Araştırma Makalesi

Yeni Sanayileşen Ülkelerde Ekonomik Özgürlüğün Ekonomik Büyümeye Etkisinin Panel Ekonometrik Analizi

Cilt: 7 Sayı: Prof. Dr. Muammer ERDOĞAN Anısına Kongre Özel Sayısı 29 Mart 2023
PDF İndir
TR EN

Yeni Sanayileşen Ülkelerde Ekonomik Özgürlüğün Ekonomik Büyümeye Etkisinin Panel Ekonometrik Analizi

Öz

Yirminci birinci yüzyılın ilk çeyreğinde küresel ölçekte iki ekonomik kriz yaşanmıştır. Gerek 2008-2009 küresel iktisadi kriz gerekse de Covid-19 pandemisi sonrası alınan para, maliye ve makro ihtiyati tedbirler devletin ekonomiye müdahalesini arttırmıştır. Artan kamu harcamaları ile devletin ekonomik büyüklüğü artmış ve uluslararası ticaret engellerinin artırılmasına yönelik politikalar tartışılmaya başlanmıştır. Bu durum, serbest piyasa ekonomisinin ve dolayısıyla ekonomik refahın belirleyicilerden biri olan ekonomik özgürlüğün iktisadi büyüme üzerindeki etkisinin yeniden incelenmesine zemin hazırlamıştır. Bu amaçla çalışmada, yeni sanayileşen 10 ülkede (Brezilya, Çin, Hindistan, Endonezya, Malezya, Meksika, Filipinler, Güney Afrika, Tayland, Türkiye) 2000-2020 dönemleri arasında ekonomik özgürlüğün ekonomik büyüme üzerindeki etkisi yeni nesil ekonometrik yöntemler vasıtasıyla analiz edilmiştir. Modelde ve değişkenlerde yatay kesit bağımlılığı belirlendikten sonra ikinci nesil testlerle panel birim kök ve eşbütünleşme sınaması yapılmıştır. Değişkenler arasında eşbütünleşme ilişkisi tespit edilmiştir. Yapılan CCE eşbütünleşme tahmincisi yardımıyla ekonomik özgürlüğün ve gayri safi sabit sermaye oluşumunun ekonomik büyümeyi arttırdığı görülmüştür. Ekonomik özgürlük, düşük vergilendirme ve özel mülkiyet güvencesi sağlayarak iktisadi aktörlerin çalışma isteklerini ve yatırım arzularını artırmaktadır. Bu çerçevede, mevcut çalışma büyüme amacına dönük olarak ekonomik özgürlüğü artıran politikaların desteklenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acemoglu, D. & Robinson, J. S. (2001). The colonial origins of comparative development: An empirical investigation. The American Economic Review, 91, 1369–1401.
  2. Acemoğlu, D. & Robinson, J. S. (2018). Ulusların Düşüşü. Velioğlu, F.R. (Çev.), İstanbul: Doğan Kitap.
  3. Acemoğlu, D. & Robinson, J. S. (2020). Dar Koridor: Devletler, Toplumlar ve Özgürlüğün Geleceği. Taşkın, Y. (Çev.), İstanbul: Doğan Kitap.
  4. Adams, J. (1990). Institutional economics and choice economics: Commonalties and conflicts. Journal of Economic Issue, 24(3), 845-859.
  5. Ali, A., & Crain, W. M. (2001). Institutional distortions, economics freedom, and growth. Cato J., 21, 415.
  6. Ayal, E. B. & Georgios, K. (1998). Components of economic freedom and growth: an empirical study. The Journal of Developing Areas, 32(3), 327‐ 338.
  7. Bai, J. ve Ng, S. (2004). A panic attack on unit roots and cointegration. Econometrica, 72(4), 1127-1177.
  8. Barro, R.J. (1997). Determinants of Economic Growth. MIT Press, Cambridge, MA.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Ekonomi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Mart 2023

Gönderilme Tarihi

18 Şubat 2023

Kabul Tarihi

23 Mart 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 7 Sayı: Prof. Dr. Muammer ERDOĞAN Anısına Kongre Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA
Bayar, İ. (2023). Yeni Sanayileşen Ülkelerde Ekonomik Özgürlüğün Ekonomik Büyümeye Etkisinin Panel Ekonometrik Analizi. Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 7(Prof. Dr. Muammer ERDOĞAN Anısına Kongre Özel Sayısı), 35-62. https://doi.org/10.33399/biibfad.1252989

Cited By


Creative Commons Lisansı