Propolis, bal arılarının bitkilerin reçine ve salgılarını toplayıp kendi enzimleri eşliğinde oluşturdukları önemli bir maddedir. Propolisin içerdiği 300’den fazla aktif bileşik sayesinde birçok biyolojik aktivitesi mevcuttur. Propolisin içeriğinde bulunan bu aktif bileşikler propolisin kaynağı olan bitkilere, arıların bulunduğu bölgeye ve mevsime bağlı olarak değişmektedir. Bu çalışmanın amacı da Anadolu topraklarından alınan propolisin fenolik bileşik içeriğinin ve düzeylerinin tespit edilmesidir. Bu amaç ile propolis örneklerinde LC-MS/MS cihazı ile 25 fenolik bileşik bakıldı. Bu bileşiklerden Acetohydroxamic acid, 2-Hydroxy-1, 4-naphthoquinone, Thymoquinone, Alizarin propolis örneğinde tespit edilemedi. Tespit edilen en yüksek fenolik bileşikler Hydoxycinamic acid (16.85 ppm) ve Quercetin (14.49 ppm) bileşikleriydi. Bu bileşikleri takiben yüksek çıkan diğer bileşikler ise Kaempferol (8.48 pmm) ve Vanillic acid (4.5 ppm) bileşikleriydi. Tespit edilen en düşük fenolik bileşikler ise Protocatechuic acid (0.05 ppm) ve Curcumin (0.05 ppm) bileşikleriydi. Yapmış olduğumuz bu çalışmanın sonucunda Anadolunun bazı propolis örneklerinin içerdiği fenolik bileşik düzeyleri belirlenmiş oldu. Çalışma sonuçlarımız Türk propolisinin karakterizasyonu ve standardizasyonu için yardımcı olacaktır. Ayrıca propolisin alındığı bölgenin florası hakkında bilgi sağlamış olacaktır.
Propolis is an important substance that honeybees collect from the resins of plants and form them with their own enzymes. Propolis has many biological activities thanks to more than 300 active compounds it contains. These active compounds in the content of propolis vary depending on the plants that are the source of propolis, the region where the bees are and the season. The aim of this study is to determine the phenolic compound content and levels of organic propolis obtained from Anatolian soils. For this purpose, 25 phenolic compounds were examined in the propolis samples with LC-MS / MS device. Among these compounds, Acetohydroxamic acid, 2-Hydroxy-1, 4-naphthoquinone, Thymoquinone, Alizarin could not be detected in the propolis sample. The highest phenolic compounds detected were Hydoxycinamic acid (16.85 ppm) and Quercetin (14.49 ppm). Other compounds that came out high following these compounds were Kaempferol (8.48 pmm) and Vanillic acid (4.5 ppm) compounds. The lowest phenolic compounds detected were Protocatechuic acid (0.05 ppm) and Curcumin (0.05 ppm) compounds. As a result of this study, the phenolic compound levels contained in some propolis samples of Anatolia were determined. In addition, our study results will provide information about the flora of the area where the propolis was taken.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer), Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 9 Sayı: 2 |