aydın, R., Özdemir, V.F., Yılmaz, A. (2021). Cattle and calf raising practices in the eastern Anatolia Region: An example of central county of Ağri province. International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 14(3), 152-163.
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Özdemir, V. F., Diler, A., Yılmaz, A. (2022). Structural Characteristics of Dairy Cattle Enterprises in Central County of Ağrı Province: milking Management Practices. Journal of Animal Production/Hayvansal Üretim, 63(1).
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Özdemir, V. F., Ergün, O. F., Bayram, B., Şat, O. (2023). Erzurum İli Aşkale İlçesindeki Süt Sığırı İşletmelerinde Mevcut Barınak Yapısal Özellikleri ile İşletme Büyüklükleri Arasındaki İlişkiler. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 12(1), 38-49.
  • Önal, A.R., Özder, M. (2008). Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2):197-203.
  • Özhan, M., Tüzemen, N., Yanar, M. (2015). Büyükbaş hayvan yetiştirme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, (6. baskı).
  • Özdemir, V. F., Yanar, M., Bayram, B., Koçyiğit, R., Ergün, O. F., Aydın, R., Şat, O. (2023). Erzurum İli Aşkale İlçesi Sığırcılık İşletmelerinde Buzağı Yetiştirme Uygulamaları. Akademik Ziraat Dergisi, 12(2), 279-288.
  • Özsağlıcak, S., Yanar, M. (2022a). Doğu Anadolu Bölgesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Yetiştiricilik Uygulamaları: Erzincan İli Merkez İlçesi Örneği. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics, 1(2): 32-34.
  • Özsağlıcak, S., Yanar, M. (2022b). Erzincan ili merkez ilçesi sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri: İşletmelere ait genel bilgiler ve sağım yönetimi. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 10(1), 899-908.
  • Öztürk, N.N. (2009). Mardin İlindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. (Yüksek lisans tezi), Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Said, M.I. (2021). The role of the livestock farming industry in supporting the global agricultural industry. Agricultural Development in Asia—Potential Use of Nano-Materials and Nano-Technology.
  • Satılmış, A.S., Kul, E. (2024). Herd Management Practices in Water Buffalo Enterprises in Amasya Province: Feeding, Milking and Health Protection. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 12(5): 753–762.
  • Savaş, S., Yenice, G. (2016). Rize ilinde yapılan süt sığırcılığının mevcut durumunun araştırılması. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 11(1): 74-83.
  • Soyak, A., Soysal, M.İ., Gürcan, E.K. (2007). Tekirdağ İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Bu İşletmelerin Siyah Alaca Süt Sığırlarının Çeşitli Morfolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(3), 297-305.
  • Şeker, İ., Tasalı H, Güler H. (2012). Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniv. Sağ. Bil. Vet. Derg. 26 (1): 09-16.
  • Tatar, A.M. (2007). Ankara ve Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri il birliklerine üye süt sığırcılığı işletmelerinin yapısı ve sorunları. (Doktora tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Tilki, M., Sarı, M., Aydın, E., Işık, S., Aksoy, AR. (2013). Kars İli sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: I. Mevcut durum. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1):109- 116.
  • Tugay, A., Bakır, G. (2008). Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40(1): 37-47.
  • Tutkun, M., Denli, M., Sessiz, A. (2017). Diyarbakır ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal durum analizi. Turkish Journal of Agriculture- Food Science and Technology, 5(5), 476-483.
  • TÜİK, 2024. https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1
  • Tüzemen, N., Yanar M., Akbulut. Ö. (2013) Hayvan Islahı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları 230
  • Yanar, M., Diler, A., Aydın, R., Koçyiğit, R., Özdemir, V.F., Tosun, M. (2022). A Study on Structural Characteristics of the Cattle Barns in İspir County of Erzurum Province. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(Ek Sayı 2), 566-575.

