Araştırma Makalesi

Ani Duruş Sorunu, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Savunma Sanayi Özelinde Bir Değerlendirme

Cilt: 3 Sayı: 2 14 Ekim 2018
PDF İndir
EN TR

Ani Duruş Sorunu, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Savunma Sanayi Özelinde Bir Değerlendirme

Öz

Sermayenin ve yatırımların getirisinin yüksek olduğu bölgelere doğru hareketi, ülkelerin mallarına olan talebin kendi piyasasıyla; yatırımlarının ise kendi iç tasarruflarıyla sınırlı olmaması fırsatını ortaya çıkarmıştır. Bu süreç, özellikle gelişmekte olan ülkeler için sunduğu fırsatların yanı sıra bir takım yeni riskleri de beraberinde getirmiştir. Uluslararası yatırımcılar, gelişmekte olan ülkelere sağladıkları fonları çeşitli sebeplerle çekmek istediklerinde, sermaye girişleri aniden ciddi bir sermaye çıkışına dönüşebilmekte, sermaye akımlarındaki bu keskin çıkış ise ani durma olarak tanımlanmaktadır. Finansal akım formları, ani duruş sırasında çok farklı davranışlar sergilemekte olup bunların içerisinde yer alan doğrudan yabancı yatırımlar ani duruşun olumsuz etkilerini önemli derecede azaltabilmektedir. Uluslararası sermaye akımları içerisinde yer alan doğrudan yabancı yatırım, dış finansman ihtiyacını azalttığı ve iktisadi büyümenin önemli bir kaynağı olduğu için gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomiler için kilit role sahip bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Doğrudan yabancı yatırımların gelişmekte olan ülkelere yeni teknoloji ve Ar-Ge kazanımları sağlaması, böylece rekabetçi sektörlerin ihracat performansını artırması beklenmektedir. Öyleyse, doğrudan yabancı yatırımların, bu kazanımları sağlayabilecek nitelikte yeni teknoloji, Ar-Ge kazanımları ve böylece döviz yaratan sektörlere yönelmesi önemlidir. Çalışmada ani duruş sorunu ve doğrudan yabancı yatırımların ani duruş sorununu azaltıcı etkisi tartışılıp döviz yaratma potansiyelinin yüksek olduğu bir alan olan “Savunma Sanayi” özelinde bir değerlendirme yapılmaktadır.

Anahtar Kelimeler

Doğrudan Yabancı Yatırım,Ani Duruş,Savunma Sanayi,Ar-Ge kazanımları

Kaynakça

  1. Ang, J. B.(2008) “Determinants of foreign direct investment in Malaysia”, Journal of Policy Modeling, 30, pp.185–189.
  2. Calvo, G.A., Leiderman, L. ve Reinhart, C.M. (1996), “Inflows of Capital to Developing Countries in the 1990s.”, Journal of Economic Perspectives, 10, pp.123–139.Berkoz, L. ve Turk, S. S. (2009), “Locational Preferences of FDI Firms in Turkey: A Detailed Examination of Regional Determinants”, European Planning Studies, 17: 8, pp.1243 — 1256.
  3. Bevan, Alan A.,ve Estrin, S. (2004), “The determinants of foreign direct investment into European transition economies”, Journal of Comparative Economics 32, pp. 775–787.
  4. Bevan, Alan A. ve Estrin, S. (2000), “The Determinants of Foreign Direct Investment in Transition Economies” , William Davidson Institute Working Paper, No.342, October 2000.
  5. Calvo, G.A., A. Izquierdo ve L. Mejia (2004) “On the Empirics of Sudden Stops: The Relevance of Balance-Sheet Effects,” Inter-American Development Bank Research Department Working Paper, No.509.
  6. Chang, H. ve Grabel, I. (2005), Kalkınma Yeniden, çev. Emre Özçelik, İmge Kitabevi, Ankara, 113-140.Dunning, J.H. (1981), “Explaining the International Direct Investment Position of Countries: Towards a Dynamic or Developmental Approach”, Weltwirtschaftliches Archiv, 117, pp. 30–64.
  7. Edwards, Sebastian (2005) “Capital Controls, Sudden Stops and Current Account Reversals” NBER Working Paper No. 11170.
  8. Erdal, F. ve Tatoglu, E. (2002), “Locatıonal Determınants of Foreıgn Dırect Investment in An Emergıng Market Economy: Evıdence From Turkey”, Multinational Business Review, Vol.10, No.1, , pp.1–7.
  9. Frankel, J.A. ve E.A. Cavallo (2004) “Does Openness to Trade Make Countries More Vulnerable to Sudden Stops, or Less? Using Gravity to Establish Causality,” NBER Working Paper, No.10957.
  10. Goldstein, Morris, D. J. Mathieson, and TIMOTHY L. 1991. “Determinants and Systemic Consequences of International Capital Flows.” In IMF Research Department, Determinants and Systemic Consequences of International Capital Flows. Occasional Paper 77. Washington, D.C.: International Monetary Fund.

Kaynak Göster

APA
Yiğiteli, N., & Turan, D. (2018). Ani Duruş Sorunu, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Savunma Sanayi Özelinde Bir Değerlendirme. Bulletin of Economic Theory and Analysis, 3(2), 79-108. https://doi.org/10.25229/beta.438866
AMA
1.Yiğiteli N, Turan D. Ani Duruş Sorunu, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Savunma Sanayi Özelinde Bir Değerlendirme. beta. 2018;3(2):79-108. doi:10.25229/beta.438866
Chicago
Yiğiteli, Nadide, ve Damla Turan. 2018. “Ani Duruş Sorunu, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Savunma Sanayi Özelinde Bir Değerlendirme”. Bulletin of Economic Theory and Analysis 3 (2): 79-108. https://doi.org/10.25229/beta.438866.
EndNote
Yiğiteli N, Turan D (01 Ekim 2018) Ani Duruş Sorunu, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Savunma Sanayi Özelinde Bir Değerlendirme. Bulletin of Economic Theory and Analysis 3 2 79–108.
IEEE
[1]N. Yiğiteli ve D. Turan, “Ani Duruş Sorunu, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Savunma Sanayi Özelinde Bir Değerlendirme”, beta, c. 3, sy 2, ss. 79–108, Eki. 2018, doi: 10.25229/beta.438866.
ISNAD
Yiğiteli, Nadide - Turan, Damla. “Ani Duruş Sorunu, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Savunma Sanayi Özelinde Bir Değerlendirme”. Bulletin of Economic Theory and Analysis 3/2 (01 Ekim 2018): 79-108. https://doi.org/10.25229/beta.438866.
JAMA
1.Yiğiteli N, Turan D. Ani Duruş Sorunu, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Savunma Sanayi Özelinde Bir Değerlendirme. beta. 2018;3:79–108.
MLA
Yiğiteli, Nadide, ve Damla Turan. “Ani Duruş Sorunu, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Savunma Sanayi Özelinde Bir Değerlendirme”. Bulletin of Economic Theory and Analysis, c. 3, sy 2, Ekim 2018, ss. 79-108, doi:10.25229/beta.438866.
Vancouver
1.Nadide Yiğiteli, Damla Turan. Ani Duruş Sorunu, Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Savunma Sanayi Özelinde Bir Değerlendirme. beta. 01 Ekim 2018;3(2):79-108. doi:10.25229/beta.438866