EN
TR
Teşekkül Döneminde Hanefiliğin Farklı Coğrafyalara Yayılması
Öz
Hanefi mezhebi re’y geleneğinin bir hukuk okulu olarak tekamüle ermesi neticesinde Irak’ta doğmuş, çok geniş bir coğrafyaya yayılmıştır. Hanefi düşüncenin uzak şehirlere girip buralarda yayılması ilk dönemlerde Ebû Hanîfe’nin öğrencileri vasıtasıyla gerçekleşmiştir. Genellikle yeni Müslüman olanlar, dinlerini öğrenmek ve ilim tahsil etmek üzere devletin başkenti Kûfe ve Bağdat’a geliyor ve buradaki ders halkalarına katılıyorlardı. Emevilerin Arap olmayan Müslümanlara (mevâlî) karşı ırkçı bir tutumu, fıkıh öğrenmek Bağdat’a gelen öğrencilerin bir mevâlî olan Ebû Hanîfe’yi tercih etmelerinde etkili olmuştur. Hadis ve fıkıh eğitimini tamamlayan öğrenciler, memleketlerine dönmüş ve buralarda ders halkaları teşkil ederek Ebû Hanîfe’nin gerek fıkhî gerekse kelamî görüşlerini rivayet etmişlerdir. Ebû Hanîfe, kendisi de bunu öğrencilerinden istemiş olmalıdır. O, Yusuf b. Hâlid es-Semtî’yi çeşitli tavsiyeler vererek Basra’ya göndermiş, ancak o bu tavsiyelere dikkat etmemesi sebebiyle başarılı olamamıştır. Ebû Hanîfe, daha sonra Basra’ya Züfer b. Hüzeyl’i göndermiş ve o, Ebû Hanîfe’nin tavsiyelerini yerine getirerek başarılı olmuştur. Mu‘tezile’nin güçlü olduğu Basra’da Ebû Hanîfe’nin gerek fıkhî, gerekse de kelamî görüşleri kabul görmüştür. Bu durum Ebû Hanîfe’nin en azından Basra için planlı bir çalışmaya girdiğini göstermektedir. Diğer bölgeler için de aynı durum söz konusu olabilir. Memleketlerine dönen öğrencilerin faaliyetleri, Ebû Hanîfe’nin şöhretini artırmış ve uzak şehirlerden fıkıh tahsili için Ebû Hanîfe’nin ders halkasına gelenlerin sayısını artırmıştır. Hanefi düşünceyi yerinde öğrenmek isteyenler Bağdat’a gelerek Ebû Yusuf ve İmam Muhammed’in derslerine katılmışlardır. Burada kurucu metinleri gerek istinsah ederek gerekse de ezberleyerek yaşadıkları bölgelere götürmüşler ve oralarda Hanefi düşüncenin yerleşmesine katkıda bulunmuşlardır. Hicri ikinci asırda yoğun bir şekilde devam eden bu hareketlilik üçüncü hicri asırda azalmaya başlamıştır. Özellikle hicri üçüncü asrın ortalarından itibaren Horasan ve Mâverâünnehir şehirleri arasında bu hareketlilik artmıştır. Bu durumda Ebû Hanîfe’nin öğrencilerinin vefat etmesi ve sonraki nesil öğrencilerin farklı şehirlere dağılması etkili olmuştur.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- ACAR, Abdullah. Endülüste Hanefîlik. Konya: Hacıveyiszade İlim ve Kültür Vakfı, 2019.
- AVCI, Casim. “Kûfe”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 26/339-342. Ankara: TDV Yayınları, 2006.
- BARDAKOĞLU, Ali - ÖZEL, Ahmet. “Hanefî Mezhebi”. Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi. 16/1-27. Ankara: TDV Yayınları, 1997.
- BÂSELÛM, Mecdî. “Mukaddimetu’t-tahkîk”. Tefsîru’l-Mâturîdî (Te’vîlâtu ehli’s-sünne). Mlf. Ebû Mansûr Muhammed b. Muhammed el-Mâturîdî. Beyrut: Dâru’l-Kutubi’l-İlmiyye, 2005.
- BOYNUKALIN, Mehmet. “Mukaddime”. el-Asl. Mlf. Ebû Abdullah Muhammed b. Hasan eş-Şeybânî. Beyrut: Dâru İbn Hazm, 2012.
- CEZERÎ, Ebû’l-Hasan Ali b. Ebû’l-Kerem. el-Lübâb fî tehzîbi’l-ensâb. Beyrut: Dâru Sâdır, 1980.
- DÂRİMÎ, Ebû Hâtim Muhammed b. Hibbân. Kitabu’l-Mecrûhîn mine’l-muhaddisîn ved’duafâ ve’l-metrûkîn. Thk. Mahmûd İbrahim Zâyid. Halep: Dâru’l-Va‘y, 1396.
- EBÛ NUAYM EL-İSFAHÂNÎ, Ahmed b. Abdullah. Hilyetu’l-evliyâ ve tabakâtu’l-asfiyâ. Beyrut: Dâru’l-Kitâbi’l-Arabî, 1974.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
31 Ekim 2021
Gönderilme Tarihi
30 Aralık 2020
Kabul Tarihi
24 Mart 2021
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2021 Sayı: 45
APA
Duman, S., & Hoyladı, A. (2021). Teşekkül Döneminde Hanefiliğin Farklı Coğrafyalara Yayılması. Bilimname, 45, 1-42. https://doi.org/10.28949/bilimname.850630
AMA
1.Duman S, Hoyladı A. Teşekkül Döneminde Hanefiliğin Farklı Coğrafyalara Yayılması. Bilimname. 2021;(45):1-42. doi:10.28949/bilimname.850630
Chicago
Duman, Soner, ve Adnan Hoyladı. 2021. “Teşekkül Döneminde Hanefiliğin Farklı Coğrafyalara Yayılması”. Bilimname, sy 45: 1-42. https://doi.org/10.28949/bilimname.850630.
EndNote
Duman S, Hoyladı A (01 Ekim 2021) Teşekkül Döneminde Hanefiliğin Farklı Coğrafyalara Yayılması. Bilimname 45 1–42.
IEEE
[1]S. Duman ve A. Hoyladı, “Teşekkül Döneminde Hanefiliğin Farklı Coğrafyalara Yayılması”, Bilimname, sy 45, ss. 1–42, Eki. 2021, doi: 10.28949/bilimname.850630.
ISNAD
Duman, Soner - Hoyladı, Adnan. “Teşekkül Döneminde Hanefiliğin Farklı Coğrafyalara Yayılması”. Bilimname. 45 (01 Ekim 2021): 1-42. https://doi.org/10.28949/bilimname.850630.
JAMA
1.Duman S, Hoyladı A. Teşekkül Döneminde Hanefiliğin Farklı Coğrafyalara Yayılması. Bilimname. 2021;:1–42.
MLA
Duman, Soner, ve Adnan Hoyladı. “Teşekkül Döneminde Hanefiliğin Farklı Coğrafyalara Yayılması”. Bilimname, sy 45, Ekim 2021, ss. 1-42, doi:10.28949/bilimname.850630.
Vancouver
1.Soner Duman, Adnan Hoyladı. Teşekkül Döneminde Hanefiliğin Farklı Coğrafyalara Yayılması. Bilimname. 01 Ekim 2021;(45):1-42. doi:10.28949/bilimname.850630
Cited By
حلقة مفقودة قبل ظهور أدبيات الفتوى في المذهب الحنفي: أبو حفص الكبير البخاري (ت. 217/832) وكتابه "المسائل"
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
https://doi.org/10.15370/maruifd.1376748