In this study, 23 milk samples were taken from different farms in Erzurum province and some physical and chemical properties and conformity to standards were analyzed. The study also aimed to determine possible correlations between the physicochemical properties of milk samples and various color parameters, and to fill the gap in the literature. In the study, the mean values for total dry matter (DM, %), fat (%), non-fat dry matter (NFDM, %), pH, protein (%), fat (%) and somatic cell count (SCC) of the raw milk samples were found to be 12.22, 8.73, 6.44, 2.93, 3.49 and 5.404, respectively. The average L*, a*, b*, C* and ∆ values of the raw milk samples were determined as 80.62, -56.71, 4.77, 56.92 and 60.141, respectively. The results of statistical analysis showed that there were significant correlations between the color parameters and some physicochemical values. Significant correlations were found between the amount of non-fat dry matter in raw milk samples and the L*a*, b* and ∆E values of the samples (r=-0.674- 0.514). The correlations between the fat content of the raw milk samples and the L*a*, b* and ∆E values of the samples were found to be insignificant.
Bu çalışmada Erzurum ilinde bulunan süt çiftliklerinden 23 adet çiğ süt örneği alınmış ve örneklerin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ile standartlara uygunluğu araştırılmıştır. Araştırmada ayrıca süt örneklerinin fizikokimyasal özellikleri ile farklı renk parametreleri arasındaki olası korelasyonları belirlemekve literatürdeki boşluğu doldurmak amaçlanmıştır. Araştırmada, çiğ süt örneklerinin ortalama kuru madde (%), yağsız kuru madde (%), pH, protein (%), yağ (%) ve somatik hücre sayıları (SHS) değerleri sırasıyla 12.22, 8.73, 6.44, 2.93, 3.49 ve 5.404 olarak bulunmuştur. Çiğ süt örneklerinin ortalama L*, a*, b*, C* ve ∆ değerleri sırasıyla 80.62,-56.71, 4.77, 56.92 ve 60.141 olarak bulunmuştur. İstatistiksel analiz sonuçları renk parametreleri ile bazı fizikokimysal değerler arasında önemli korelasyonlar olduğunu göstermiştir. Çiğ süt örneklerinin yağsız kurumadde miktarı ile örneklerin L*a*, b* ve ∆E değerleri arasında önemli korelasyonlar belirlenmiştir (r=-0.674- 0.514). Çiğ sütlerin yağ miktarı miktarı ile örneklerin L*a*, b* ve ∆E değerleri arasındaki korelasyonların ise önemsiz olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Ocak 2025 |
Gönderilme Tarihi | 24 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 13 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 13 Sayı: 2 |