Araştırma Makalesi

Adölesan Tenisçilerde Gerçekleştirilen AOS Testinin Cinsiyete Göre Karşılaştırılması

Cilt: 6 Sayı: 2 30 Aralık 2022
PDF İndir

Adölesan Tenisçilerde Gerçekleştirilen AOS Testinin Cinsiyete Göre Karşılaştırılması

Öz

Genç sporcularda ergenlik döneminin başlamasıyla birlikte tenis sporundaki temel ve yardımcı vuruş tekniklerini cinsiyet açısından inceleyen bir araştırma bulunmamaktadır. Amaç: Bu nedenle bu araştırma ergenlik dönemindeki tenis sporcuları tarafından gerçekleştirilen AOS testinin cinsiyetler arasında farklılığın olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Materyal & Metot: Araştırmaya yaş ortalaması 13.51±1.19 yıl aralığında kadın (n=8) ve 13.77±1.28 yıl aralığında erkek (n=8) kategorisinde 16 amatör tenis sporcusu gönüllü olarak katılmıştır. Sporculara tek bir aşamada temel ve yardımcı vuruş tekniklerini içeren vole vuruşu, servis atışı, yer atışı vuruş hassasiyeti ile sağ ve sol yer atışı vuruş hassasiyeti puan tekniklerini içeren AOS Testi gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi Independent Sample T-testi kullanılarak belirlenmiştir. Bulgular: Elde edilen verilerin sonuçları incelendiğinde kadın ve erkek gruplarının gerçekleştirdiği vole vuruşu, servis atışı ve yer atışı vuruş hassasiyeti teknikleri arasında önemli bir fark bulunamamıştır (p>0.05). Buna karşın sağdan ve soldan yapılan yer atışı vuruş hassasiyeti tekniğinde istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0.05). Sonuç: Sonuç olarak bu araştırmada ergen kadın ve erkek tenis sporcularının gerçekleştirdiği vole vuruşu, servis ve yer atışı vuruş özelliklerinde bir farkın olmadığı ancak sağdan ve soldan yapılan yer atışı vuruş özelliğinin ise erkek sporcuların daha iyi olduğu sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Yok

Proje Numarası

Yok

Teşekkür

Araştırmaya katılan sporculara teşekkür ederiz.

Kaynakça

  1. Coşkun, M. (2019). Tenis eğitimi alan 10-12 yaş arası erkek çocuklarda temel motorik özelliklerin tenis beceri öğretimine etkisinin incelenmesi (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). Bartın Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Bartın.
  2. Çiftçi, T. (2017). 12 haftalık temel tenis eğitiminin çocuklarda tenis becerisi, kuvvet ve basit reaksiyon zamanı özelliklerine etkisi (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi). Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gaziantep.
  3. Donoghue, P.O. ve Ingram, B. (2001). A notational analysis of elite tennis strategy. Journal Sports Science, 19(2), 107-115.
  4. Ertem, E. Gül, M. ve Gül. G. (2013). 10-12 yaş bayan tenisçilere uygulanan koordinasyon antrenmanlarının dewitt-dugan ve wall catch tenis testlerine etkisi. 6. Raket Sporları Kongresinde Sunulan Bildiri. Kocaeli.
  5. Ferrauti, A. Maier, P. ve Weber, K. (2016). Tenis eğitim kılavuzu: performans atletizm sağlığı. Almanya.
  6. Fett, J, Ulbricht, A, ve Ferrauti, A. (2020). Impact of physical performance and anthropometric characteristics on serve velocity in elite junior tennis players. Journal of Strength and Conditioning Research, 34(1), 192-202.
  7. Gelen, E, Mengütay, S, ve Karahan M. (2009). Teniste servis performansını belirleyen fiziksel uygunluk ve biyomekaniksel faktörlerin incelenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 6(2), 667-682.
  8. Girard, O, ve Millet, G.P. (2009). Pysical determinants of tennis performance in competitive teen age players. Journal of Strength and Conditioning Research, 23(6), 186-772.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor Hekimliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

7 Kasım 2022

Kabul Tarihi

29 Kasım 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Budak, H., Karahan, M., & Özdek, B. (2022). Adölesan Tenisçilerde Gerçekleştirilen AOS Testinin Cinsiyete Göre Karşılaştırılması. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 6(2), 97-106. https://izlik.org/JA66WE82PL
AMA
1.Budak H, Karahan M, Özdek B. Adölesan Tenisçilerde Gerçekleştirilen AOS Testinin Cinsiyete Göre Karşılaştırılması. K7AÜBESBİD. 2022;6(2):97-106. https://izlik.org/JA66WE82PL
Chicago
Budak, Hamza, Mustafa Karahan, ve Büşra Özdek. 2022. “Adölesan Tenisçilerde Gerçekleştirilen AOS Testinin Cinsiyete Göre Karşılaştırılması”. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 6 (2): 97-106. https://izlik.org/JA66WE82PL.
EndNote
Budak H, Karahan M, Özdek B (01 Aralık 2022) Adölesan Tenisçilerde Gerçekleştirilen AOS Testinin Cinsiyete Göre Karşılaştırılması. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 6 2 97–106.
IEEE
[1]H. Budak, M. Karahan, ve B. Özdek, “Adölesan Tenisçilerde Gerçekleştirilen AOS Testinin Cinsiyete Göre Karşılaştırılması”, K7AÜBESBİD, c. 6, sy 2, ss. 97–106, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66WE82PL
ISNAD
Budak, Hamza - Karahan, Mustafa - Özdek, Büşra. “Adölesan Tenisçilerde Gerçekleştirilen AOS Testinin Cinsiyete Göre Karşılaştırılması”. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 6/2 (01 Aralık 2022): 97-106. https://izlik.org/JA66WE82PL.
JAMA
1.Budak H, Karahan M, Özdek B. Adölesan Tenisçilerde Gerçekleştirilen AOS Testinin Cinsiyete Göre Karşılaştırılması. K7AÜBESBİD. 2022;6:97–106.
MLA
Budak, Hamza, vd. “Adölesan Tenisçilerde Gerçekleştirilen AOS Testinin Cinsiyete Göre Karşılaştırılması”. Kilis 7 Aralık Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, c. 6, sy 2, Aralık 2022, ss. 97-106, https://izlik.org/JA66WE82PL.
Vancouver
1.Hamza Budak, Mustafa Karahan, Büşra Özdek. Adölesan Tenisçilerde Gerçekleştirilen AOS Testinin Cinsiyete Göre Karşılaştırılması. K7AÜBESBİD [Internet]. 01 Aralık 2022;6(2):97-106. Erişim adresi: https://izlik.org/JA66WE82PL