Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Kefirde Asitlik Değişimi ve Serum Ayrılmasında Meyvelerin Etkisi

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 35 - 38, 30.09.2018

Öz

Kefir genellikle sade tüketilmekle beraber meyveli şekilde de tüketilebilmektedir. Ülkemizde günden güne önemi ve tüketimi artan fermente bir süt ürünü olan kefirin tüketim miktarı hakkında istatistiksel olarak kesin bilgilere ulaşılamamıştır. Bu çalışmada meyvelerin kefirin asitliği ve serum ayrılması üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışmada piyasadan satın alınan starter kültür ile mayalanan gojiberryli, yaban mersinli, muzlu ve sade kefirler üretilerek 14 gün boyunca cam mezürler içinde buzdolabında bekletilmiştir. Birinci, yedinci ve on dördüncü günlerinde pH değerlerinin ölçümü ve serum ayrılması deneyleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda meyvelerin kefiri içilebilir kıvamda tuttukları gözlenmiştir. Depolama süresi boyunca asitlik yani pH değeri en az değişen örneklerin gojiberry ve yaban mersini meyveleri ile hazırlanılan örneklerde olduğu belirlenmiştir. En az serum ayrılması değerine sade kefirde rastlanmış olup, en yüksek serum ayrılması değeri muzlu kefir örneklerinde gözlenmiştir. Çalışmamızın amacı kefirin daha sevilerek tüketilen bir ürün olmasının yanında diyet yapan bireyler ve çocuklar tarafından ilgi görmesini sağlamaktır.

Kaynakça

  • Anonim, 2009. Türk Gıda Kodeksi-Dondurma Tebliği. Tebliğ No: 2009/25. T.C. Resmi Gazete 16.02.2009 tarih ve 27143 sayı. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Aliyev, C. 2000. ‘‘Kefir Ve Yaban Mersininin Dondurmanın Fizikokimyasal, Duyusal Ve Mikrobiyolojik Özelliklerine Etkisi’’. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü, 64 ss.
  • Alpkent, Z. ve Küçükçetin, A. 2000. ‘‘Farklı sıcaklıklarda muhafaza edilen kefirlerin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinde meydana gelen değişmeler’’. II. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, 363-372 s.
  • Koyuncu, M.A., Savran, E., Dilmaçünal, T., Kepenek, K., Cangi, R. ve Çağatay, Ö. 2005. Bazı trabzon hurması çeşitlerinin soğukta depolanması. Mediterranean Agricultural Sciences, 18 (1): 15-23.
  • Yüksekdağ, Z.N. and Beyatlı, Y. 2003. ‘’Kefir mikroflorası ile laktik asit bakterilerinin metabolik, antimikrobiyal ve genetik özellikleri’’. Orlab On- Line Mikrobiyoloji Dergisi, 1 (2): 49-69.

Acidity in Kefir and Effects of Fruits on Serum Separation

Yıl 2018, Cilt: 1 Sayı: 1, 35 - 38, 30.09.2018

Öz

Kefir is typically produced without any additives but also various fruits can be added to the formulation as
a flavoring ingredient. The importance and consumption rates of Kefir are increasing day by day in Turkey but there is no
statistically reliable information about the consumption amount. In the present study, the effect of various fruits that used in Kefir
production on the acidity and serum separation of the product were investigated. In the study, gojiberry, blueberry, banana-added
and fruit free kefir products were fermented in the graduated cylinder with starter culture that purchased from the local market
and were kept in there frigerator for 14 days. On the 1st, 7th and 14th days, pH measurements and serum separation experiments
were performed. As a result, it was observed that the fruits keep the Kefir in a drinkable consistency. Also, during the storage
period, it was determined that the samples prepared with gojiberry and blueberry fruit exhibited the least change in the pH value.
The lowest serum separation was found in fruit free Kefir samples, while the highest in banana-added Kefir samples. As a result
of our study, it can be said that the fruits increase the textural and sensory qualities of Kefir. For this reason, it is considered that
more consumer groups will be attracted towards Kefir consumption with the new formulations to be developed.

Kaynakça

  • Anonim, 2009. Türk Gıda Kodeksi-Dondurma Tebliği. Tebliğ No: 2009/25. T.C. Resmi Gazete 16.02.2009 tarih ve 27143 sayı. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • Aliyev, C. 2000. ‘‘Kefir Ve Yaban Mersininin Dondurmanın Fizikokimyasal, Duyusal Ve Mikrobiyolojik Özelliklerine Etkisi’’. Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen bilimleri Enstitüsü, 64 ss.
  • Alpkent, Z. ve Küçükçetin, A. 2000. ‘‘Farklı sıcaklıklarda muhafaza edilen kefirlerin duyusal, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerinde meydana gelen değişmeler’’. II. Süt ve Süt Ürünleri Sempozyumu, 363-372 s.
  • Koyuncu, M.A., Savran, E., Dilmaçünal, T., Kepenek, K., Cangi, R. ve Çağatay, Ö. 2005. Bazı trabzon hurması çeşitlerinin soğukta depolanması. Mediterranean Agricultural Sciences, 18 (1): 15-23.
  • Yüksekdağ, Z.N. and Beyatlı, Y. 2003. ‘’Kefir mikroflorası ile laktik asit bakterilerinin metabolik, antimikrobiyal ve genetik özellikleri’’. Orlab On- Line Mikrobiyoloji Dergisi, 1 (2): 49-69.
Toplam 5 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Yapısal Biyoloji
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Arzu Al Bu kişi benim

Kuzey Yıldız Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Eylül 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Cilt: 1 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Al, A., & Yıldız, K. (2018). Kefirde Asitlik Değişimi ve Serum Ayrılmasında Meyvelerin Etkisi. Bilim Armonisi, 1(1), 35-38.
AMA Al A, Yıldız K. Kefirde Asitlik Değişimi ve Serum Ayrılmasında Meyvelerin Etkisi. bilar. Eylül 2018;1(1):35-38.
Chicago Al, Arzu, ve Kuzey Yıldız. “Kefirde Asitlik Değişimi Ve Serum Ayrılmasında Meyvelerin Etkisi”. Bilim Armonisi 1, sy. 1 (Eylül 2018): 35-38.
EndNote Al A, Yıldız K (01 Eylül 2018) Kefirde Asitlik Değişimi ve Serum Ayrılmasında Meyvelerin Etkisi. Bilim Armonisi 1 1 35–38.
IEEE A. Al ve K. Yıldız, “Kefirde Asitlik Değişimi ve Serum Ayrılmasında Meyvelerin Etkisi”, bilar, c. 1, sy. 1, ss. 35–38, 2018.
ISNAD Al, Arzu - Yıldız, Kuzey. “Kefirde Asitlik Değişimi Ve Serum Ayrılmasında Meyvelerin Etkisi”. Bilim Armonisi 1/1 (Eylül 2018), 35-38.
JAMA Al A, Yıldız K. Kefirde Asitlik Değişimi ve Serum Ayrılmasında Meyvelerin Etkisi. bilar. 2018;1:35–38.
MLA Al, Arzu ve Kuzey Yıldız. “Kefirde Asitlik Değişimi Ve Serum Ayrılmasında Meyvelerin Etkisi”. Bilim Armonisi, c. 1, sy. 1, 2018, ss. 35-38.
Vancouver Al A, Yıldız K. Kefirde Asitlik Değişimi ve Serum Ayrılmasında Meyvelerin Etkisi. bilar. 2018;1(1):35-8.