Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Covid-19 Salgınının Türkiye Ekonomisi Üzerindeki Etkilerinin Kantil Regresyon Yöntemiyle İncelenmesi

Yıl 2021, Cilt: 2 Sayı: 3, 292 - 300, 31.12.2021

Öz

Çin’in Wuhan şehrinde başlayarak kısa bir zaman diliminde dünyaya yayılan Covid-19 salgını Mart 2020 itibariyle pandemi olarak ilan edilmiş ve küresel çapta ölümcül, bulaşıcı bir sorun haline gelmiştir. Salgın nedeniyle meydana gelen sorunların ortadan kaldırılabilmesi ve virüs yayılımının yavaşlatılabilmesi amacıyla küresel çapta ekonomik aktivitelerin yavaşlatılması kararı alınmıştır. Salgın ilk ortaya çıktığı zamandan bugüne kadar dünya ekonomisini olumsuz yönde etkilemiş ve etkilemeye devam etmektedir. Bu çalışmada, Covid-19 pandemisinin döviz kuru ve enflasyon oranı değişkenlerine olan etkisinin Türkiye için incelenmiştir. Çalışmada aylık veriler kullanılmış olup Covid-19 salgını ile ekonomik göstergeler arasında yer alan döviz kuru ve enflasyon oranı arasındaki ilişkiler incelenirken, öncelikle değişkenler arasındaki korelasyonlar incelenmiştir. Daha sonrasında doğrusal en küçük kareler yöntemine alternatif bir yöntem olan ancak sapan değerlere daha az hassas olan “medyan regresyon” yaklaşımı kullanılarak analiz sonuçları elde edilmiştir. Covid-19 vaka sayısı döviz kurunda artışa neden olurken enflasyon oranında negatif yönde etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Kaynakça

  • ACAR, Y. (2020). “Yeni koronavirüs (Covid-19) salgını ve turizm faaliyetlerine etkisi”, Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(1), 7-21.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

M. Can Yardımcı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Yardımcı, M. C. (2021). Covid-19 Salgınının Türkiye Ekonomisi Üzerindeki Etkilerinin Kantil Regresyon Yöntemiyle İncelenmesi. Biga İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2(3), 292-300.