Yayın Politikası
bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi'ne gönderilen çalışmalar için yazar/yazarlar aşağıdaki koşulları sağlamalıdır:
Yayımlanmak üzere gönderilen her makale özgün bir çalışmadır. Tüm yazarlar çalışmaya bireysel olarak katkı sağlamış ve çalışmanın tüm sorumluluğunu kabul etmiştir. Makale, daha önce herhangi bir basılı veya elektronik ortamda yayımlanmamış ve hâlihazırda başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmamalıdır. Makalede yer alan metin, görsel, şekil, fotoğraf ve diğer içerikler, herhangi bir kişi veya kuruma ait telif haklarını ihlal etmemelidir. Olası telif hakkı ihlallerinden doğabilecek her türlü yasal sorumluluk yazar/yazarlara aittir. Dergi editörleri bu tür talepler karşısında sorumlu tutulamaz. Makalede suç unsuru içeren veya yasalara aykırı ifadeler bulunmamalı, araştırma sürecinde yasa dışı yöntem ya da malzeme kullanılmamalıdır. Makale, etik kurallara uygun olarak hazırlanmış; kullanılan yöntem ve materyallerin herhangi bir zarara yol açmayacağı öngörülmüştür. Yazar/yazarlar, derginin yazar sorumlulukları, etik ilkeleri, açık erişim politikası, telif hakkı ve yayın politikasını kabul etmektedir. Yazar/yazarlar, sunulan makalenin nihai hâlini görüp onayladıklarını beyan etmelidir. Tüm yazarlar, iletişim bilgilerini DergiPark sistemine eksiksiz ve doğru biçimde girdiklerini kabul etmelidir.
Değerlendirme Süreci
Dergimize gönderilen çalışmalar, öncelikle editör tarafından konu ve dergi ilkelerine uygunluk açısından değerlendirilir. Çalışma dergiye uygun bulunursa alan editörüne yönlendirilir. Alan editörü eseri dil, bilimsel yeterlik ve dergi ölçütlerine göre değerlendirir, gerekli gördüğü düzeltmeleri baş editöre iletir. Bu düzeltmeler tamamlandıktan sonra hakem süreci başlar. Hakemler, birden fazla düzeltme talep etme ve düzeltilmiş metni yeniden inceleme hakkına sahiptir. Hakem değerlendirmeleri ve çalışmanın son hali editöre sunulduktan sonra, alan editörü veya baş editör makalenin yayımlanıp yayımlanmayacağına karar verir. Dergimizde kör hakemlik sistemi uygulanmaktadır.
Yayın Etiği Beyanı
Dergimiz, bilimsel yayın etiğini en yüksek standartlarda uygulamakta olup
COPE (Committee on Publication Ethics) tarafından dergi editörleri için oluşturulan öneri ve kılavuzları dikkate almaktadır. Dergiye gönderilen makaleler, bir editör ve en az iki hakem tarafından değerlendirilerek çift kör hakemlik sürecinden geçirilir. Gönderilen çalışmaların, başka bir platformda yayımlanmamış ve yayımlanmak üzere başka bir yerde değerlendirme sürecinde olmaması gerekmektedir.
Editör Kurulunun Etik Sorumlulukları(1)
bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi’ne gelen her yazıdan ve bu yazıların yayımlanmasına kadar geçen tüm süreçlerden Editör Kurulu sorumludur. Editör Kurulu uluslararası etik standart ilkelerini
COPE -Committee on Publication Ethics- çerçevesinde benimser.
(2) Editör Kurulu dergiye gönderilen yazıları intihal, bilimsel ve etik gibi açılardan takip eder.
(3) Editör Kurulunca uygun bulunan yazılar en az iki hakeme gönderilir. İki hakemden de olumlu rapor alanlar yayımlanır. Eğer bir olumlu bir de olumsuz rapor gelirse, yazı üçüncü bir hakeme gönderilir. Böylece üçüncü hakemin vereceği rapora göre karar tayin edilir.
(4) Editör Kurulu hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin tarafsız şekilde ve belirtilen süre içinde değerlendirilmesini sağlar.
(5) Editör Kurulu dergide yayımlanan yazılara yöneltilen tutarlı eleştirileri dikkate alır ve eleştirilen yazıların yazarlarına da cevap hakkı tanır.
(6) Editör Kurulu dergiyi sürekli geliştirmeye ve yayın niteliğini yükseltmeye gayret eder.
(7) Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi yayını olan bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi'ne gönderilecek makaleler için kurum kotası bulunmaktadır. Buna göre bir sayıda yer alan makalelerin %20'den fazlası kurum içinden olamaz.
(8) Editör Kurulu yayın sürecinde görev alanlarla etkili bir iletişim içinde olur ve derginin gelişim hedeflerine uygun olarak belirli aralıklarla toplanır.
(9) Editör Kurulu her çalışmanın arşivlenmesinden sorumludur.
