Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Saanen ve Alpin Oğlaklarda Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özelliklerinin Tanımlanması

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 2, 7 - 14, 14.12.2018

Öz

Bu araştırma, Çine Meslek Yüksekokulu Araştırma ve Uygulama biriminde doğan Saanen ve Alpin erkek oğlakların besi performansları, kesim ve karkas özelliklerinin ortaya konması amacıyla yapılmıştır. Denemede 8 baş Alpin ve 8 baş Saanen olmak üzere toplam 16 baş oğlak kullanılmıştır. Saanen oğlaklarda besi başı canlı ağırlığı 17.26 kg, besi sonu canlı ağırlığı 22.61 kg, ortalama günlük canlı ağırlık atışı 96 g ve ortalama günlük yem tüketimi 741 g olarak bulunmuştur. Alpin oğlaklarda besi başı canlı ağırlığı 24.55 kg, besi sonu canlı ağırlığı 29.54 kg, ortalama günlük canlı ağırlık artışı 89 g ve ortalama günlük yem tüketimi 963 g olarak saptanmıştır. Çalışmada Saanen oğlaklarda kesim ağırlığı 22.22 kg, sıcak karkas ağırlığı 10.69 kg, randıman %46.45, soğutma firesi %2.49, but oranı %29.52, sırt-bel oranı %27.06, kol oranı %23.31, etek oranı %8.62 ve karkas kompaklığı 17.80; Alpin oğlaklarda kesimhane ağırlığı 29.51 kg, sıcak karkas ağırlığı 15.12 kg, randıman 49.57, soğutma firesi 3.07, but oranı %28.78, sırt-bel oranı %29.90, kol oranı %21.43, etek oranı %8.24 ve karkas kompaklığı 23.51 olarak belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Atay, O., Gökdal, Ö., Eren, V. (2007). Kıl keçisi oğlaklarında besi gücü ve karkas özellikleri. V. Zootekni Ulusal Bilim Kongresi, k33, 05.09.2007, Van.
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Eren, V. (2010a). Yetiştirici koşullarında Kıl keçilerin kimi verim özellikleri. Ulusal Keçicilik Kongresi 2010. Onsekiz Mart Ünv. Zir. Fak. Zootekni Böl., 24-26 Haziran 2010, Çanakkale. Yaralı ve ark. / 7 (2): 7-14, 2018
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Kayardı, S., Özuğur, A. K., Eren, V. (2010b). Alpin x Kıl keçisi (F1), Saanen x Kıl keçisi (F1) ve Kıl keçisi oğlaklarında besi gücü, karkas ve et kalite özellikleri. Ulusal Keçicilik Kongresi 2010. Onsekiz Mart Ünv. Zir. Fak. Zootekni Bölümü, 24-26 Haziran 2010, Çanakkale.
  • Colomer Rocher, F., Morand Fehr, F., Kirton, A. H. (1987). Standard methods and procedures for goat carcasse evaluation, jointing and tissue separation. Livestock Prod. Sci., 17: 149- 159.
  • Eker, M., Tuncel, E. (1973). Ankara Ünv. Ziraat Fakültesi’nce yetiştirilen Kilis ve Saanen x Kilis melezi sütçü keçilerinde döl verimi ve yaşam gücü üzerinde araştırmalar, Ankara Ünv. Ziraat Fak.Yıllığı 72, Fas 1-2 Ankara.
  • Ekiz, B., Yılmaz, A., Yakan, A., Kaptan, C., Hanoğlu, H. (2014). Kıl keçisi ve Saanen × Kıl keçisi melezi (F1 ve G1) oğlakların besi performansı ve et yağ asidi kompozisyonu. İstanbul Ünv. Vet. Fak. Derg. 40(2): 226-236.
  • Gökdal, Ö., Atay, O., Özuğur, A. K., Eren, V. (2013). Yetiştirici koşullarında Kıl, Saanen x Kıl ve Alpin x Kıl melezi oğlaklarda büyüme-gelişme ve yaşama gücü özellikleri. Hayvansal Üretim, 54(1): 30-37, 2013.