Structural Characteristics of Cattle Farm Enterprises in Selim District of Kars Province: Farm Management Practices

Yıl 2025, Cilt: 14 Sayı: 2, 54 - 65, 25.12.2025

Öz

This study aimed to identify current challenges in farm management and cattle breeding practices on cattle farms located in the Selim district of Kars province. For this purpose, a face-to-face survey was conducted with 350 cattle farm owners randomly selected from among 3925 farms in the district. Study results showed that the milking was performed by mobile milking machines in 52.3% of the cattle farms in the district. Furthermore, the majority of the farmers (60.2%) cleaned the milking machines after each milking., while 29.6% of the enterprises were determined to perform machine cleaning once a day. It was found that pre-milking udder cleaning is not performed in 15.0% of the enterprises, while 85.0% of the respondents stated that they perform udder cleaning before milking. Moreover, the vast majority of enterprises in the district (98.3%) stored the milk in plastic containers. It was also found that calvings in enterprises were mostly in winter (70.6%), followed by spring (14.6%) and autumn (13.7%), and the rate of enterprises keeping records of animals was 18.9%. This study found that 45.7% of enterprises dried off their cows three months before calving, 39.1% dried off them two months before calving. The most common diseases in dairy farms in the district are toe and nail problems (33.3%), dystocia (25.9%), mastitis (14.6%), diarrhea (4.6%) and coughing (0.6%). According to the research findings, in order to ensure hygienic milk production in the district, it is necessary to increase the number of communal cooling tanks in villages, promote the use of machine milking, conduct more frequent checks of dairy cows for mastitis, and have local units of the Ministry of Agriculture and Forestry play a more active role in addressing the deficiencies observed in farm management practices.

