Araştırma Makalesi

Risk Eğiliminin Finansal İyi Olma Hali Üzerine Etkisi: Bankacılık Sektörü Örneği

Cilt: 1 Sayı: 1 31 Aralık 2020
PDF İndir

Risk Eğiliminin Finansal İyi Olma Hali Üzerine Etkisi: Bankacılık Sektörü Örneği

Öz

Risk alma eğilimi bireylerin mevcut durumlarını korumak ya da geliştirmek adına belirsizlik, tehlike, zarar etme gibi olumsuz çıktılarla karşılaşabilme ihtimallerine ragmen, temkinli davranmak yerine bir adım atmayı tercih etmeleridir. Bireylerin daha fazla kazanmak ve daha az kaybetmeye dair farklı risk seviyelerinde iki seçenek arasında kaldıklarında, çoğunlukla kazanmaya yönelmek yerine kayıptan kaçınmayı tercih ettikleri göz önünde bulundurulduğunda, riske karşı tutum finansal iyi olma halini etkileyecektir. Kişinin kendini finansal açıdan güven içinde algılaması olarak da tanımlanabilecek olan finansal iyilik hali, en çok risk alma eğiliminden etkilenmektedir. Çünkü, bireyler için değişmeyen kavram faydayı maksimize etme arzusudur. Bu çalışmanın amacı, İstanbul’da bankacılık sektöründe çalışanlar için risk alma eğiliminin finansal iyi olma hali üzerine etkisinin belirlenmesidir. Korelasyon analizi sonucunda, risk eğilimi arttıkça finansal iyi oluş durumu %31,7 artacağı, regresyon analizi sonucunda, risk eğilimi 1 birim arttığında finansal iyi oluş halinin 0,348 birim artacağı belirlenmiştir. Bu örneklem için risk eğilimi finansal iyi oluş hali üzerinde olumlu etkiye sahiptir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Anbar, A., Eker, M. (2009). Bireysel yatırımcıların finansal risk algılamalarını etkileyen demografik ve sosyoekonomik faktörler. ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, 5(9), 129-150.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

1 Ekim 2020

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Tekin Turhan, G. (2020). Risk Eğiliminin Finansal İyi Olma Hali Üzerine Etkisi: Bankacılık Sektörü Örneği. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(1), 57-66. https://izlik.org/JA26AN98WG
AMA
1.Tekin Turhan G. Risk Eğiliminin Finansal İyi Olma Hali Üzerine Etkisi: Bankacılık Sektörü Örneği. BİİBFD. 2020;1(1):57-66. https://izlik.org/JA26AN98WG
Chicago
Tekin Turhan, Gökçe. 2020. “Risk Eğiliminin Finansal İyi Olma Hali Üzerine Etkisi: Bankacılık Sektörü Örneği”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 1 (1): 57-66. https://izlik.org/JA26AN98WG.
EndNote
Tekin Turhan G (01 Aralık 2020) Risk Eğiliminin Finansal İyi Olma Hali Üzerine Etkisi: Bankacılık Sektörü Örneği. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 1 1 57–66.
IEEE
[1]G. Tekin Turhan, “Risk Eğiliminin Finansal İyi Olma Hali Üzerine Etkisi: Bankacılık Sektörü Örneği”, BİİBFD, c. 1, sy 1, ss. 57–66, Ara. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26AN98WG
ISNAD
Tekin Turhan, Gökçe. “Risk Eğiliminin Finansal İyi Olma Hali Üzerine Etkisi: Bankacılık Sektörü Örneği”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 1/1 (01 Aralık 2020): 57-66. https://izlik.org/JA26AN98WG.
JAMA
1.Tekin Turhan G. Risk Eğiliminin Finansal İyi Olma Hali Üzerine Etkisi: Bankacılık Sektörü Örneği. BİİBFD. 2020;1:57–66.
MLA
Tekin Turhan, Gökçe. “Risk Eğiliminin Finansal İyi Olma Hali Üzerine Etkisi: Bankacılık Sektörü Örneği”. Biga İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 1, sy 1, Aralık 2020, ss. 57-66, https://izlik.org/JA26AN98WG.
Vancouver
1.Gökçe Tekin Turhan. Risk Eğiliminin Finansal İyi Olma Hali Üzerine Etkisi: Bankacılık Sektörü Örneği. BİİBFD [Internet]. 01 Aralık 2020;1(1):57-66. Erişim adresi: https://izlik.org/JA26AN98WG