  • Gökdal, Ö. (2013). Growth, slaughter and carcass characteristics of Alpine×Hair goat, Saanen×Hair goat and Hair goat male kids fed with concentrate inaddition to grazing on rangeland. Small Ruminanr Research. 109: 69-758.
  • Güney, O., Darcan, N. (2005). Akdeniz kuşağında keçi yetiştiriciliğinin yapısal durumu ve gelişme perspektifleri, Uluslararası Orman, Keçi, Erozyon ve Turizm Sempozyumu, Adana.
  • Güney, O., Kaymakçı, M., Karaca, O., Savaş, T. (2005). Türkiye’de süt keçisi ıslahının geleceği üzerine kimi öneriler. Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, Bildiriler, Sayfa 20-25, 26-27 Mayıs, İzmir.
  • Güney, O. (2006). Röportaj, Hasad Hayvancılık 255:14-17.
  • Kaymakçı, M., Dellal, G. (2006). Türkiye ve dünya keçi yetiştiriciliği, keçi yetiştiriciliği (Ed: Kaymakçı, M.). Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Birliği Yayınları No:2, İzmir, s.3-15.
  • Kaymakçı, M., Tuncel, E., Güney, O. (2005). Türkiye’de süt keçisi ıslah çalışmaları, Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, Bildiriler, Sayfa, 4-10, 26-27 Mayıs, İzmir.
  • Keskin, M., Biçer, O., Gül, S. (2007). Some cashmere characteristics of german Fawn xHair goat (b1) crossbreds and Shami (damascus) goats of teh eastern mediterranean region. Turk J. Vet. Anim. Sci. 31(3):203-206.
  • SAS, (1998). PC SAS user’s guide: Statistics. SAS Inst. cary. NC, USA
  • Savaş, T. (2008). Türkiye’de sut keçiciliğinde son yıllardaki gelişmeler. http:// zootekni.comu.edu.tr/ fayda/kecigelismeler.pdf. Erişim tarihi: 15.04.2018.
  • Sönmez, R., Kaymakçı, M. (1973). Ege bölgesinde süt tipi keçi yetiştirme çalışmaları, Ege Bölgesi I. Hayvancılık Semineri Bildirisi, İzmir.
  • Sönmez, R. (1974). Melezleme yolu ile yerli Kıl keçilerinin süt keçisine çevrilme olanakları, Ege Ünv. Zir. Fak. Yayını, No:226, İzmir.
  • Şengonca, M., Koşum, N., Taşkın, T.. (1998). Ege bölgesinde Kıl keçi ıslahı çalışmaları. Ege Bölgesi I. Tarım Kongresi, 7-11 Eylül 1998, Bildiriler 2.
  • Şimşek, Ü. G., Bayraktar, M. (2007). Kıl keçisi ve Saanen x Kıl keçisi (f1) melezlerinde besi performansı ve karkas özellikleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 21(1); 15-20.
  • TUİK, (2016). Tarım, hayvancılık istatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul. Erişim Tarihi: 20.04.2018.
  • TUİK, (2017). Tarım, hayvancılık istatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul. Erişim Tarihi: 20.04.2018.
  • Yalçıntan, H., Ekiz, B., Özcan, M. (2010). Türk Saanen’i, Gökçeada, Malta ve Kıl keçisi oğlaklarının besi, karkas ve et kalitesi özelliklerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ulusal Keçicilik Kongresi 2010. Çukurova Ünv. Zir. Fak. Zootekni Bölümü, 24-26 Haziran 2010, Çanakkale.
  • Yıldırır, M, Yüksel, M. A, Karadağ, O., Sezenler, T., Yılmaz, M. (2010). Saanen ve Saanen x Kıl keçi melezi (g1-g2) oğlaklarda sütten kesim öncesi farklı besleme uygulamalarının canlı ağırlık artışı üzerine etkileri. Ulusal Keçicilik Kongresi 2010. Çukurova Ünv. Zir. Fak. Zootekni Bölümü, 24-26 Haziran 2010, Çanakkale.

