Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz

Öğrenci Ve Öğretmen Yetiştirme Sürecinde Kuşak Sorunu Ve Kalite/Gelişim Üzerine İnceleme

Cilt: 17 Sayı: 34 30 Haziran 2022
PDF İndir

Öğrenci Ve Öğretmen Yetiştirme Sürecinde Kuşak Sorunu Ve Kalite/Gelişim Üzerine İnceleme

Öz

Türkiye’de iki kaynak öğretmen ihtiyacına karşılık vermektedir. Birincisi, açılan 97 Eğitim Fakültesinden mezun edilen öğretmen adayları, ikincisi, “pedagojik formasyon” adı altında hemen her tür fakülte veya birçok yüksekokul türünden mezun olan on binlerce öğrenciye öğretmenlik sertifikası verilerek ihtiyacın çok üstünde bir sayıyla niteliği tartışılır hale gelen öğretmen adaylarıdır. Öğretmen adaylarının seçilmesinden başlamak üzere, yetiştirilmelerinde uygulanan müfredat, o müfredatın gerçekleşmesindeki zaman dilimi, mezuniyetten sonra atanma şartları ve süreci irdelenmesi gereken hususlardır. “Nasıl bir öğretmen?”,“Donanımı neye göre, kime göre?”gibi sorularda henüz bir toplum mutabakatının sağlanamadığı günümüzde, öğretmenlik mesleğinin kutsal bir meslek mi, sıradan bir kazanç kapısı mı olduğu dahi tartışılmaktadır. Hızla değişen dünya, artan teknoloji, bilgiye kolay ve hızlı erişim, kuşaklar arası değişen anlayış farklılıkları, öğretmen niteliğini sorgular hale getirmiştir. Bu çalışmada, Türk eğitim sisteminde öğretmen yetiştirme yaklaşımı ve süreci incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbaşlı, S., Özbaş, M., & Karadağ, M. (2019). Öğretmen Adaylarının Mesleki ve Öğrenci Merkezli Kaygılarına İlişkin Algıları. Turkish Studies Educational Sciences, 14(4), 1009-1023.
  2. Akyüz, Y. (2019). Türk Eğitim Tarihi(16. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.
  3. Bahar, H. H., Polat, R., & Özbaş, M. (2016). Resim, Müzik ve Beden Eğitimi Öğretmen Adaylarının Öğrenme Stilleri. Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18(1), 409-424. doi: 10.17556/jef.38844
  4. Baki, A. (2009). Türkiye’de Alan Öğretmeni Yetiştirme Programlarının ve Politikalarının Değerlendirilmesi. Eğitimde Yansımalar IX: Türkiye’nin Öğretmen Yetiştirme Çıkmazı Ulusal Sempozyumu (s. 56-65). Ankara: Öğretmen Hüseyin Hüsnü Tekışık Eğitim Araştırma Geliştirme Vakfı Yayınları. Bakırtaş, H., Akkaş, C., & Divanoğlu, S. U. (2019). Y Kuşağı. Bursa: Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  5. Başkan,Gülsün Atanur (2001). Öğretmenlik mesleği ve Öğretmen Yetiştirmede Yeniden Yapılanma, Ankara Hacettepe Ünv. Eğitim Fak. Dergisi, (20), 16-19.
  6. Bayhan, V. (2013). Türkiye’de Gençlik: Sorunlar, Değerler ve Değişimler(4. Baskı). Bursa: Dora Basım-Yayın Ltd.Şti.
  7. Burgaz, B., & Özbaş, M. (2016). Berrin Burgaz & Mehmet Özbaş. (2016). Teacher and Administrator Perceptions on The Pre-Service Academic Training and In-Service Socialization Processes of Teachers. Kasmera Journal, 44(1), 278-293.
  8. Cheng, Y. C. (1996). School Effectiveness And School-Based Management: A Mechanism For Development (Student Outcomes and the Reform of Education). Washington DC: Routledge.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Sistematik Derlemeler ve Meta Analiz

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

24 Aralık 2020

Kabul Tarihi

24 Mart 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 17 Sayı: 34

Kaynak Göster

APA
Tozlu, N. (2022). Öğrenci Ve Öğretmen Yetiştirme Sürecinde Kuşak Sorunu Ve Kalite/Gelişim Üzerine İnceleme. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(34), 720-735. https://doi.org/10.35675/befdergi.841261

Cited By