Hakemin Sorumlulukları
1) Hakemlik davetini kabul eden tüm hakemlerin uluslararası hakemlik standartlarına uyması beklenir. Bu doğrultuda
COPE -Committee on Publication Ethics- çerçevesindeki ilkeleri benimsemeleri gerekmektedir.
(2) bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi’nde kör hakemlik ilkesi uygulanır. Hakemler, yazarlarla doğrudan iletişim kurmaz.
(3) Hakemler sadece uzmanlık alanıyla ilgili yazıları değerlendirirler.
(4) Hakemler değerlendirmeyi tarafsızlık ve gizlilik ilkeleri dâhilinde yürütürler.
(5) Hakemler değerlendirmeyi kabul ettikleri yazıları kendilerine verilen süre içinde değerlendirmekle yükümlüdürler.
(6) Hakemler değerlendirmelerini yapıcı bir dille yapar. Değerlendirme süreci tamamen nesnel ve tarafsız bir şekilde yürütülmelidir.
Yazarın Sorumlulukları
(1) Dergiye çalışmalarını gönderen yazarlar, akademik ünvanlarıyla birlikte ad ve soyadını, görev yaptığı kurumu eksiksiz olarak iletmeli; kendileriyle doğrudan iletişim kurulabilecek açık adres, telefon numarası ve elektronik posta adresini belirtmelidirler.
(2) Yayımlanmak üzere bitig Edebiyat Fakültesi Dergisi’ne gönderilen çalışmalar, daha önce herhangi bir şekilde yayınlanmamış veya herhangi bir yere yayınlanmak üzere gönderilmemiş, özgün çalışma niteliği taşımalıdır. Kişiler çalışmalarını gönderirken çalışmanın kısmen veya tamamen herhangi başka bir platformda daha önce yayımlanmadığı, yayın için değerlendirmede bulunmadığını beyan etmekle yükümlüdür. Yazarlar önceden hazırlamış ya da sunmuş oldukları bilimsel faaliyet ve çalışmalarından ürettikleri bir yayınla dergimize başvuruyorsa ilgili bilgileri beyan etmelidirler. Aksi bir durumla karşılaşıldığında ilgili yaptırımlar uyarınca yazar durumdan sorumlu tutulacaktır.
(3) Dergiye gelen yazıların özgün olması, bilimsel etik ilkelerine uygun şekilde kaleme alınması yazarın sorumluluğundadır. Yazar, çalışmasında başka kaynaklardan yararlandıysa, bunlara uygun şekilde atıf yapmalıdır. Kullanılan tüm kaynaklar eksiksiz olarak belirtilmelidir. İntihal ve diğer etik dışı yayıncılık uygulamaları kabul edilemez. Yazar iThenticate, turnitin veya intihal.net programlarından aldığı benzerlik rapor sonucunu sisteme yüklemelidir. Sonuç %20’nin üzerinde çıktığı takdirde yazı değerlendirmeye alınmaz.
(4) Yazarlık, çalışmaya önemli katkı sağlayan kişilerle sınırlandırılmalıdır ve tüm katkıda bulunanlar ortak yazar olarak belirtilmelidir. Sorumlu yazar, tüm katkı sağlayan kişilerin yazar listesinde yer aldığından emin olmalıdır.
(5) Tüm yazarlar makalelerinin sonuçlarını veya yorumlarını etkileyebilecek olası finansal veya diğer çıkar çatışmalarını açıkça belirtmelidir. Çalışmaya sağlanan tüm mali destek kaynakları eksiksiz şekilde beyan edilmelidir.
(6) 25 Şubat 2020 tarihli ULAKBİM kararıyla, “Tüm bilim dalları için, etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı ETİK KURUL ONAYI alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.” şartı getirilmiştir. Bu şartı sağlamayan yayınlar kabul edilmeyecektir.
İntihal Taraması
Yayımlanmak üzere gönderilen tüm çalışmalar için yazar/yazarlar iThenticate, turnitin veya intihal.net programlarından benzerlik raporu almalıdır ve sonuç %20’nin üzerinde ise yazı değerlendirmeye alınmaz.
Araştırma ve Yayın Etiği
2020 yılından itibaren yapılan çalışmalarda, etik kurul izni gerektiren araştırmalar için mutlaka etik kurul onayı alınmalı, bu onay makalede açıkça belirtilmeli ve belgelendirilmelidir. Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izne dair bilgiler (kurulun adı, karar tarihi ve sayı numarası) hem yöntem bölümünde hem de makalenin ilk veya son sayfasında yer almalıdır. Etik kurul onayı gerektiren araştırmalar şunlardır:
(1) Anket, mülakat, odak grup, gözlem, deney ve görüşme gibi veri toplama yöntemleriyle katılımcılardan veri toplanan nitel veya nicel araştırmalar,
(2) İnsan ve hayvanların (veri ya da materyal dâhil) bilimsel veya deneysel amaçlarla kullanıldığı çalışmalar,
(3) İnsanlar üzerinde yürütülen klinik araştırmalar,
(4) Hayvanlar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalar,
(5) Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında değerlendirilen retrospektif çalışmalar.