BibTex RIS Kaynak Göster

KNOWLEDGE CITY: THE ANATOMY OF A TRANSFORMATION

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 2, 15 - 26, 01.12.2013

Öz

It is known that human beings didn’t live in the city or permanent settlement at the beginning of their first emerging at the earth, it happened when they learned how to hunt. Thereafter with the beginning of agriculture villages have been appeared. This situtation have been signified the closing of the stone age and the beginning of neolithic age. In addition to this, it is said that cities emerged with the invention of writing. However, there are researches which explain that there were cities which didn’t have writing with examples, and the connection between city and writing is decayed. It is true that division of labor, class and stratification, specialization, scientific developments, trade and industrialization, technologic and socioeconomic developments contribute to reach the societies from cities which form from hunting to agriculture and then writing to present day cities. It is experienced with different type of cities when to examined the city concept from the beginning to nowadays already. In this context, the city is defined as “settlement unit which consist of little neighbourhood unit and has intenser population from villages and also less people do agriculture in there, this unit serves the purpose of people like settlement, sheltering, traffic, working, recreation and entertainment and it has always social development.” Nowadays the city profile is affectes by the socioeconomic transitions which have effective globalization processes and technologic development. From the last decades ago, “pc for all house” was an utopic for people, nowadays knowledge and communication technologies like as internet enter people lifes expeditiously. These major developments which affect global communication form new economical models in

Kaynakça

  • Alraouf, Ali A. (2005) “Knowledge Cities: Examining The Discourse, Smart Villages, Internet Cities or Creativity Engines”. International Symposium on Knowledge Cities, Al-Madina Al-Munawara, Saudi Arabia -November 28-30.
  • Aydoğdu, İlke Bezen (2011) Bilgi Toplumunda İnsani Güvenlik ve İnsan Hakları Sorunlarının Etik Bağlamında İncelenmesi, Uluslararası 9.Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi Bildirileri, 23-25 Haziran 2011, Saraybosna, Bosna Hersek, s.1770-1783)
  • Aktan, Can, Tunç, Mehtap, (1998) Bilgi Toplumunun Doğuşu ve Gelişimi, http://www.canaktan.org/yeni- trendler/bilgi-toplumu/bilgi-toplum-dogusu.htm, 09.08.2012.
  • Balay, Refik (2004) “Küreselleşme, Bilgi Toplumu ve Eğitim”, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Cilt:37, Sayı:2, Ankara, s.61-82.
  • Bilgi Toplumu Politikaları Üzerine Bir Değerlendirme (Dünya ve Türkiye) (2002), Tübitak, Ankara.
  • Bookchin, Murray, (1999) Kentsiz Kentleşme Yurttaşlığın Yükselişi ve Çöküşü, çev. Burak Özyalçın, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Bumin, Kürşat (2010), Demokrasi Arayışında Kent, Çizgi Kitabevi Yayınları, Konya.
  • Campbell, Tim (2009) “Learning Cities: Knowledge, Capacity and Competitiveness”, Habitat International 33, 195–201.
  • Castells,Manuel (2008) Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür, Birinci Cilt, Ağ Toplumunun Yükselişi, çev. Ebru Kılıç, 2. Baskı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  • Dvir, Ron (2005) “Knowledge City, seen as a Collage of Human Knowledge Moments” Knowledge Cities: Approaches, Experiences, and Perspectives, (ed) F. K. Carillo, London: Elsevier, pp. 245-272.
