COVİD-19 Döneminde Seçilmiş Ülkelerin Çalışma Saati Kayıpları ile Sosyal Harcamalarına Yönelik Bir Durum Değerlendirmesi
Öz
Bu çalışmanın amacı, COVİD-19 döneminde meydana gelen çalışma saati kayıplarına göre ülkelerin sosyal harcama durumlarının değerlendirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda, 2019 yılı sosyal harcamaları açısından farklı refah rejimi sınıflandırmasına mensup dört ülke seçilerek, bu ülkelerin COVİD-19 döneminde kaybedilen çalışma saatleri ile vatandaşlarına sağladıkları destekler ele alınmıştır. Araştırmanın verileri 2020 yılına ait COVID-19 sebebi ile çalışma saati kaybı ve ülkelerin sosyal harcama durumlarına ait veriler aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmada seçilen ülkelerin refah rejimi sınıflandırmasındaki konumları nedeni ile COVİD-19 krizi ile baş etme durumunda farklılık göstereceği varsayılmıştır. Araştırmanın önemi, farklı refah sınıflandırmasına ait ülkelerin sosyal risklerden insanları ne derecede korumaya çalışıldığına dair fikir vermesi durumundan ileri gelmektedir. Yüzyılın krizi olarak adlandırılan bu salgın ülkelerin benzer kriz durumlarına nasıl tepki verdiklerine dair çalışmalar yapılması açısından ise bir fırsat niteliğindedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Buğra, A. & Keyder, Ç. (2017). Sosyal Politika Yazıları. Ankara: İletişim Yayınları.
- Altig, D., Baker, S., Barrero, J. M., Bloom, N., Bunn, P., Chen, S., & Thwaites, G. (2020). Economic Uncertainty Before And During The COVID-19 Pandemic. Journal of Public Economics, 191, 104-274.
- Bird, G., Qayum, F., & Rowlands, D. (2020). The Effects Of IMF Programs On Poverty, Income Inequality And Social Expenditure In Low Income Countries: An Empirical Analysis. Journal of Economic Policy Reform, 7(12), 1-19.
- Dang, H. A. H., & Nguyen, C. V. (2021). Gender inequality during the COVID-19 pandemic: Income, expenditure, savings, and job loss. World Development, 140(2).
- Dilik, S. (1980). Sosyal Yardımlar: İki Anlamlı Bir Terim. Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 35(01), 55-72.
- DİSK-AR. (Şubat 2021). Dünyada ve Türkiye’de COVİD-19’un Sosyal ve Ekonomik Etkileri ile Mücadeleye Ayrılan Kaynaklar. Erişim Tarihi: 03.05.2021.
- DİSK-AR, (2020). İşsizlik Ve Istihdamın Görünümü Raporu. Alınan Yer: http://arastirma.disk.org.tr/wp-content/uploads/2021/03/D%C4%B0SK-AR-2020-Y%C4%B1ll%C4%B1k-%C4%B0%C5%9Fsizlik-ve-%C4%B0stihdam%C4%B1n-G%C3%B6r%C3%BCn%C3%BCm%C3%BC-Raporu.pdf Erişim Adresi: 02.05.2021.
- Durán Valverde, F., Pacheco-Jiménez, J. F., Muzaffar, T., ve Elizondo-Barboza, H. (2019). Measuring Financing Gaps İn Social Protection For Achieving SDG Target 1.3 Global Estimates And Strategies For Developing Countries (No. 995051092202676). International Labour Organization.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Çalışma Ekonomisi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
17 Haziran 2021
Gönderilme Tarihi
5 Mayıs 2021
Kabul Tarihi
31 Mayıs 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Cilt: 1 Sayı: 1