Araştırma Makalesi

Destandan Gerçeğe: İran Mitolojisinde Hile Sembolü Rüstem ve Rüstem Paşa

Sayı: Özel Sayı 28 Şubat 2023
PDF İndir
EN TR

Destandan Gerçeğe: İran Mitolojisinde Hile Sembolü Rüstem ve Rüstem Paşa

Öz

Fars edebiyatının önemli eserlerinden olan Şehnâme kahramanları ve vakaları şiirimize geçen kaynak eserlerdendir. Klasik Türk şiirinde Şehnâme kahramanlarının benzetme unsuru olarak ele alınması özellikle XVI ve XVII. yüzyılda zirveye ulaşmıştır. Şehnâme ve Şehnâme kahramanları kimi zaman övgü unsuru olarak ele alınırken kimi zaman da yergi unsuru olarak şiirde kullanılmıştır. İran’ın efsanevî kahramanlarından olan Rüstem Şehname’de anlatıldığı kadarıyla bir savaşta tanımadığı oğlu Sührab ile cenk ederken bir hile ile kurtulup oğlunu öldürmüştür. Farsçada “destan” kelimesi hile demek olup Rüstem’in bir ismi de “Rüstem-i Destan”dır. Böylece Rüstem ismi ve mekr/hile kelimesi arasında manadan kaynaklanan bir bağlantı kurulmuş, Rüstem İran mitolojisindeki olağanüstü kahramanlıklarının yanında mücadelede hile yapmanın sembolü olarak edebiyata geçmiştir. Rüstem Paşa ise Kanunî Sultan Süleyman devri veziriazamlarından biridir. On beş sene görevde kalan Rüstem Paşa kendisinin ve padişahın hazinesini zenginleştirme gayreti göstermiş, ilk kez tarafından yapılan memuriyetleri rüşvetle verme uygulamalarıyla tarihe geçmiştir. Tavırlarındaki sertlik sebebiyle bazı şairlerin onu ömründe hiç gülmemiş olmakla hicvettikleri Rüstem Paşa bu özelliklerinin ötesinde Şehzade Mustafa’nın katline hileli deliller hazırlaması sebebiyle suçlanmıştır. Klasik Türk şiirinde mekr-i Rüstem tarih ibaresi kasıtlı olarak Şehnâme kahramanı Zaloğlu Rüstem’den bahsedermiş görünümünde Rüstem Paşa için kullanılmıştır. Çalışmamız mit-tarih ilişkisine dayanan ve destandan gerçeğe uzanan bu çizgide klasik Türk edebiyatı şairlerinin hile yaparak Şehzade Mustafa’yı bertaraf ettiğini düşündükleri Rüstem Paşa’yı Zaloğlu Rüstem sembolüyle anlatımlarını ve olaya gösterdikleri tepkileri yansıtmayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler

Mit, Fars, Rüstem, Klasik Türk Edebiyatı, Rüstem Paşa.

Kaynakça

  1. Bizbirlik, A. (2004). Kroniklerde Osmanlı Devleti Yöneticilerine Yapılan Eleştiriler Üzerine (Başlangıçtan XVI. Yüzyılın Sonuna Kadar). Bilig, 31, 51-69.
  2. Busbecq, O. G. D. (1974). Türkiye’yi Böyle Gördüm. (A.Kurutluoğlu, Çev.). Tercüman 1001 Temel Eser Yayınları.
  3. Çavuşoğlu, M. (1977). Yahyâ Bey: Dîvan (Tenkidli Basım). İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yayınları.
  4. Çavuşoglu, M. (1978). 16. Yüzyılda Yaşamış Bir Kadın Şâir Nisâyî. Tarih Enstitüsü Dergisi, 9, 405–417.
  5. Çavuşoğlu, M. (1982). Şehzâde Mustafa Mersiyeleri. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Enstitüsü Dergisi, 641-686.
  6. Dağlar, A. (2013). Türkçe Mektupları Işığında Ebussuud Efendi’nin Beşerî Münasebetleri. Osmanlı Araştırmaları/The Journal Studies XLI, 279- 320.
  7. Danişmend, İ. H.(1925). İzahlı Osmanlı Tarihi Kronolojisi II. Türkiye Yayınevi.
  8. Devellioğlu, F. (1992). Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügat. Aydın Kitabevi.
  9. Güldaş, A. (1989). Bilinmeyen Şehzade Mustafa Mersiyeleri. Kubbealtı Akademi Mecmuası, 18/3, 37-49.
  10. Hammer, J. V. (1990). Büyük Osmanlı Tarihi. (M. Ata, Çev.). Üçdal Neşriyat.

Kaynak Göster

APA
Albayrak Sak, V. (2023). Destandan Gerçeğe: İran Mitolojisinde Hile Sembolü Rüstem ve Rüstem Paşa. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Belgü Dergisi, Özel Sayı, 256-265. https://izlik.org/JA37KD32PZ
AMA
1.Albayrak Sak V. Destandan Gerçeğe: İran Mitolojisinde Hile Sembolü Rüstem ve Rüstem Paşa. BELGÜ. 2023;(Özel Sayı):256-265. https://izlik.org/JA37KD32PZ
Chicago
Albayrak Sak, Vesile. 2023. “Destandan Gerçeğe: İran Mitolojisinde Hile Sembolü Rüstem ve Rüstem Paşa”. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Belgü Dergisi, sy Özel Sayı: 256-65. https://izlik.org/JA37KD32PZ.
EndNote
Albayrak Sak V (01 Şubat 2023) Destandan Gerçeğe: İran Mitolojisinde Hile Sembolü Rüstem ve Rüstem Paşa. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Belgü Dergisi Özel Sayı 256–265.
IEEE
[1]V. Albayrak Sak, “Destandan Gerçeğe: İran Mitolojisinde Hile Sembolü Rüstem ve Rüstem Paşa”, BELGÜ, sy Özel Sayı, ss. 256–265, Şub. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37KD32PZ
ISNAD
Albayrak Sak, Vesile. “Destandan Gerçeğe: İran Mitolojisinde Hile Sembolü Rüstem ve Rüstem Paşa”. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Belgü Dergisi. Özel Sayı (01 Şubat 2023): 256-265. https://izlik.org/JA37KD32PZ.
JAMA
1.Albayrak Sak V. Destandan Gerçeğe: İran Mitolojisinde Hile Sembolü Rüstem ve Rüstem Paşa. BELGÜ. 2023;:256–265.
MLA
Albayrak Sak, Vesile. “Destandan Gerçeğe: İran Mitolojisinde Hile Sembolü Rüstem ve Rüstem Paşa”. Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Belgü Dergisi, sy Özel Sayı, Şubat 2023, ss. 256-65, https://izlik.org/JA37KD32PZ.
Vancouver
1.Vesile Albayrak Sak. Destandan Gerçeğe: İran Mitolojisinde Hile Sembolü Rüstem ve Rüstem Paşa. BELGÜ [Internet]. 01 Şubat 2023;(Özel Sayı):256-65. Erişim adresi: https://izlik.org/JA37KD32PZ