  • Ertan Akkoyunlu, Kıvılcım (2007) “Sürdürülebilir Kent”, Kent ve Politika Antik Kentten Dünya Kentine Ruşen Keleş’e Armağan Cilt 3, (ed.) Ayşegül Mengi, İmge Kitabevi, Ankara, s.11-26.
  • http://www.canaktan.org/yenitrendler/bilgi-toplumu-doğuşu.htm
  • Güçlü, Nezahat, Sotirofski, Kseanela (2006) “Bilgi Yönetimi”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, Güz 2006, 4(4), s. 351-371.
  • Harvey, David (2003) Sosyal Adalet ve Şehir, Metis Yayınları, İstanbul.
  • Harris, Chauncy D., Ullman, Edward L. (2002) “Kentin Doğası”, 20. Yüzyıl Kenti, Der. ve Çev. Bülent Duru, Ayten Alkan, İmge Kitabevi, Ankara.
  • Hatt, Paul K., Reiss, Jr., Albert J. (2002) “Kentsel Yerleşimlerin Tarihi”, 20. Yüzyıl Kenti, Der. ve Çev. Bülent Duru, Ayten Alkan, İmge Kitabevi, Ankara.
  • Hout, Jean-Louis, Thalman, Jean-Paul, Valbelle, Dominique (2000) Kentlerin Doğuşu, İmge Kitabevi, Ankara.
  • İpçioğlu, İsa, Erdoğan, Zafer, (2005) “İşletme Stratejisinin Belirlenmesinde Bilgi Yönetimi Altyapısının Dergisi, https://www.anadolu.edu.tr/arastirma/hakemli_dergiler/sosyal_bilimler/pdf/2005-2/sos_bil.7.pdf Bilimler 2005/2, s. 89-112, Eskişehir.
  • Keleş, Ruşen (2004) Kentleşme Politikası, İmge Kitabevi, 8. Baskı, Ankara.
  • Keleş, Ruşen (1998) Kentbilim Terimleri Sözlüğü, İmge Kitabevi, Ankara.
  • Mumford, Lewis, (2007) Tarih Boyunca Kent, Kökenleri, Geçirdiği Dönüşümler ve Geleceği, çev. Gürol Koca, Tamer Tosun, Ayrıntı Yayınları, İstanbul. Ritter, Waltraut, Knowledge Cities-a New Concept? http://www.creativechiangmai.com/downloads/others/Knowledge_Cities.pdf, 05.05.2012.
  • Schwartz, Gilson, Knowledge City: A Digital Knowware. The Construction Of A Knowledge-Creating Public a_digital_knowware.pdf, 05.05.2012. Brazil,
  • http://www.providersedge.com/docs/km_articles/knowledge_city
  • Şan Müjgan, (2005) Kalkınma Planlamasında Bilgi Yönetimi ve Devlet Planlama Teşkilatı İçin Kurumsal Bilgi Politikası Modeli, Yayın No: DPT: 2687, Ankara.
  • Tekeli, İlhan (2011a) “Kentleşmenin Tanımı ve Kentleşmeye İlişkin Kavramlar”, Kent, Kentli Hakları, Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm, İlhan Tekeli Toplu Eserleri-20, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, s. 16-26.
  • Tekeli, İlhan (2011b) “Kent, Kentleşme ve Türkiye Deneyimi”, Kent, Kentli Hakları, Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm, İlhan Tekeli Toplu Eserleri-20, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, s. 27-48.
  • Tekeli, İlhan (2011c) “Kentleri Dönüşüm Mekanı Olarak Düşünmek” Kent, Kentli Hakları, Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm, İlhan Tekeli Toplu Eserleri-20, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, s. 270-278.
  • Tekeli, İlhan (2010) “Türkiye’de Kent Planlamasının Tarihsel Kökleri” Türkiye’nin Kent Planlama ve Kent Araştırmaları Tarihi Yazıları, İlhan Tekeli Toplu Eserleri-15, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, s. 26-122.
  • Yigitcanlar, Tan, O’Connor, Kevin, Westerman, Cara (2008) “The Making of Knowledge Cities: Melbourne’s Knowledge-Based Urban Development Experience”, Cities 25, 63–72.
  • Weber, Max (2010) Şehir Modern Kentin Oluşumu, ed. Don Martindale, Gertrud Neuwirth, çev. Musa Ceylan, Yarın Yayıncılık, İstanbul.

