Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Bireylerin Haftalık Çalışma Saatlerini Etkileyen Faktörlerin Genelleştirilmiş Sıralı Logit Modeli ile Analizi

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 3, 281 - 291, 31.12.2021

Öz

Bireylerin haftalık çalışma saatleri üzerinde etkili olan faktörlerin tespit edilmesi çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bunun için Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2017 yılında yaptığı Hanehalkı Bütçe Anket verileri kullanılmıştır. Genelleştirilmiş sıralı logit modeli ile ekonometrik analizin gerçekleştirildiği çalışmada bağımsız değişken olarak bireyin yaşı, medeni durumu, cinsiyeti, eğitim durumu, oturduğu evin mülkiyet durumu, hanehalkının büyüklüğü, bireyin işteki pozisyonu (tam ya da yarı zamanlı) ve bireyin yaşı ile cinsiyetinin çarpılmasıyla elde edilen karşılıklı etkileşim değişkeni ele alınmış ve bu değişkenlerin haftalık çalışma saatleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Bağımlı değişken olan bireylerin haftalık çalışma saatleri kendi içerisinde kategorilere (60 saat ve üstü, 40-60 saat, 20-40 saat, 20 saat ve altı) ayrılmıştır. Modelin tahmin sonucuna göre bireyin eğitim durumu, cinsiyeti, yaşı, hanehalkının büyüklüğü, evin mülkiyet durumu ve karşılıklı etkileşim değişkeni haftalık çalışma saatinin tüm kategorileri üzerinde anlamlı bulunmuştur. Bireyin işteki pozisyonu ve medeni durumunun ise diğer değişkenlerin aksine haftalık çalışma saatlerinin sadece bazı kategorileri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • ANXO, D., & KARLSSON, M. (2019). Overtime work: A review of literature and initial empirical analysis. ILO Working Papers 995012793502676, International Labour Organization, Genf. Zugriff am, 17.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Nazife Zeynep Çakır

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Çakır, N. Z. (2021). Bireylerin Haftalık Çalışma Saatlerini Etkileyen Faktörlerin Genelleştirilmiş Sıralı Logit Modeli ile Analizi. Biga İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(3), 281-291.