The prevalence of certain diseases is increasing today. Synthetic drugs are used to treat these diseases, and they cause certain side effects. Interest in functional foods containing natural ingredients, which are considered safer than synthetic drugs, is increasing with the aim of protecting health and improving quality of life. Bee products have been used since ancient times due to their potential health benefits and rich nutritional content. Bee products possess antimicrobial, antioxidant, anti-inflammatory, and anticancer properties thanks to bioactive components such as peptides, minerals, fatty acids, flavonoids, and phenolic compounds found in their structure.
These products, used in adult nutrition, have also come to the fore in recent years in the field of child nutrition. The high incidence of infections in children, in particular, highlights the need to support the immune system in children. In this context, products such as honey, royal jelly, and propolis are attracting attention for their anti-inflammatory and immune system-supporting properties. Honey, with its nutritional properties, is known to be effective in treating upper respiratory tract infections in children. Although it is used to prevent coughing, there is insufficient evidence that honey alleviates cough symptoms. Honey can contribute to children's growth and development by improving their nutritional status. However, its use is not recommended for infants under one year of age as it may cause botulism. Propolis is a mixture of plant secretions and resin. It has shown antiviral activity against various respiratory tract infections. Although there is data showing that it reduces the frequency of infections in children and shortens the duration of some diseases, there is a risk of allergic reactions. Bee milk is widely used as a dietary supplement. It has effects such as protecting the nervous system, improving memory, reducing anxiety, protecting intestinal health, and maintaining hormonal balance. Although it is stated that bee milk supports the immune system in children and has positive effects on growth and development, there is no recommended effective dose for children.
Although bee products have benefits for children's nutrition and overall health, they should be consumed with caution by children due to the risk of exposure to chemical contaminants depending on the environment in which they are produced and the potential to cause allergic reactions. This study aims to evaluate the effects of bee products on child nutrition and general health by drawing on the existing literature.
Child nutrition bee products honey royal jelly propolis health
Günümüzde bazı hastalıkların yaygınlığı artmaktadır. Hastalıkları tedavi etmek amacıyla sentetik ilaçlar kullanılmakta ve bunlar birtakım yan etkilere yol açmaktadır. Sağlığı korumak ve yaşam kalitesini iyileştirmek amacıyla sentetik ilaçlara kıyasla daha güvenli olduğu düşünülen doğal içerikli fonksiyonel besinlere olan ilgi artmaktadır. Arı ürünlerinin sağlık üzerine potansiyel etkilerinin bulunması ve zengin besin içeriği nedeniyle eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Arı ürünleri yapısında bulunan peptitler, mineraller, yağ asitleri, flavonoidler ve fenolik bileşikler gibi biyoaktif bileşenler sayesinde antimikrobiyal, antioksidan, antienflamatuvar ve antikanser özelliklere sahiptir. Yetişkin beslenmesinde kullanılan bu ürünler, son yıllarda çocuk beslenmesi konusunda da gündeme gelmiştir. Özellikle çocuklarda enfeksiyon sıklığının fazla olması, çocuklarda bağışıklık sisteminin desteklenmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu bağlamda bal, arı sütü, propolis gibi ürünler iltihabi yanıtı baskılayıcı ve bağışıklık sistemini destekleyici yönleriyle dikkat çekmektedir. Besleyici özelliği bulunan balın çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkili olduğu bilinmektedir. Öksürüğü önlemek amacıyla kullanılmasına karşın balın öksürük semptomlarının hafifletilmesi ile ilgili kanıtlar yetersizdir. Bal beslenme durumunu iyileştirici etki göstererek çocukların büyüme ve gelişmesine katkıda bulunabilir. Ancak bir yaşından küçük bebeklerde botulizme neden olabileceğinden bu yaş grubunda kullanımı önerilmemektedir. Propolis bitki salgıları ve reçineden oluşan bir karışımdır. Çeşitli solunum yolu enfeksiyonlarına karşı antiviral etkinlik göstermiştir. Çocuklarda enfeksiyon sıklığını azalttığı, bazı hastalıklarda hastalık süresini kısalttığına dair veriler bulunmasına rağmen alerjik reaksiyon riski bulunmaktadır. Arı sütü yaygın şekilde besin takviyesi olarak kullanılmaktadır. Sinir sisteminin korunması, hafızayı geliştirme, kaygıyı azaltma, bağırsak sağlığının korunması, hormonal dengenin sağlanması gibi etkileri bulunmaktadır. Çocuklarda arı sütünün bağışıklık sistemini desteklediği, büyüme ve gelişme üzerinde olumlu etkilerinin olduğu belirtilmekle birlikte çocuklar için etkin doz önerisi bulunmamaktadır. Çocuk beslenmesi ve genel sağlığı üzerinde yararları bulunsa da arı ürünlerinin yetiştirildiği ortama bağlı olarak kimyasal kirleticilere maruz kalması, alerjik reaksiyonlara yol açabilmesi nedeniyle çocuklarda dikkatle tüketilmesi gereken ürünlerdir. Bu çalışmada mevcut literatürden yararlanılarak arı ürünlerinin çocuk beslenmesi ve genel sağlık üzerine etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Polen Bilimi |
| Bölüm | Derleme |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 7 Kasım 2025 |
| Kabul Tarihi | 5 Aralık 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 19 Aralık 2025 |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 5 Sayı: 2 |