Elektrik Konusunda 5e Öğrenme Modeline Dayalı Öğretimin Üniversite Öğrencilerinin Bilimsel İşlem Becerilerine ve Fizik Laboratuvarına Karşı Tutumlarına Etkisi

Cilt: 4 Sayı: 1 1 Mart 2009
PDF İndir
TR EN

Elektrik Konusunda 5e Öğrenme Modeline Dayalı Öğretimin Üniversite Öğrencilerinin Bilimsel İşlem Becerilerine ve Fizik Laboratuvarına Karşı Tutumlarına Etkisi

Öz

Çalışmada; elektrik konusunda 5e öğrenme modeline dayalı öğretimin üniversite öğrencilerin bilimsel işlem becerilerine ve fizik laboratuvarına karşı tutumlarına etkisi araştırılmıştır. Araştırmada ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada örneklem olarak 2007–2008 eğitim-öğretim yılında Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında öğrenim gören ve Genel Fizik Laboratuvarı II dersini alan toplam 42 1.sınıf üniversite öğrencisi kullanılmıştır. Deney grubundaki öğrencilere 5E öğrenme modeline dayalı öğretim yapılırken, kontrol grubuna ise doğrulama türü laboratuvar metodu kullanılmıştır. Çalışmanın verileri bilimsel işlem beceri testi ve fizik laboratuvarı tutum testleri kullanılarak elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarında öğrencilerin bilimsel işlem becerilerinin gelişimi ve fizik laboratuvarına karşı tutumları açısından deney grubu öğrencileri ile kontrol grubu öğrencileri arasında deney grubu lehine anlamlı farklar olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akar, E. (2005). Effectiveness of 5e learning cycle model on students’ understanding of acid-base concepts. master thesis, Middle East Technical Unıversıty, Ankara.
  2. Akdeniz, A.R. 2008. Problem çözme, bilimsel süreç ve proje yönteminin fen öğretiminde kullanımı. Kuramdan uygulamaya fen ve teknoloji öğretimi. Edt: Çepni S. Pegem Yayınları, 7. Baskı, Syf: 364, 127-155, Trabzon.
  3. Bağcı Kılıç, G. 2003. Üçüncü uluslar arası matematik ve fen araştırması (tımss) fen öğretimi, bilimsel araştırma ve bilimin doğası. İlköğretim-Online 2(1), 4251.http://www.ilköğretim-online.org.tr
  4. Balcı, S. Çakiroğlu, J. ve Tekkaya, C. (2006). Engagement, exploration, explanation, extension, and evaluation (5E) learning cycle and conceptual change text as learning tools. Biochemistry and Molecular Biology Education, 34, 3, 199-203.
  5. Boddy, N. Watson, K. ve Aubusson, P. (2003). A trial of the five es: a referent model for constructivist teaching and learning. Research in Science Education 33: 27–42.
  6. Bozdoğan, A.E. ve Altunçekiç, A., (2007). Fen bilgisi öğretmen adaylarının 5e öğretim modelinin kullanılabilirliği hakkındaki görüşleri, Kastamonu Eğitim Dergisi, Cilt:15 No:2,579-590.
  7. Çepni, S. ve Ayvacı, H.Ş. (2008). Laboratuvar destekli fen öğretimi metotları. Kuramdan uygulamaya fen ve teknoloji öğretimi. Edt: Çepni S. Pegem Yayınları, 7. Baskı, Syf: 364, 209-249, Trabzon.
  8. Demircioğlu, G. Özmen, H. ve Demircioğlu, H. (2004). Bütünleştirici öğrenme kuramına dayalı olarak geliştirilen etkinliklerin uygulanmasının etkililiğinin araştırılması. Türk Fen Eğitimi Dergisi, Yıl 1, Sayı 1.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yayımlanma Tarihi

1 Mart 2009

Gönderilme Tarihi

1 Mart 2009

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2009 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Açışlı, S., & Turgut, Ü. (2009). Elektrik Konusunda 5e Öğrenme Modeline Dayalı Öğretimin Üniversite Öğrencilerinin Bilimsel İşlem Becerilerine ve Fizik Laboratuvarına Karşı Tutumlarına Etkisi. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(1), 80-92. https://izlik.org/JA43ZX23DU