Determination of the Fattening Performance, Slaughter and Carcass Characteristic in Saanen and Alpin Kids

Yıl 2018, Cilt: 7 Sayı: 2, 7 - 14, 14.12.2018

Öz

This study aims to determination of fattening performance, carcass characteristic in Saanen and Alpin kids. Kids were borned in Çine Vocational School Research and Practice Unit and they were weaned at average 5 month age. Total 16 kids (8 Alpin, 8 Saanen) were used for animal material. The average starting live weight of fattening, average finishing live weight, average daily weigh gain and average daily feed intake of Saanen kids are 17.26 kg, 22.61 kg, 96 g and 741 g, respectively. The same properties of Alpin kids are 24.55 kg, 29.54 kg, 89 g and 963 g, respectively. The slaughter weight, hot carcass weight, dressing percentage, cooling loss, ratio of leg, back-waist, arm, skirt and carcass compactness values of Saanan kids are 22.22 kg, 10.69 kg, 46.45%, 2.49%, 29.52%, 27.06%, 23.31%, 8.62% and 17.80, respectively. The same properties of Alpin kids are 29.51 kg, 15.12 kg, 49.57%, 3.07%. 28.78%, 29.90%, 21.43%, 8.24% and 23.51, respectively.

Kaynakça

  • Atay, O., Gökdal, Ö., Eren, V. (2007). Kıl keçisi oğlaklarında besi gücü ve karkas özellikleri. V. Zootekni Ulusal Bilim Kongresi, k33, 05.09.2007, Van.
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Eren, V. (2010a). Yetiştirici koşullarında Kıl keçilerin kimi verim özellikleri. Ulusal Keçicilik Kongresi 2010. Onsekiz Mart Ünv. Zir. Fak. Zootekni Böl., 24-26 Haziran 2010, Çanakkale. Yaralı ve ark. / 7 (2): 7-14, 2018
  • Atay, O., Gökdal, Ö., Kayardı, S., Özuğur, A. K., Eren, V. (2010b). Alpin x Kıl keçisi (F1), Saanen x Kıl keçisi (F1) ve Kıl keçisi oğlaklarında besi gücü, karkas ve et kalite özellikleri. Ulusal Keçicilik Kongresi 2010. Onsekiz Mart Ünv. Zir. Fak. Zootekni Bölümü, 24-26 Haziran 2010, Çanakkale.
  • Colomer Rocher, F., Morand Fehr, F., Kirton, A. H. (1987). Standard methods and procedures for goat carcasse evaluation, jointing and tissue separation. Livestock Prod. Sci., 17: 149- 159.
  • Eker, M., Tuncel, E. (1973). Ankara Ünv. Ziraat Fakültesi’nce yetiştirilen Kilis ve Saanen x Kilis melezi sütçü keçilerinde döl verimi ve yaşam gücü üzerinde araştırmalar, Ankara Ünv. Ziraat Fak.Yıllığı 72, Fas 1-2 Ankara.
  • Ekiz, B., Yılmaz, A., Yakan, A., Kaptan, C., Hanoğlu, H. (2014). Kıl keçisi ve Saanen × Kıl keçisi melezi (F1 ve G1) oğlakların besi performansı ve et yağ asidi kompozisyonu. İstanbul Ünv. Vet. Fak. Derg. 40(2): 226-236.
  • Gökdal, Ö., Atay, O., Özuğur, A. K., Eren, V. (2013). Yetiştirici koşullarında Kıl, Saanen x Kıl ve Alpin x Kıl melezi oğlaklarda büyüme-gelişme ve yaşama gücü özellikleri. Hayvansal Üretim, 54(1): 30-37, 2013.
  • Gökdal, Ö. (2013). Growth, slaughter and carcass characteristics of Alpine×Hair goat, Saanen×Hair goat and Hair goat male kids fed with concentrate inaddition to grazing on rangeland. Small Ruminanr Research. 109: 69-758.
  • Güney, O., Darcan, N. (2005). Akdeniz kuşağında keçi yetiştiriciliğinin yapısal durumu ve gelişme perspektifleri, Uluslararası Orman, Keçi, Erozyon ve Turizm Sempozyumu, Adana.