BİLGİ KENTİ: BİR DEĞİŞİMİN ANATOMİSİ

Yıl 2013, Cilt: 8 Sayı: 2, 15 - 26, 01.12.2013

Öz

İnsanoğlunun yeryüzünde ilk ortaya çıkışında kentlerde ya da yerleşik düzende yaşamadığı, avlanmayı öğrendikten sonra bu duruma geçtiği bilinmektedir. Daha sonra tarımın başlaması ile köyler ortaya çıkmıştır. Bu durum Taş devri’nin kapanması ve Yenitaş Devri’nin başladığının bir işareti olmuştur. Bununla birlikte yazının bulunması ile kentlerin ortaya çıktığı söylenmektedir. Ancak yazıya sahip olmayan kentlerin var olduğunu örnekler ile açıklayan çalışmalar bulunmakta ve kent ile yazı arasındaki bağı çürütmektedir. Toplumların avlanmadan tarıma daha sonra yazıya geçerek oluşturduğu kentlerden günümüzdeki kentlere ulaşmalarında işbölümü, sınıf ve katmanlaşma, uzmanlaşma, bilimsel gelişmeler, ticaret ve sanayileşme, teknolojik ve sosyoekonomik gelişmelerin payı olduğu ise kaçınılmaz bir gerçektir. İşte en baştan günümüze gelinirken kent kavramı incelendiğinde birçok farklı kent kavramları ile karşılaşılmaktadır. Bu bağlamda kent, “sürekli toplumsal gelişme içinde bulunan ve toplumun, yerleşme, barınma, gidişgeliş, çalışma, dinlenme, eğlenme gibi gereksinmelerinin karşılandığı, pek az kimsenin tarımsal uğraşlarda bulunduğu, köylere bakarak nüfus yönünden daha yoğun olan ve küçük komşuluk birimlerinden oluşan yerleşme birimi” olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde ise kent profilinin teknolojik gelişme ve küreselleşme süreçlerinin etkili olduğu sosyoekonomik geçişlerden etkilendiği ve değiştiği görülmektedir. Bundan birkaç on yıl öncesinde her eve bir bilgisayar olayı bile insanlara ütopik gelirken şimdilerde internet gibi bilgi ve iletişim teknolojileri hızlı bir şekilde insanların yaşamlarına girmektedir. Küresel iletişimi etkileyen bu büyük gelişmeler önemli bir ekonomik ürün olarak bilginin değişiminin yapıldığı ve bilgiye dayalı ürünlerin üretildiği yeni ekonomik modeller oluşturmaktadır. İnsanoğlu artık bir bilgi toplumunun içinde yaşamaktadır. Bu durum ise karşımıza bilgi kentleri kavramını çıkarmaktadır. Yeni gelişen bir kavram olan bu kavram, bilgi yönetimi ve bilgiye dayalı gelişme alanında kentsel karar vericilerin ve araştırmacıların oldukça dikkatini çekmektedir. Kentsel gelişme alanında bilgi kentine dönüşüm modern kentin sürdürülebilir zorluklarına olası bir çözüm ve vatandaşların refahı ve rahatı için bir reçete olarak görülmektedir. Bilgi kenti, bilgiye dayalı ekonomiden yola çıkarak vatandaşlarına bilgiye ulaşımını kolaylaştıran bir kenttir. Bu bağlamda bu kentteki yaşayanlar geniş kütüphanelerden, kültürel ve sosyal faaliyetlere ve eğitim faaliyetlerine ulaşmada iletişim ve bilgi teknolojilerini kullanmakta ve bu faaliyetlerin içinde aktif olarak yer almaktadırlar. Literatür taramasına dayanarak yapılacak bu çalışmada bilgi kenti ele alınmaya çalışılacaktır. Bilgi kentine varılan süreçte kent kavramının geçirdiği değişimler, bilgi yönetimi ve bilgi toplumu kavramları ile birlikte incelenecektir. Toplumların bilgi toplumu olma yolunda ilerlerken oluşan bilgi kenti kavramı konu ile ilgili örnekler verilerek açıklanacaktır

