Araştırma Makalesi

Okulda Zorbalık ve Şiddetin Nedenleri ve Önlenmesinin Yönetimi (Muğla Merkez İlçe Örneği)

Cilt: 12 Sayı: 24 29 Aralık 2017
PDF İndir
TR EN

Okulda Zorbalık ve Şiddetin Nedenleri ve Önlenmesinin Yönetimi (Muğla Merkez İlçe Örneği)

Öz

Bu çalışmanın amacı, ilkokul, ortaokul ve lisede görev yapan okul yöneticilerinin okulda şiddet ve zorbalığı önleme yönetimi konusundaki görüşlerini değerlendirmek ve çözüm önerileri oluşturmaktır. Araştırmaya 33 okul yöneticisi katılmıştır. Bu yöneticilerden 12’si (%36) ilkokul, 8’i (%25) ortaokul ve 13’ü (%39) lise okul müdürüdür. Çalışmada, araştırmanın kantitatif kısmında anket, niceliksel kısmında olgu bilim yöntemi kullanılmıştır. Sonuçlara göre; okullarda yaşanan zorbalık ve şiddet olaylarının itme-kakma, kavga, arkadaşını aşağılama, çeteleşme, zorla bir şey kabul ettirmeye çalışma gibi davranışlardan oluştuğu anlaşılmıştır. Okul müdürlerinin görüşlerine göre bu tür davranışların nedenlerinin; ailenin çocuğu yetiştirme tarzından, aile içi şiddetten, öğrencinin içinde bulunduğu çevreden, görsel medyadaki şiddet içeren yapımlardan, öğrencinin akademik başarısızlığından kaynaklanabileceği bilgisine ulaşılmıştır. Okul müdürlerinin okulda şiddeti ve zorbalığı önlemek amacıyla gerçekleştirdikleri etkinliklerden bazılarının; öğretmenleri bilgilendirme, öğrencilerle birlikte kurallar belirleme, riskli alanları denetim altında tutma ve öğrenci velileri ile iletişim kurma olduğu anlaşılmıştır. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aksu, A. (2002). Lise öğrencilerinde psikoaktif madde kullanımı ve şiddet davranışı. Uzmanlık Tezi, Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  2. Avcı, R. (2006). Şiddet davranışı gösteren ve göstermeyen ergenlerin ailelerinin aile işlevleri, öfke ve öfke ifade tarzları açısından incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  3. Besag, V. E. (1989). “Bullying and victimization in schools”, Milton Keynes, PA: Open University Press, UK.
  4. Buluç, Bekir, (2005). “Televizyonlarda Yer Alan Şiddet İçeren Programların Okulda Şiddete Etkisi Ve Şiddet Önleme Amacıyla Okul Yöneticilerinin Alabileceği Önlemler” (2005), Mesleki Eğitim Dergisi, Cilt 7, Sayı 14, s. 44-73. Ankara.
  5. Çınkır, Ş. ve Karaman-Kepenekçi, Y. (2003). Öğrenciler arası zorbalık. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi, 34, 236-253.
  6. Ersoy, Ö. (2001). Televizyondaki Şiddetin Çocukların Saldırgan Davranışları Üzerindeki Etkisi.
  7. Çağdaş Eğitim Dergisi, Nisan 2001, s.31-34. Ankara.
  8. Eisenbraun, K.D. (2007). Violence in schools: prevalence, prediction and prevention. Aggression & Violent Behavior, 12 (4), 459-469.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Vural Hoşgörür
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
Türkiye

Asil Orhan Bu kişi benim
MUĞLA İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

29 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

18 Şubat 2017

Kabul Tarihi

23 Ağustos 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 24

Kaynak Göster

APA
Hoşgörür, V., & Orhan, A. (2017). Okulda Zorbalık ve Şiddetin Nedenleri ve Önlenmesinin Yönetimi (Muğla Merkez İlçe Örneği). Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 12(24), 859-880. https://izlik.org/JA43PM39WZ
AMA
1.Hoşgörür V, Orhan A. Okulda Zorbalık ve Şiddetin Nedenleri ve Önlenmesinin Yönetimi (Muğla Merkez İlçe Örneği). Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017;12(24):859-880. https://izlik.org/JA43PM39WZ
Chicago
Hoşgörür, Vural, ve Asil Orhan. 2017. “Okulda Zorbalık ve Şiddetin Nedenleri ve Önlenmesinin Yönetimi (Muğla Merkez İlçe Örneği)”. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi 12 (24): 859-80. https://izlik.org/JA43PM39WZ.
EndNote
Hoşgörür V, Orhan A (01 Aralık 2017) Okulda Zorbalık ve Şiddetin Nedenleri ve Önlenmesinin Yönetimi (Muğla Merkez İlçe Örneği). Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi 12 24 859–880.
IEEE
[1]V. Hoşgörür ve A. Orhan, “Okulda Zorbalık ve Şiddetin Nedenleri ve Önlenmesinin Yönetimi (Muğla Merkez İlçe Örneği)”, Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 12, sy 24, ss. 859–880, Ara. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43PM39WZ
ISNAD
Hoşgörür, Vural - Orhan, Asil. “Okulda Zorbalık ve Şiddetin Nedenleri ve Önlenmesinin Yönetimi (Muğla Merkez İlçe Örneği)”. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi 12/24 (01 Aralık 2017): 859-880. https://izlik.org/JA43PM39WZ.
JAMA
1.Hoşgörür V, Orhan A. Okulda Zorbalık ve Şiddetin Nedenleri ve Önlenmesinin Yönetimi (Muğla Merkez İlçe Örneği). Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi. 2017;12:859–880.
MLA
Hoşgörür, Vural, ve Asil Orhan. “Okulda Zorbalık ve Şiddetin Nedenleri ve Önlenmesinin Yönetimi (Muğla Merkez İlçe Örneği)”. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, c. 12, sy 24, Aralık 2017, ss. 859-80, https://izlik.org/JA43PM39WZ.
Vancouver
1.Vural Hoşgörür, Asil Orhan. Okulda Zorbalık ve Şiddetin Nedenleri ve Önlenmesinin Yönetimi (Muğla Merkez İlçe Örneği). Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2017;12(24):859-80. Erişim adresi: https://izlik.org/JA43PM39WZ