BİLGİ EKONOMİLERİ VE TÜRKİYE’DE KADIN İŞGÜCÜNÜN İSTİHDAM YAPISI

Cilt: 7 Sayı: 1 1 Haziran 2012
  • Hayriye Atik
  • Figen Tombak
PDF İndir
EN TR

BİLGİ EKONOMİLERİ VE TÜRKİYE’DE KADIN İŞGÜCÜNÜN İSTİHDAM YAPISI

Öz

Sanayi toplumundan sanayi-sonrası topluma dönüşüm, ülkelerin istihdam yapılarında önemli değişikliklere yol açmaktadır. Sanayi toplumunda önemli bir paya sahip olan sanayi sektörünün yerini, sanayi sonrası bilgi ekonomisinde bilgi ve hizmet sektörleri almaktadır. Sanayi toplumunda sanayi sektörünün kas gücüne dayalı olan yapısından dolayı sanayi sektöründe çok fazla istihdam olanağı bulamayan kadın işgücü, sanayi sonrası toplumda ön plana çıkan bilgi ve hizmet sektörlerinde daha fazla çalışma olanağı bulmuştur. Bu sektörlerdeki işlerin zihin gücüne dayalı olması, eğitim düzeyi gittikçe yükselen kadın işgücünün bu sektörlerde yoğunlaşmasına yol açmıştır. Bu çalışmada kadın işgücünün bilgi toplumları ve Türkiye’deki istihdam yapısı karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Ancak, Türkiye dışında ele alınan ülkelerin hepsi bilgi toplumu değildir. Asıl karşılaştırma bilgi toplumları ile yapılmakla birlikte, analizlere BRICS üyeleri de dahil edilmiştir. Bunun nedeni, bu ülkelerin bir kısmının Türkiye ile benzer gelişme aşamasında bulunması ve son yıllarda yükselen ekonomiler grubunda yer almalarıdır. Bilgi sektörünün istihdamdaki payı, R.L. Katz (1986) tarafından geliştirilen bir yöntemden yararlanılarak hesaplanmıştır. Bilgi toplumlarına dönüşmüş ülkelerde kadınların eğitim ve uzmanlaşma gerektiren bilgi ve hizmet sektörlerinde yoğun olarak çalıştıkları gözlenmektedir. Hatta bu ülkelerde kadın işgücünün %60’ından fazlası tek başına bilgi sektöründe istihdam edilmektedir. Türkiye’deki kadın işgücünün istihdam yapısı henüz bilgi toplumlarının oldukça gerisindedir. Türkiye’de kadınların en yoğun olarak istihdam edildiği sektör tarım sektörüdür.

Kaynakça

  1. Atik, Hayriye (1998) “Employment in the Information Sector: The Case of Turkey,” Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, Sayı: 13, s.81-95.
  2. Atik, Hayriye-Aytekin Altıparmak (2011) “Avrupa Birliği ve Türkiye’de Bilgi Sektörünün İsithdama Katkısı,”
  3. Bilgi Ekonomisi, Editörler Sedat Murat ve İbrahim Güran Yumuşak, 227-237. Dura, Cihan (1990) Bilgi Toplumu, Kültür Bakanlığı Yayını, Ankara.
  4. Dura, Cihan - Hayriye Atik (2002) Bilgi Toplumu, Bilgi Ekonomisi ve Türkiye, Literatür Yayınevi, İstanbul.
  5. Fuchs, Victor (1968) The Service Economy. National Bureau of Economic Research, New York.
  6. Fuchs, Victor (1988) Women’s Quest for Economic Equality, Cambiridge MA, and Harvard University Press. http://laborsta.ilo.org/STP/guest, Erişim Tarihi: 02.05.2011.
  7. ILO (1989) Women in the World of Work, ILO, Geneva.
  8. Katz, Raul Luciano (1986) “Explaining Information Sector Growth in Developing Countries,”

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Hayriye Atik Bu kişi benim

Figen Tombak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Haziran 2012

Gönderilme Tarihi

15 Şubat 2015

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 7 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Atik, H., & Tombak, F. (2012). BİLGİ EKONOMİLERİ VE TÜRKİYE’DE KADIN İŞGÜCÜNÜN İSTİHDAM YAPISI. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, 7(1), 137-148. https://izlik.org/JA42YE39TU
AMA
1.Atik H, Tombak F. BİLGİ EKONOMİLERİ VE TÜRKİYE’DE KADIN İŞGÜCÜNÜN İSTİHDAM YAPISI. BEYDER. 2012;7(1):137-148. https://izlik.org/JA42YE39TU
Chicago
Atik, Hayriye, ve Figen Tombak. 2012. “BİLGİ EKONOMİLERİ VE TÜRKİYE’DE KADIN İŞGÜCÜNÜN İSTİHDAM YAPISI”. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi 7 (1): 137-48. https://izlik.org/JA42YE39TU.
EndNote
Atik H, Tombak F (01 Haziran 2012) BİLGİ EKONOMİLERİ VE TÜRKİYE’DE KADIN İŞGÜCÜNÜN İSTİHDAM YAPISI. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi 7 1 137–148.
IEEE
[1]H. Atik ve F. Tombak, “BİLGİ EKONOMİLERİ VE TÜRKİYE’DE KADIN İŞGÜCÜNÜN İSTİHDAM YAPISI”, BEYDER, c. 7, sy 1, ss. 137–148, Haz. 2012, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42YE39TU
ISNAD
Atik, Hayriye - Tombak, Figen. “BİLGİ EKONOMİLERİ VE TÜRKİYE’DE KADIN İŞGÜCÜNÜN İSTİHDAM YAPISI”. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi 7/1 (01 Haziran 2012): 137-148. https://izlik.org/JA42YE39TU.
JAMA
1.Atik H, Tombak F. BİLGİ EKONOMİLERİ VE TÜRKİYE’DE KADIN İŞGÜCÜNÜN İSTİHDAM YAPISI. BEYDER. 2012;7:137–148.
MLA
Atik, Hayriye, ve Figen Tombak. “BİLGİ EKONOMİLERİ VE TÜRKİYE’DE KADIN İŞGÜCÜNÜN İSTİHDAM YAPISI”. Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, c. 7, sy 1, Haziran 2012, ss. 137-48, https://izlik.org/JA42YE39TU.
Vancouver
1.Hayriye Atik, Figen Tombak. BİLGİ EKONOMİLERİ VE TÜRKİYE’DE KADIN İŞGÜCÜNÜN İSTİHDAM YAPISI. BEYDER [Internet]. 01 Haziran 2012;7(1):137-48. Erişim adresi: https://izlik.org/JA42YE39TU