Türkiye’de Geçici Koruma Statüsünde Olan Suriyeli Yetişkinlere Verilen Dil Eğitiminde Bilgi ve İletişim Teknolojilerinin Yeri
Öz
Bu çalışmada, Türkiye’de geçici koruma statüsünde olan Suriyeli yetişkin bireylere verilen Türkçe dil öğretiminde teknolojinin öğrenciler ve öğretmenler tarafından hangi düzeyde ve ne amaçla kullanıldıkları belirlenerek teknolojinin bu bağlamda dil öğretimindeki rolü araştırılmıştır. Bu araştırmanın çalışma grubunu 20 öğretmen ve 56 öğrenci oluşturmaktadır. Öğrencilere Türkiye’ye gelmeden önceki BİT kullanımı ile hem dil öğrenme özelinde hem de günlük hayatlarına ilişkin mevcut BİT kullanımlarına yönelik sorular anket aracılığı ile yöneltilmiştir. Öğretmenlerden ise dil öğretimi için BİT kullanımları deneyimleri ve görüşleri, kurum imkan ve olanakları ile birlikte bilgi ve görüş alınmış, bunun için anket ve yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Veriler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Öğretmenler en çok çoklu ortam materyalleri, sunum programları ile bilgisayarı kullanırken, öğrenciler en çok cep telefonlarından ve kurumların sunduğu internet üzerinden erişilebilen kaynaklardan yararlandıklarını belirtmişlerdir. Öğretmenlerin en çok kullandığı araçlardan olan sunum programları, öğrenciler tarafından en az öğrenmelerini kolaylaştıran araçlar arasında sıralanmıştır. Öğrenciler en çok cep telefonu uygulamaları ve internet kullanımları konularında kendilerini iyi düzeyde bulmuşlardır. Öğrencilerin teknoloji kullanma düzeyleri konusunda heterojen bir grup profili ortaya çıkmaktadır. Öğrencilerin çoğunun bilgisayar teknolojilerine sahip olmadıkları ve bu durumun evde yüz yüze verilen eğitimde öğretilenleri desteklemede bir engele neden olduğu bulgulanmıştır. Öğretmenler teknolojilerden en çok ders esnasında, derse destek sunması amacı ile yararlandıklarını belirtmekle birlikte bu yönde teknolojilerinin çok az olduğuna değinmişlerdir. Öğretmenlerle yapılan görüşmelerde Türkiye özeline genellebilecek öneriler ve teknolojinin kullanımındaki bazı kültürel değişkenlere ilişkin önemli bulgular da ortaya çıkmıştır. Bu çalışmanın sonuçları aynı zamanda Türkiye’de verilen uyum kurslarındaki dil eğitimi özelinde kullanılan kaynaklar, öğretim yöntemleri ve geliştirilebilecek ve tamamlanabilecek durumlar doğrultusunda bilgiler sunacaktır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akın, E. (2016). Yabancılara Türkçe Öğretiminde Çoklu Ortama Dayalı Öğretimin Kullanımı ve bu Yönde Yapılan Bazı Çalışmalar Üzerine Bir İnceleme Denemesi. Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, (24), 151-162.
- Becel, A. (2015). Yabancılara Türkçe öğretmek amacıyla geliştirilen mobil uygulamalara yönelik bir inceleme. Teaching International Journal of Languages’ Education. UDES 2015. 256-273.
- Belshaw, D. (2019). What is MoodleNet? The up and coming social media platform for Educators. Erişim adresi: https://moodle.com/news/moodlenet-the-up-and-coming-social-media-platform-for-educators/
- Bilgeiş (2019). Bilişim ile Gelişen İş Dünyası. Erişim adresi: https://bilgeis.net/tr
- Çelebi, S. ve Kibar Furtun, M. H.(2014).Yabancılara Türkçe öğretiminde eşadlı sözcüklerin doğru sesletiminde parçalarüstü birimlerin görünür hâle getirilmesi. Turkish Studies - International Periodical For The Languages, Literature and History of Turkish or Turkic. 9 (9), Summer 2014, 367-380.
- Derwing, T. M. ve Thomson, R. I. (2005). Citizenship Concepts in LINC Classrooms. TESL Canada Journal, 23 (1), 44 - 62.
- Duman, G. B. (2013) Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde materyal geliştirme ve materyallerin etkin kullanımı. Ana Dili Eğitimi Dergisi,1(2), 1-8.
- Dumanlı Kadızade, E. (2015). Yabancılara Türkçe öğretiminde akıllı telefon uygulamaları üzerine inceleme. The Journal of Academic Social Science, 3(10), 742-752.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Eğitim Üzerine Çalışmalar
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
10 Aralık 2019
Gönderilme Tarihi
11 Eylül 2019
Kabul Tarihi
2 Aralık 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1