Bakteriyel arı hastalıkları olarak bilinen Avrupa Yavru Çürüklüğü ve Amerikan Yavru Çürüklüğü
hastalıkları dünya bal arısı yetiştiriciliğinde ağır ekonomik kayıplara yol açmakta ve zaman
zaman arı kolonilerinin sönmesi ile sonuçlanmaktadır. Günümüzde bu hastalıklarla
mücadelede her ne kadar antibiyotik kullanımı söz konusu olsa da bilinçsiz antibiyotik kullanımı
sonucu dirençli bakteri suşları ortaya çıkabilmektedir. Kullanılan antibiyotiğin bala geçmesi söz
konusu olduğundan antibiyotik ihtiva eden balın tüketilmesi insan sağlığını olumsuz yönde
etkileyebilmektedir. Bal arılarında bakteriyel hastalıklar, bal arısı yetiştiriciliği açısından dünya
çapında geniş bir alanda yaygınlık göstermektedir. Bakteriyel arı hastalıkları; viral, parazitel ve
diğer hastalıkların aksine özellikle kovanda meydana getirdikleri güçlü kötü koku ile karakterize
olduğundan bilim insanlarınca erken farkına varılabilen hastalıklardandır. Dünyada bal arısı
yetiştiriciliği sıralamasında Hindistan ve Çin’den sonra Türkiye gelmektedir. Kovan sayısı
bakımından dünyada önemli bir yere sahip olan ülkemizde bakteriyel hastalıkların yaygınlığı,
tanısı ve bu hastalıklarla mücadele yöntemleri büyük önem taşımaktadır. Yapılan bu çalışmada
bakteriyel bal arısı hastalıklarının yaygınlığı, tanısı ve bu hastalıklardan korunma yöntemlerinin
araştırılması amaçlanmaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Bitki Bilimi (Diğer) |
Bölüm | Bakteriyel Bal Arısı Hastalıkları Tanısı Epidemiyolojisi ve Korunma Yöntemleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 2 Sayı: 2 |