İnceleme Makalesi

Kıraatlere ve Mushaf Hattına İttibâın Hükmüne İlişkin “Sünnet” Kavramının Kıraat ve Fıkıh Usûlü İlmi Açısından Tahlili

Cilt: 11 Sayı: 2 16 Aralık 2024
PDF İndir
EN TR

Kıraatlere ve Mushaf Hattına İttibâın Hükmüne İlişkin “Sünnet” Kavramının Kıraat ve Fıkıh Usûlü İlmi Açısından Tahlili

Öz

Bu çalışma teklîfî hükümlerden sünnetin fıkıh usûlündeki mahiyeti ve kıraat ilminde hangi anlamda kullanıldığı hakkındadır. Sünnet kavramının nerede lügavî nerede ıstılâhî anlamda kullanılıp kullanılmadığının bilinmesi sünnet kavramının mahiyetini anlamak açısından önemlidir. Bundan dolayı çalışma iki ana bölüme ayrılmıştır. Birinci bölümde sünnet kavramının fıkıh usûlündeki mahiyeti üzerinde durulmuştur. İkinci bölümde kıraat ilminin iki meselesi hakkında verilen sünnet hükmünün mahiyeti izah edilmeye çalışılmıştır. Bu iki meseleden birincisi kıraatlerin sünnet olması; diğeri mushaf hattına ittibâın sünnet olmasıdır. Kıraat kitapları ile tefsir ve fıkıh kitaplarında kıraatlerin tabi olunması gereken bir sünnet olduğu ifade edilmiştir. Bu çalışmada kıraatlerin sünnet olmasının anlamının bu meyanda görüş beyan eden kıraat, tefsir ve fıkıh âlimlerinin ortak görüşüne göre kıraatlerin tevkîfî olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu itibarla kıraatlerin sünnet olması, kıraatlerin yeteri sayıda uzmanlık alanı seçen kişiler tarafından bilinmesinin vâcip/farz olması anlamındadır. Mushaf hattına ittibâın sünnet olması hakkında ise âlimlerin üç farklı görüşte olduğu tespit edilmiştir. Bunlar resm-i mushafın tevkîfî olduğu görüşü; resm-i mushafın ictihâdî olduğu görüşü ve resm-i mushafın tevkîfî olup yeterince kişinin onu bilmesinin yeterli olmasının yanında resm-i kıyâsî ile yazmanın da câiz olduğu görüşüdür. Kıraatlerin tevkîfî olmadığı görüşünde olan Bâkıllânî, İbn Haldûn ve Ezher ulemasının müctehid vasfında olmamaları ve tevkîfî kabul edilmesi görüşünde olan selef ulemanın görüşlerinin daha isabetli olması resm-i mushafa ittibâın lüzumunu ifade etmeye yeterlidir. Ayrıca kıraatlerin sıhhat şartlarından birisi olan resm-i Osmânî’ye uyma kuralının bulunması resm-i mushafın tevkîfî olduğunun kabul edilmesini gerektirir. Bunun yanında tevkîfî olmadığını söyleyenlerin çoğunluğu Kur’an’ın asıl nüshalarının ilk yazılan hat ile yazılması gerektiğini de kabul etmektedirler. Sadece sıradan halkın Kur’an okurken okuduğu gibi yazılmasının bir kolaylık olacağını ifade etmektedirler. Sonuç olarak kıraatlerin sünnet olmasının ve mushafa ittibâın sünnet olmasının anlamının vâcip olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akcan, Resul. Mushaf İmlâsının İrfânî Yorumu: Merrâkuşî Örneği. Ankara: İlâhiyat Yayınları, 2022.
  2. Alâüddîn el-Buhârî, Abdülazîz b. Ahmed b. Muhammed el-Hanefî. Keşfu’l-esrâr Şerhu Usûli’l-Pezdevî. 4 Cilt. İstanbul: Şirketü’s-Sahâfeti’l-Osmâniyye, 1890.
  3. Alâüddîn es-Semerkandî, Ebû Bekir Muhammed b. Ahmed b. Ebî Ahmed. Mîzânu’l-usûl fî netâici’l-ukûl. thk. Muhammed Zekî Abdülberr. Katar: Matâbi‘u’d-Dûhati’l-Hadîse, 1984.
  4. Bâkıllânî, Ebû Bekr Muhammed b. Tayyib b. Muhammed el-Basrî. Kitabü’t-Takrîb ve’l-irşâd. 3 Cilt. Beyrut: Müessesetü’r-Risâle, 1998.
  5. Bedir, Murteza. “Sünnet”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 38/150-153. İstanbul: TDV Yayınları, 2010.
  6. Bennâ, Ahmed b. Muhammed b. Ahmed b. Abdulganî ed-Dimyâtî. İthâfu fudalâi’l-beşer fî’l-kırââti’l-erbaa aşer. thk. Enes Mihre. Beyrut: Dâru'l-Kütübi'l-İlmiyye, 2006.
  7. Beyhakî, Ebû Bekr Ahmed b. el-Hüseyin b. Ali. Şuabu’l-îmân. thk. Abdulalî Abdulhamîd. 14 Cilt. Riyad: Mektebetü’r-Rüşd, 2003.
  8. Burhânettin, Ebü’l-Meâlî Mahmûd b. Ahmed b. Abdülazîz b. Ömer b. Mâze el-Buhârî. el-Muhîtu’l-burhânî fi’l-fıkhi’n-Nu’mânî. 9 Cilt. Beyrut: Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye, 2004.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kuran-ı Kerim Okuma ve Kıraat