Kaynakça

  • Akkuş, Z. (2009). Konya İlinde süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. (Yüksek lisans tezi). Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Arıkan, R. (2007). Araştırma Teknikleri ve Rapor Hazırlama. Asil Yayın Dağıtım Ltd. Şti. ISBN:975-8784-35-8, Ankara.
  • Aydın Eryılmaz, G., Kılıç, O., Boz, İ., Kaynakçı, C. (2020). Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Tarımsal Yeniliklerin Benimsenmesi ve Bilgi Kaynakları Yönünden Değerlendirilmesi: Samsun İli Bafra ve Canik İlçeleri Örneği. Journal of the Institute of Science and Technology, 10(2), 1361-1369. https://doi.org/10.21597/jist.665198
  • Aydın, R., Bayram, B., Ergün, O.F., Özdemir, V. F., Diler, A., Yanar, M., Koçyiğit, R. (2023). Sığırcılık İşletmelerinde İşletme Büyüklüğü ve Yetiştiricilerin Eğitim Durumlarının Çiftlik Uygulamaları Üzerine Etkileri: Erzurum İli Aşkale İlçesi Örneği. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics, 2(1), 29-37.
  • Ayman, H. (2014). Kahramanmaraş ili Merkez ilçede süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri, sorunları ve çözüm önerileri (Yüksek lisans tezi). Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Kahramanmaraş.
  • Bakan, Ö. (2014.) Ağrı ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri (Yüksek lisans tezi). Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.
  • Bakır, G., Kibar, M. (2019): Muş ilinde özel süt sığırcılığı işletmelerinde üreme faaliyetlerinin belirlenmesi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22(5), 772-780. doi:10.18016/ksutarimdoga.vi.536831
  • Çoban, O., Lacın, E., Sabuncuoglu, N., Genc, M. (2013). Production and health parameters in cattle herds: A survey from Eastern Turkey. The Journal of Animal and Plant Sciences, 23(6):1572-1577.
  • Demir, P., Adıgüzel, S. I., Sarı, M., Ayvazoğlu, C. (2014). Kars merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 28(1), 9-13.
  • Demirhan, S., Yenilmez M. (2019). Current situation, problems and solution of dairy cattle enterprises in uşak province. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 7(12): 2198-2203.
  • Diler, A., Güler, O., Aydın, R., Yanar, M., Koçyiğit, R. (2017). Erzurum ili Narman ilçesi sığırcılık işletmelerinde çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Alinteri Journal of Agriculture Science 32(1): 39-45.
  • Diler, A., Yanar, M., Özdemir, V. F., Aydın, R., Koçyiğit, R., Yılmaz, A. (2022). A study on cattle feeding practices and habits of cattle enterprises in central county of Ağrı Province. Turkish Journal of Agriculture-Food Science and Technology, 10(6), 1083-1088.
  • Doğanay, S., Yanar, M. (2023). Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki Büyükbaş Hayvancılık İşletmelerinde Uygulanan Yetiştirme Teknikleri: Şanlıurfa İli Merkez Eyyubiye İlçesi Örneği. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 12(2), 103-117.
  • Eltas, M.F. (2018). Doğu Anadolu hayvancılığı geliştirme (DAP) projesi kapsamında inşa edilen yeni sığır barınaklarının kullanımı, yetiştiricilerin memnuniyet düzeyi ve üretim üzerindeki etkileri. Atatürk Üniv. Fen Bil. Ens. Zootekni Anabilim Dalı, 98.
  • Ermetin, O., Abacı, N.İ. (2022). Yozgat İli Süt Sığırcılığı Faaliyetinin Mevcut Durumu ve Üreticilerin Gelecekten Beklentileri. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 11(1), 14-26.
  • Fróna, D., Szenderák, J., Harangi-Rákos, M. (2019). The challenge of feeding the world. Sustainability, 11(20), 5816.
  • Kaygısız, A., Özkan, İ. (2021). Samsun Tekkeköy ilçesindeki süt sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri ve hijyen koşulları. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi, 25(2): 225-233.
  • Kaygısız, A., Tümer, R., Orhan, H., Vanlı, Y. (2008). Kahramanmaraş bölgesi süt sığırı işletmelerinin yapısal özellikleri: I. Yetiştirme uygulamaları. Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2), 23-31.
  • Kaylan, V., Yılmaz, İ., Yanar, M. (2019). Iğdır ilinde süt sığırcılığı işletmelerinde buzağı yetiştirme üzerine bir araştırma. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 22, 169-178.
  • Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., Avcı, M. (2015). Erzurum ili Hınıs ilçesi sığırcılık işletmelerinin yapısal durumu: Çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Derg. 5 (4): 85-97.
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Diler, A., Güler, O. (2017). Erzurum İli Narman İlçesindeki sığırcılık işletmelerinde uygulanan sağım yönetimi üzerine bir araştırma. Alinteri Journal of Agriculture Science, 32(2), 45-54.
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Diler, A., Güler, O. (2018). Sığırcılık işletmelerinde hayvan sağlığı, veteriner sağlık hizmetleri ve yetiştirici memnuniyeti ve beklentileri: Erzurum İli Narman İlçesi örneği. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 21(2), 203-208.
