Et,
dünya çapında sağlık, ekonomik ve kültürel etkileri güçlü olan insan diyetinin
önemli bir parçasıdır. Et ve et ürünleri, protein, yağ ve çeşitli fonksiyonel
bileşikleri içeren önemli bir kaynaktır. Ancak, fazla et ve işlem görmüş et
tüketiminin obezite, tip 2 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve kanserler
gibi halk sağlığı problemlerinin sebebidir. Bu derlemede, et ve işlenmiş et
tüketimiyle ilgili riskler ile ilgili olan mevcut literatürler incelenerek, et
ve işlem görmüş et ve et ürünlerinin tüketiminin sağlık üzerine etkilerinin nedenleri
ve sonuçları değerlendirilmiştir
Meat is an important
part of human diet with strong implications in health, economic, and culture
worldwide. Meat and meat products constitute important source of protein, fat,
and several functional compounds. However, over consumption of meat and
processed meat is the cause of public health problems such as obesity, type 2
diabetes, cardiovascular diseases and cancers. This review will examine current
literature on the risks associated with red meat and processed meat
consumption. The causes and consequences of effects on health of the
consumption of meat and processed meat have been evaluated.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 12 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 2 |