  • Güney, O., Kaymakçı, M., Karaca, O., Savaş, T. (2005). Türkiye’de süt keçisi ıslahının geleceği üzerine kimi öneriler. Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, Bildiriler, Sayfa 20-25, 26-27 Mayıs, İzmir.
  • Güney, O. (2006). Röportaj, Hasad Hayvancılık 255:14-17.
  • Kaymakçı, M., Dellal, G. (2006). Türkiye ve dünya keçi yetiştiriciliği, keçi yetiştiriciliği (Ed: Kaymakçı, M.). Meta Basım Matbaacılık Hizmetleri, İzmir İli Damızlık Koyun-Keçi Birliği Yayınları No:2, İzmir, s.3-15.
  • Kaymakçı, M., Tuncel, E., Güney, O. (2005). Türkiye’de süt keçisi ıslah çalışmaları, Süt Keçiciliği Ulusal Kongresi, Bildiriler, Sayfa, 4-10, 26-27 Mayıs, İzmir.
  • Keskin, M., Biçer, O., Gül, S. (2007). Some cashmere characteristics of german Fawn xHair goat (b1) crossbreds and Shami (damascus) goats of teh eastern mediterranean region. Turk J. Vet. Anim. Sci. 31(3):203-206.
  • SAS, (1998). PC SAS user’s guide: Statistics. SAS Inst. cary. NC, USA
  • Savaş, T. (2008). Türkiye’de sut keçiciliğinde son yıllardaki gelişmeler. http:// zootekni.comu.edu.tr/ fayda/kecigelismeler.pdf. Erişim tarihi: 15.04.2018.
  • Sönmez, R., Kaymakçı, M. (1973). Ege bölgesinde süt tipi keçi yetiştirme çalışmaları, Ege Bölgesi I. Hayvancılık Semineri Bildirisi, İzmir.
  • Sönmez, R. (1974). Melezleme yolu ile yerli Kıl keçilerinin süt keçisine çevrilme olanakları, Ege Ünv. Zir. Fak. Yayını, No:226, İzmir.
  • Şengonca, M., Koşum, N., Taşkın, T.. (1998). Ege bölgesinde Kıl keçi ıslahı çalışmaları. Ege Bölgesi I. Tarım Kongresi, 7-11 Eylül 1998, Bildiriler 2.
  • Şimşek, Ü. G., Bayraktar, M. (2007). Kıl keçisi ve Saanen x Kıl keçisi (f1) melezlerinde besi performansı ve karkas özellikleri. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi. 21(1); 15-20.
  • TUİK, (2016). Tarım, hayvancılık istatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul. Erişim Tarihi: 20.04.2018.
  • TUİK, (2017). Tarım, hayvancılık istatistikleri. https://biruni.tuik.gov.tr/hayvancilikapp/hayvancilik.zul. Erişim Tarihi: 20.04.2018.
  • Yalçıntan, H., Ekiz, B., Özcan, M. (2010). Türk Saanen’i, Gökçeada, Malta ve Kıl keçisi oğlaklarının besi, karkas ve et kalitesi özelliklerinin karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ulusal Keçicilik Kongresi 2010. Çukurova Ünv. Zir. Fak. Zootekni Bölümü, 24-26 Haziran 2010, Çanakkale.
  • Yıldırır, M, Yüksel, M. A, Karadağ, O., Sezenler, T., Yılmaz, M. (2010). Saanen ve Saanen x Kıl keçi melezi (g1-g2) oğlaklarda sütten kesim öncesi farklı besleme uygulamalarının canlı ağırlık artışı üzerine etkileri. Ulusal Keçicilik Kongresi 2010. Çukurova Ünv. Zir. Fak. Zootekni Bölümü, 24-26 Haziran 2010, Çanakkale.
Toplam 24 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Engin Yaralı

A. Kemali Özuğur Bu kişi benim

Okan Atay Bu kişi benim

Özdal Gökdal Bu kişi benim

Vadullah Eren Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 14 Aralık 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 7 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yaralı, E., Özuğur, A. K., Atay, O., Gökdal, Ö., vd. (2018). Saanen ve Alpin Oğlaklarda Besi Performansı, Kesim ve Karkas Özelliklerinin Tanımlanması. Bahri Dağdaş Hayvancılık Araştırma Dergisi, 7(2), 7-14.