Araştırma Makalesi

HALK OYUNLARI FAALİYETLERİNİN İLETİŞİM VE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Cilt: 1 Sayı: 1 30 Haziran 2020
PDF İndir
EN TR

HALK OYUNLARI FAALİYETLERİNİN İLETİŞİM VE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Öz

Araştırmanın temel amacı halk oyunları faaliyetlerinin bireylerin iletişim becerileri ve problem çözme becerileri üzerinde etkisinin olup olmadığının incelenmesidir. Araştırmada, örneklem grubunu Çorum’ da bulunan halk eğitim merkezi, dernek ve kulüplerde halk oyunları faaliyeti gösteren bireyler ile rastgele seçilmiş halk oyunları faaliyetinde bulunmayan bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada, Problem Çözme Envanteri, İletişim Becerileri Envanteri kullanılmıştır. Verilerin analizinde, tek yönlü varyans analizi, iki bağımsız t testi korelasyon analizi ve regresyon analizlerinden faydalanılmıştır. Elde edilen bulgular % 95 güven aralığında ve 0,05 anlamlılık düzeyinde yorumlanmıştır. Araştırma sonucunda, iletişim ile problem çözme becerileri arasında pozitif yönde orta düzeyde bir ilişki olduğu görülmektedir. Halk oyunları oynayan bireylerin cinsiyet değişkenine göre; kadın katılımcıların erkek katılımcılara göre iletişim becerilerinin daha yüksek olduğu görülmektedir. Katılımcıların ikamet yeri değişkenine göre, şehir merkezinde ikamet edenler, köy- kasaba- ilçede ikamet edenlere göre daha yüksek iletişim becerisine sahip olduğu belirlenmiştir. Problem çözme becerisine göre; cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve ikamet ettiği yer değişkenlerinde katılımcılar arasında anlamlı bir fark bulunmamaktadır. Araştırmada iletişim ve problem çözme becerileri birbirleri ile pozitif ilişki içerisinde olduğu görülmektedir. Bu duruma göre toplumumuz da ki bireylerin iletişim becerileri halk oyunları, sosyal, sportif ve sanatsal faaliyetler ile artırılarak buna paralel olarak problem çözme becerilerinde de artış olması beklenmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adair, J. (2000). Karar Verme ve Problem Çözme. Ankara, Gazi Kitabevi.
  2. Akgül, K. P. (2014). İletişim, Dans ve Beden Dili. İstanbul, Cinius Yayınları.
  3. Aydın, M. (1986). Çağdaş Eğitim Denetim. Ankara, İM Eğitim Araştırma Yayın Danışmanlık A.Ş.
  4. Aziz, A. (2016). İletişime Giriş. İstanbul, Hiperlink Yayınları.
  5. Birgham, A. (2016). Çocuklarda Problem Çözme Yeteneklerinin Geliştirilmesi. İstanbul. Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  6. Britz, J. (1993). Problem solving in early chilhood classrooms. ERIC Digest. Erişim Adresi: https://files.eric.ed.gov /fulltext/ED355040.pdf Erişim Tarihi: 10 Mayıs 2020.
  7. Eroğlu, F. (1996). Davranış Bilimleri. İstanbul, Beta Basım Yayın Dağıtım.
  8. Ersanlı, K., & Balcı, S. (1998). İletişim becerileri envanteri geçerlik ve güvenirlik çalışması. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 2(10), 7-12.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Spor Hekimliği , Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

5 Mayıs 2020

Kabul Tarihi

25 Haziran 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Evli, M., & Barut, Y. (2020). HALK OYUNLARI FAALİYETLERİNİN İLETİŞİM VE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Uluslararası Beden Eğitimi Spor ve Teknolojileri Dergisi, 1(1), 42-49. https://izlik.org/JA28ST95BP


Dergimizin tarandığı indeksler:


ASOS İndeks            


Academic Resource Index

29419


19466               ...