Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

İslam Medeniyetinin Dinamikleri: HOŞGÖRÜ, BİLİM, ERDEM VE İRFAN

Yıl 2015, Cilt: 2 Sayı: 1, 187 - 188, 08.07.2015

Öz

Her medeniyetin varlığını idame ve ikame ettirebilmesi için bazı temel unsurlara ihtiyacı vardır. Medeniyet kavramı statik değil dinamiktir. Bundan ötürü medeniyetlerin de bir ruhu ve kimliği olduğu söylenebilir. Bir fenomen olarak tarihi inşa eden insanlardır ve bu inşa sürecine her insanın katkısı vardır. Bunun en bariz örneği olarak Annales Okulu’dur. Bu okul, tarihin sadece en önemli kişilerce değil adı sanı duyulmamış kişiler tarafından da inşa edildiğini iddia etmektedir. Medeniyetlerin kapsamlı bir şekilde ele alınması birçok zorluğu beraberinde getirdiğinden, bilimsel çalışmalarda bu ele alışı belirli dönemlerle sınırlandırmak gerektiği kanısı hâkimdir. Esasında İslam medeniyetinin mahiyetine dair tanımlar hep sınırlı ve kısıtlı kalmıştır. Ayrıca, o medeniyete nereden baktığımızda tanımlamalarımızı belirlemiştir. Oryantalistler, İslam medeniyetine sömürülecek bir alan olarak bakarken, “Self-Oryantalist” diyebileceğimiz kişilerde İslam medeniyetini küçümseyici bir tavır takınmaktadır. Medeniyetin neliğine dair tanımlar oldukça çok iken, bu medeniyetin hareket ettirici gücünün neliğine dair çalışma ve tanımlar çok azdır. Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya’nın “İslam Medeniyetinin Dinamikleri, -Hoşgörü-Erdem ve İrfan” isimli eser 2013 yılında “İnsan Yayınları” tarafından İstanbul’da basılmıştır.

Yıl 2015, Cilt: 2 Sayı: 1, 187 - 188, 08.07.2015

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Kitap Tanıtımı/Book Review
Yazarlar

Mustafa Dikmen

Yayımlanma Tarihi 8 Temmuz 2015
Gönderilme Tarihi 8 Temmuz 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

ISNAD Dikmen, Mustafa. “İslam Medeniyetinin Dinamikleri: HOŞGÖRÜ, BİLİM, ERDEM VE İRFAN”. BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi 2/1 (Temmuz 2015), 187-188.


BEÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi Creative Commons Atıf-GayriTicari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC ND) ile lisanslanmıştır


by-nc-nd.png