Araştırma Makalesi

Bankalarda Hile Denetimi Uygulamasının Verimlilik ile İlişkilendirilmesine Yönelik Bir Çalışma

Cilt: 6 Sayı: 2 29 Ekim 2021
PDF İndir
TR EN

Bankalarda Hile Denetimi Uygulamasının Verimlilik ile İlişkilendirilmesine Yönelik Bir Çalışma

Öz

Bankacılık sektörünün giderek büyümesi ve karmaşık bir hal alması ile yöneticilerin bankalarda gerçekleşen faaliyetler üzerindeki etkisi giderek azalmakta, kontrol gücü de eskiye oranla düşmektedir. Bu durum ise, yoğun iş temposuna sahip olan bankalarda hile faaliyetlerinin artma riskini ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle oluşabilecek hilelerin ortaya çıkarılması ve bu eylemlere neden olabilecek her türlü olasılığın engellenmesi gerekmektedir. Bunun sağlanması ile bankacılık hizmetlerindeki verimlilik artacak, hileye neden olabilecek her türlü işlem de önlenmiş olacaktır. Bu da uygun denetim faaliyetlerinin yerine getirilmesiyle gerçekleşmektedir. Kavramsal olarak tasarlanan bu çalışmanın amacı, bankacılık sektöründe oluşan hilelerin önlenmesinin verimlilik üzerindeki rolünün ve aralarındaki ilişkinin incelenmesidir. Bu amaç kapsamında ilk olarak hile kavramı, hile türlerine ve verimliliğe ilişkin kavramsal bir çerçeve oluşturularak, denetim ve hile denetimi kavramları açıklanmıştır. Akabinde hile denetiminin verimlilik ile ilişkilendirilmesine değinilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Hile , Hile Denetimi , Banka , Verimlilik

Kaynakça

  1. KAYNAKÇA Türk Dil Kurumu,Büyük Türçe Sözlük . (17.01.2021). www.tdk.org.tr. adresinden alınmıştır
  2. Acar, D., Öztürk, M., & Usul , H. (2016). Dijital Ortamda Denetim: Sürekli Denetim. Süleyman Demirel Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21(5), 1561-1571. ACFE. (2016). Report to the Nation on Occupational Fraud and Abuse. USA: ACFE.
  3. Ajah, I., & Inyiama, C. (2011). Loan Fraud Detection and IT-Based Combat Strategies. Journal of Internet Banking and Commerce,, 6(2), 1-13.
  4. Akbank. (2016). Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Politikası. İstanbul : Akbank .
  5. Akdağ, F. (2017). İş Güvenliği Hizmetinin Dışarıdan Temini ile İşletme İçinden Sağlanmasının Çalışan Verimliliği Üzerine Etkisi: İnşaat Sektöründe Bir Uygulama. Ankara: Ufuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  6. Akduran, E. (2019). Çalışan Dayanaklılığının İşletmelerde Verilmlilik Algısına Etkisi . Edirne: Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi).
  7. Akyel, R., & Köse , H. (2010). Kamu Yönetiminde Etkinlik Arayışı: Etkin Kamu Yönetimi İçin Etkin Denetimin Gerekliliği. Türk İdare Dergisi .
  8. Arslan, A. (2021, 01 03). https://ms.hmb.gov.tr/: https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2019/09/Kamu-Harcamalari-_A.-ARSLAN_-2.pdf adresinden alınmıştır
  9. Association, A. A. (1973). A Statement of Basic Auditing Concepts:Studies in Accounting . American: ASOBAC.
  10. Ataman, B., & Aydın, R. (2017). Hile Denetimi ve Denetçilerin Hile Tespitine Yönelik Bir Araştırma. Marmara Business Review, 2(1), 1-23.

Kaynak Göster

APA
Güngör Karyağdı, N. (2021). Bankalarda Hile Denetimi Uygulamasının Verimlilik ile İlişkilendirilmesine Yönelik Bir Çalışma. Akademik İzdüşüm Dergisi, 6(2), 37-57. https://izlik.org/JA49UZ39SA