Kaynakça

  • Alraouf, Ali A. (2005) “Knowledge Cities: Examining The Discourse, Smart Villages, Internet Cities or Creativity Engines”. International Symposium on Knowledge Cities, Al-Madina Al-Munawara, Saudi Arabia -November 28-30.
  • Aydoğdu, İlke Bezen (2011) Bilgi Toplumunda İnsani Güvenlik ve İnsan Hakları Sorunlarının Etik Bağlamında İncelenmesi, Uluslararası 9.Bilgi, Ekonomi ve Yönetim Kongresi Bildirileri, 23-25 Haziran 2011, Saraybosna, Bosna Hersek, s.1770-1783)
  • Aktan, Can, Tunç, Mehtap, (1998) Bilgi Toplumunun Doğuşu ve Gelişimi, http://www.canaktan.org/yeni- trendler/bilgi-toplumu/bilgi-toplum-dogusu.htm, 09.08.2012.
  • Balay, Refik (2004) “Küreselleşme, Bilgi Toplumu ve Eğitim”, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, Cilt:37, Sayı:2, Ankara, s.61-82.
  • Bilgi Toplumu Politikaları Üzerine Bir Değerlendirme (Dünya ve Türkiye) (2002), Tübitak, Ankara.
  • Bookchin, Murray, (1999) Kentsiz Kentleşme Yurttaşlığın Yükselişi ve Çöküşü, çev. Burak Özyalçın, Ayrıntı Yayınları, İstanbul.
  • Bumin, Kürşat (2010), Demokrasi Arayışında Kent, Çizgi Kitabevi Yayınları, Konya.
  • Campbell, Tim (2009) “Learning Cities: Knowledge, Capacity and Competitiveness”, Habitat International 33, 195–201.
  • Castells,Manuel (2008) Enformasyon Çağı: Ekonomi, Toplum ve Kültür, Birinci Cilt, Ağ Toplumunun Yükselişi, çev. Ebru Kılıç, 2. Baskı, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  • Dvir, Ron (2005) “Knowledge City, seen as a Collage of Human Knowledge Moments” Knowledge Cities: Approaches, Experiences, and Perspectives, (ed) F. K. Carillo, London: Elsevier, pp. 245-272.
  • Ertan Akkoyunlu, Kıvılcım (2007) “Sürdürülebilir Kent”, Kent ve Politika Antik Kentten Dünya Kentine Ruşen Keleş’e Armağan Cilt 3, (ed.) Ayşegül Mengi, İmge Kitabevi, Ankara, s.11-26.
  • http://www.canaktan.org/yenitrendler/bilgi-toplumu-doğuşu.htm
  • Güçlü, Nezahat, Sotirofski, Kseanela (2006) “Bilgi Yönetimi”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, Güz 2006, 4(4), s. 351-371.
  • Harvey, David (2003) Sosyal Adalet ve Şehir, Metis Yayınları, İstanbul.
  • Harris, Chauncy D., Ullman, Edward L. (2002) “Kentin Doğası”, 20. Yüzyıl Kenti, Der. ve Çev. Bülent Duru, Ayten Alkan, İmge Kitabevi, Ankara.
  • Hatt, Paul K., Reiss, Jr., Albert J. (2002) “Kentsel Yerleşimlerin Tarihi”, 20. Yüzyıl Kenti, Der. ve Çev. Bülent Duru, Ayten Alkan, İmge Kitabevi, Ankara.
  • Hout, Jean-Louis, Thalman, Jean-Paul, Valbelle, Dominique (2000) Kentlerin Doğuşu, İmge Kitabevi, Ankara.
  • İpçioğlu, İsa, Erdoğan, Zafer, (2005) “İşletme Stratejisinin Belirlenmesinde Bilgi Yönetimi Altyapısının Dergisi, https://www.anadolu.edu.tr/arastirma/hakemli_dergiler/sosyal_bilimler/pdf/2005-2/sos_bil.7.pdf Bilimler 2005/2, s. 89-112, Eskişehir.
  • Keleş, Ruşen (2004) Kentleşme Politikası, İmge Kitabevi, 8. Baskı, Ankara.
  • Keleş, Ruşen (1998) Kentbilim Terimleri Sözlüğü, İmge Kitabevi, Ankara.
  • Mumford, Lewis, (2007) Tarih Boyunca Kent, Kökenleri, Geçirdiği Dönüşümler ve Geleceği, çev. Gürol Koca, Tamer Tosun, Ayrıntı Yayınları, İstanbul. Ritter, Waltraut, Knowledge Cities-a New Concept? http://www.creativechiangmai.com/downloads/others/Knowledge_Cities.pdf, 05.05.2012.
  • Schwartz, Gilson, Knowledge City: A Digital Knowware. The Construction Of A Knowledge-Creating Public a_digital_knowware.pdf, 05.05.2012. Brazil,
  • http://www.providersedge.com/docs/km_articles/knowledge_city
  • Şan Müjgan, (2005) Kalkınma Planlamasında Bilgi Yönetimi ve Devlet Planlama Teşkilatı İçin Kurumsal Bilgi Politikası Modeli, Yayın No: DPT: 2687, Ankara.
  • Tekeli, İlhan (2011a) “Kentleşmenin Tanımı ve Kentleşmeye İlişkin Kavramlar”, Kent, Kentli Hakları, Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm, İlhan Tekeli Toplu Eserleri-20, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, s. 16-26.
  • Tekeli, İlhan (2011b) “Kent, Kentleşme ve Türkiye Deneyimi”, Kent, Kentli Hakları, Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm, İlhan Tekeli Toplu Eserleri-20, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, s. 27-48.
  • Tekeli, İlhan (2011c) “Kentleri Dönüşüm Mekanı Olarak Düşünmek” Kent, Kentli Hakları, Kentleşme ve Kentsel Dönüşüm, İlhan Tekeli Toplu Eserleri-20, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, s. 270-278.
  • Tekeli, İlhan (2010) “Türkiye’de Kent Planlamasının Tarihsel Kökleri” Türkiye’nin Kent Planlama ve Kent Araştırmaları Tarihi Yazıları, İlhan Tekeli Toplu Eserleri-15, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul, s. 26-122.
  • Yigitcanlar, Tan, O’Connor, Kevin, Westerman, Cara (2008) “The Making of Knowledge Cities: Melbourne’s Knowledge-Based Urban Development Experience”, Cities 25, 63–72.
  • Weber, Max (2010) Şehir Modern Kentin Oluşumu, ed. Don Martindale, Gertrud Neuwirth, çev. Musa Ceylan, Yarın Yayıncılık, İstanbul.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

İlke Bezen Aydoğdu

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2013
Yayımlandığı Sayı Yıl 2013 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Aydoğdu, İ. B. (2013). BİLGİ KENTİ: BİR DEĞİŞİMİN ANATOMİSİ. Bilgi Ekonomisi Ve Yönetimi Dergisi, 8(2), 15-26.