TÜRKİYE’DE YEREL YÖNETİMLERDE YÖNETİCİLERİN E-DEVLETİ BENİMSEMESİ: AMPİRİK BİR ANALİZ
Öz
E-Devlet, günümüzde kamu yönetiminde yükselişe geçmiş olgulardan biridir. Türkiye artık bir tercih olmaktan çıkan bu olguya kayıtsız kalamamış ve özellikle 2000’li yıllardan itibaren Avrupa Birliğine uyum sürecinin de etkisiyle e-devlet proje ve uygulamalarına hız vermiştir. Bununla birlikte, e-devlet sadece teknik değil, sosyolojik ve psikolojik bir olgudur. E-Devletin başarısı için sarf edilen bu çok boyutlu çabaların sonuç vermesi ve büyük yatırımlar yapılan e-devlet projelerinden arzu edilen sonuçların alınabilmesi için e-devletin kullanıcılar tarafından benimsenmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı, Bursa Büyükşehir Belediyesi örneği bağlamında, Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi (BTKKT) ölçeğinden yararlanarak, Türkiye’de yerel yönetimlerde yöneticilerin e-devleti benimsemesi üzerinde etkili olan faktörleri analiz etmektir. Ampirik araştırmanın bulgularına göre, performans beklentisi, çaba beklentisi ve sosyal etki faktörlerinin yöneticilerin e-devleti kullanmaya yönelik davranışsal niyetleri üzerinde herhangi bir anlamlı etkisi bulunmamaktadır. Yine, yöneticilerin e-devleti kullanmaya yönelik davranışsal niyetleri ile kullanım davranışı arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Bununla birlikte, kolaylaştırıcı koşullar faktörü yöneticilerin e-devleti kullanım davranışı üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkiye sahiptir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ajzen, Icek (1991), “The Theory of Planned Behavior”, Organizational Behavior and Human Decision Processes, Vol. 50, 179-221.
- Ayyıldız, Hasan ve Ekrem Cengiz (2006), “Pazarlama Modellerinin Testinde Kullanılabilecek Yapısal Eşitlik Modeli (YEM) Üzerine Kavramsal Bir İnceleme”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Vol.11, No. 1, 63-84.
- Compeau, Deborah. R. ve Christopher A. Higgins (1995), “Computer Self-Efficacy: Development of a Measure and Initial Test”, MIS Quarterly, Vol. 19, No. 2, 189-211.
- Davis Fred D., Richard P. Bagozzi ve Paul R. Warshaw (1989), “User Acceptance of Computer Technology: A Comparison of Two Theoretical Models”, Management Science, Vol. 35, No. 8, 982-1003.
- Davis, Fred D., Richard P. Bagozzi ve Paul R. Warshaw (1992), “Extrinsic and Intrinsic Motivation to Use Computers in the Workplace”, Journal of Applied Social Psychology, Vol. 22, No. 14, 1111-1132.
- Engin, Melih ve Fatih Gürses (2014), “Türkiye’de Büyükşehir Belediyelerinin E-Demokrasi Gelişim Modelleri Açısından İncelenmesi”, 12. Kamu Yönetimi Forumu Bildiriler Kitabı, Aydın, 550-569.
- Engin, Melih, Fatih Gürses ve Fatma İğdeli (2016), “The Use of Web 2.0 Tools in Local Government: An Empirical Study in Turkish Municipalities”, The Journal of Academic Social Science Studies, No. 44, 213-232.
- Fishbein, Martin, Icek Ajzen (1975), Belief, attitude, intention and behavior: An introduction to theory and research, Reading, MA: Addison-Wesley.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Konferans Bildirisi
Yazarlar
Fatih Gürses
ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ, İNEGÖL İŞLETME FAKÜLTESİ, YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMLERİ BÖLÜMÜ
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Haziran 2017
Gönderilme Tarihi
30 Mayıs 2017
Kabul Tarihi
8 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 1