Araştırma Makalesi

Ortadoğu’da Arap Baharı Süreci ve Libya İç Savaşı

Cilt: 6 Sayı: 1 31 Mart 2021
PDF İndir

Ortadoğu’da Arap Baharı Süreci ve Libya İç Savaşı

Öz

17 Aralık 2010’da Tunus’ta seyyar satıcılık yapan Muhammet Bouazizi’nin tezgâhının zabıta tarafından kaldırılması sonucunda intihar etmesiyle başlayan ve kısa süre içerisinde Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkelerine yayılan bir toplumsal protesto ve isyan hareketleri Arap Baharı Olayları olarak isimlen-dirilmektedir. Toplumsal, ekonomik ve siyasi birçok alanda talepleri karşılanmayan bölge insanlarının otoriter yönetimlere karşı başlattığı protestolar, önceleri barışçıl şekilde başlamış fakat çeşitli terör örgüt-leri, iç ve dış müdahaleler ile şiddet olaylarına dönüşmüştür. Bu çalışmada “Arap Baharı süreci sonrası Libya’da yaşanan iç savaşın sadece iç etkenlerden kaynaklanmadığı, aynı zamanda Libya ve bölge ile ilgilenen; ‘yerel, bölgesel ve küresel’ güçlerin dahil olduğu uluslararası güç mücadelesi ile ortaya çıktığı öne sürülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Arap Baharı , Ortadoğu , Libya , Kaddafi , İç Savaş

Kaynakça

  1. Ajami,F.(2012). The Arab Spring At One: A Year Of Living Dangerously. Foreign Affairs, 56-65.
  2. Akbaş,Z.(2012). Ortadoğu’da Değişim Süreci Ve Türk Dış Politikası. Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 51-73.
  3. Akıncı,B.A.(2015,05 14). Türkiye’nin Libya İle İnişli-Çıkışlı İlişkisi. 03 22, 2021 tarihinde Uluslararası Politika Akademisi: http://politikaakademisi.org/2015/05/14/turkiyenin-libya-ile-inisli-cikisli-iliskisi/ adresinden alındı
  4. Arı, T., & Dursun, D. (2013). Orta Doğuda Siyaset. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  5. Aydemir, M. (2020, 05 20). Hafter’i Silahlandırmak İçin Servet Harcayan Birleşik Arap Emirlikleri Libya’da İstediğini Elde Edemedi. 03 22, 2021 tarihinde Anadolu Ajansı: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/hafter-i-silahlandirmak-icin-servet-harcayan-birlesik-arap-emirlikleri-libya-da-istedigini-elde-edemedi-/1847494 adresinden alındı
  6. Aznar, J. M. (2006). Counterterrorism Strategies: Successes And Failures Of Six Nations. Potomac Books.
  7. Buzkıran, D., & Kutbay, H. (2013). Arap Baharının Türkiye'ye Olan Ekonomik Ve Sosyal Etkileri. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi.
  8. Cleveland, W. L. (2008). Modern Ortadoğu Tarihi. İstanbul: Agora Kitaplığı.
  9. Dede, A. y. (2011). The Arab Uprisings: Debating the “Turkish Model”. Insight Turkey, 23-32.
  10. Demir, M. (2020). Libya'da 2011 Sonrası Siyasal Süreçlerde Dış Aktörlerin Rolü. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi. Ankara, Türkiye: Ankara Üniversitesi.

Kaynak Göster

APA
Karakaya, İ., & Çelik, M. T. (2021). Ortadoğu’da Arap Baharı Süreci ve Libya İç Savaşı. Akademik İzdüşüm Dergisi, 6(1), 175-192. https://izlik.org/JA43CM67LG