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Diler, A., Aydın, R., Özdemir, V.F., Yılmaz, A. (2021). Cattle and calf raising practices in the eastern Anatolia Region: An example of central county of Ağri province. International Journal of Agricultural and Natural Sciences, 14(3), 152-163.
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Özdemir, V. F., Diler, A., Yılmaz, A. (2022). Structural Characteristics of Dairy Cattle Enterprises in Central County of Ağrı Province: milking Management Practices. Journal of Animal Production/Hayvansal Üretim, 63(1).
  • Koçyiğit, R., Yanar, M., Aydın, R., Özdemir, V. F., Ergün, O. F., Bayram, B., Şat, O. (2023). Erzurum İli Aşkale İlçesindeki Süt Sığırı İşletmelerinde Mevcut Barınak Yapısal Özellikleri ile İşletme Büyüklükleri Arasındaki İlişkiler. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 12(1), 38-49.
  • Önal, A.R., Özder, M. (2008). Edirne ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye işletmelerin yapısal özellikleri. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 5(2):197-203.
  • Özhan, M., Tüzemen, N., Yanar, M. (2015). Büyükbaş hayvan yetiştirme. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, (6. baskı).
  • Özdemir, V. F., Yanar, M., Bayram, B., Koçyiğit, R., Ergün, O. F., Aydın, R., Şat, O. (2023). Erzurum İli Aşkale İlçesi Sığırcılık İşletmelerinde Buzağı Yetiştirme Uygulamaları. Akademik Ziraat Dergisi, 12(2), 279-288.
  • Özsağlıcak, S., Yanar, M. (2022a). Doğu Anadolu Bölgesindeki Sığırcılık İşletmelerinde Yetiştiricilik Uygulamaları: Erzincan İli Merkez İlçesi Örneği. Palandöken Journal of Animal Sciences Technology and Economics, 1(2): 32-34.
  • Özsağlıcak, S., Yanar, M. (2022b). Erzincan ili merkez ilçesi sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri: İşletmelere ait genel bilgiler ve sağım yönetimi. Muş Alparslan Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 10(1), 899-908.
  • Öztürk, N.N. (2009). Mardin İlindeki Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri. (Yüksek lisans tezi), Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Konya.
  • Said, M.I. (2021). The role of the livestock farming industry in supporting the global agricultural industry. Agricultural Development in Asia—Potential Use of Nano-Materials and Nano-Technology.
  • Satılmış, A.S., Kul, E. (2024). Herd Management Practices in Water Buffalo Enterprises in Amasya Province: Feeding, Milking and Health Protection. Turkish Journal of Agriculture - Food Science and Technology, 12(5): 753–762.
  • Savaş, S., Yenice, G. (2016). Rize ilinde yapılan süt sığırcılığının mevcut durumunun araştırılması. Atatürk Üniversitesi Vet. Bil. Derg. 11(1): 74-83.
  • Soyak, A., Soysal, M.İ., Gürcan, E.K. (2007). Tekirdağ İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Bu İşletmelerin Siyah Alaca Süt Sığırlarının Çeşitli Morfolojik Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 4(3), 297-305.
  • Şeker, İ., Tasalı H, Güler H. (2012). Muş ilinde sığır yetiştiriciliği yapılan işletmelerin yapısal özellikleri. Fırat Üniv. Sağ. Bil. Vet. Derg. 26 (1): 09-16.
  • Tatar, A.M. (2007). Ankara ve Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri il birliklerine üye süt sığırcılığı işletmelerinin yapısı ve sorunları. (Doktora tezi). Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • Tilki, M., Sarı, M., Aydın, E., Işık, S., Aksoy, AR. (2013). Kars İli sığır işletmelerinde barınakların mevcut durumu ve yetiştirici talepleri: I. Mevcut durum. Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 19(1):109- 116.
  • Tugay, A., Bakır, G. (2008). Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 40(1): 37-47.
  • Tutkun, M., Denli, M., Sessiz, A. (2017). Diyarbakır ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal durum analizi. Turkish Journal of Agriculture- Food Science and Technology, 5(5), 476-483.
  • TÜİK, 2024. https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=tarim-111&dil=1
  • Tüzemen, N., Yanar M., Akbulut. Ö. (2013) Hayvan Islahı. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Yayınları 230
  • Yanar, M., Diler, A., Aydın, R., Koçyiğit, R., Özdemir, V.F., Tosun, M. (2022). A Study on Structural Characteristics of the Cattle Barns in İspir County of Erzurum Province. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tarım ve Doğa Dergisi, 25(Ek Sayı 2), 566-575.
Toplam 43 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Büyükbaş Hayvan Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Sadrettin Yüksel

Oğuzhan Tarhan 0009-0003-0626-1367

Gönderilme Tarihi 18 Ağustos 2025
Kabul Tarihi 2 Ekim 2025
Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yüksel, S., & Tarhan, O. (2025). Structural Characteristics of Cattle Farm Enterprises in Selim District of Kars Province: Farm Management Practices. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 14(2), 54-65.