Bölüm

İnceleme Makalesi

Yayımlanma Tarihi

16 Aralık 2024

Gönderilme Tarihi

29 Mart 2024

Kabul Tarihi

12 Eylül 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Yalçın, Y. (2024). Kıraatlere ve Mushaf Hattına İttibâın Hükmüne İlişkin “Sünnet” Kavramının Kıraat ve Fıkıh Usûlü İlmi Açısından Tahlili. BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi, 11(2), 453-479. https://doi.org/10.33460/beuifd.1461044
AMA
1.Yalçın Y. Kıraatlere ve Mushaf Hattına İttibâın Hükmüne İlişkin “Sünnet” Kavramının Kıraat ve Fıkıh Usûlü İlmi Açısından Tahlili. BEÜİFD. 2024;11(2):453-479. doi:10.33460/beuifd.1461044
Chicago
Yalçın, Yunus. 2024. “Kıraatlere ve Mushaf Hattına İttibâın Hükmüne İlişkin ‘Sünnet’ Kavramının Kıraat ve Fıkıh Usûlü İlmi Açısından Tahlili”. BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi 11 (2): 453-79. https://doi.org/10.33460/beuifd.1461044.
EndNote
Yalçın Y (01 Aralık 2024) Kıraatlere ve Mushaf Hattına İttibâın Hükmüne İlişkin “Sünnet” Kavramının Kıraat ve Fıkıh Usûlü İlmi Açısından Tahlili. BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi 11 2 453–479.
IEEE
[1]Y. Yalçın, “Kıraatlere ve Mushaf Hattına İttibâın Hükmüne İlişkin ‘Sünnet’ Kavramının Kıraat ve Fıkıh Usûlü İlmi Açısından Tahlili”, BEÜİFD, c. 11, sy 2, ss. 453–479, Ara. 2024, doi: 10.33460/beuifd.1461044.
ISNAD
Yalçın, Yunus. “Kıraatlere ve Mushaf Hattına İttibâın Hükmüne İlişkin ‘Sünnet’ Kavramının Kıraat ve Fıkıh Usûlü İlmi Açısından Tahlili”. BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi 11/2 (01 Aralık 2024): 453-479. https://doi.org/10.33460/beuifd.1461044.
JAMA
1.Yalçın Y. Kıraatlere ve Mushaf Hattına İttibâın Hükmüne İlişkin “Sünnet” Kavramının Kıraat ve Fıkıh Usûlü İlmi Açısından Tahlili. BEÜİFD. 2024;11:453–479.
MLA
Yalçın, Yunus. “Kıraatlere ve Mushaf Hattına İttibâın Hükmüne İlişkin ‘Sünnet’ Kavramının Kıraat ve Fıkıh Usûlü İlmi Açısından Tahlili”. BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi, c. 11, sy 2, Aralık 2024, ss. 453-79, doi:10.33460/beuifd.1461044.
Vancouver
1.Yunus Yalçın. Kıraatlere ve Mushaf Hattına İttibâın Hükmüne İlişkin “Sünnet” Kavramının Kıraat ve Fıkıh Usûlü İlmi Açısından Tahlili. BEÜİFD. 01 Aralık 2024;11(2):453-79. doi:10.33460/beuifd.1461044

Cited By


BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC ND) ile lisanslanmıştır


by-nc-nd.png