Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Farklı fusarik asit ve bor konsantrasyonları altında in vitro da kültüre alınan patates (Solanum tuberosum cv. Agria) sürgünlerinin gelişimi ve antioksidan tepkileri

Yıl 2017, , 73 - 87, 31.03.2017
https://doi.org/10.16955/bitkorb.299059

Öz



Bu
çalışmada, in vitro da kültüre alınan
patates çeşidine (Solanum tuberosum cv
Agria) farklı konsantrasyonlarda uygulanan bor (B), fusarik asit (FA), B X FA
interaksiyonuna karşı prolin ve peroksidaz enzim miktarı araştırılmıştır.
Sürgün uçları ayrı ayrı B (0, 1, 3, 5, 10 mM), FA
(0, 0.1, 0.3, 0.5 mM), 0.1 mM FA X 3 mM B içeren MS ortamı üzerinde 4 hafta
süreyle kültüre alınmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 0-1 mM B, 0-0.1
mM FA içeren ortam üzerinde kültüre alınan sürgün uçlarında, sürgün uzunluğu,
kök uzunluğu ve bitki yaş ağırlığı açısından gelişmenin diğer uygulamalara göre
daha yüksek olduğu belirlenmiştir. 3-5 mM B, 0.3-0.5 mM FA içeren ortam
üzerinde kültüre alınan sürgün uçlarında sararmalar, kök uzunluğunda azalmalar
tespit edilmiştir. 0.1 mM FA X 1 mM B ve 0.1 mM FA X 3 mM B, içeren ortam
üzerinde gelişen sürgünlerde kök gelişimi gözlenmemiş, fakat 0.1 mM FA X 1 mM B
ortamında gelişen bitkilerde bitki boyu uzunluğu 0.1 mM FA X 3 mM B' da ki
bitki boy uzunluğundan daha fazla olmuştur. Farklı konsantrasyonlarda FA, B ve
FA X B uygulamasının prolin miktarını arttırdığı tespit edilmiştir. 0.1, 0.3 ve
0.5 mM FA uygulamasında protein miktarının kontrol ve diğer uygulamalardan daha
düşük seviyede olduğu belirlenmiştir. Bunun yanı sıra peroksidaz enzim miktarı
(POD) 0.3 ve 0.5 mM FA uygulamasında, kontrol ve diğer uygulamalara kıyasla
daha düşük seviyede olmuştur.

Kaynakça

  • Wendel J.F. and Weeden N.F. 1989. Visualization and interpretation of plant isozymes. In: Soltis D.E and Soltis P.S (eds). Isozymes in Plant Biology, Dioscorides Press, Portland, Oregon, pp. 5-44.

Growth and antioxidant responses of potato (Solanum tuberosum, cv Agria) shoots cultured in vitro under different fusaric acid and boron concentrations

Yıl 2017, , 73 - 87, 31.03.2017
https://doi.org/10.16955/bitkorb.299059

Öz



In this study, the effect of different concentrations of boron (B),
fusaric acid (FA), and interaction of B X FA was investigated on the amount of
proline and peroxidase enzyme of potato plants (Solanum tuberosum cv. Agria) cultured in vitro.
Shoot tips of Agria
were cultured into MS medium containing separately B (0, 1, 3, 5, 10 mM), FA
(0, 0.1, 0.3, 0.5 mM), different FA X B (0.1 mM FA X 0.1 mM B, 0.1 mM FA X 3 mM
B) for a 4 weeks. As a result, shoot length, root length, weight of plant by
the 0.1 mM B and 0, 0.1 mM FA were higher than other applications. The
application of 3, 5 mM B and 0.3, 0.5 mM FA caused yellowing, root length
reductions. It was not observed the root growth the application of different
0.1 mM FA X 1 mM B and 0.1 mM FA X 3 mM B, but the plant length application of
0.1 mM FA X 1 mM B was higher than 0.1 mM FA X 3 mM B. It was determined an increase in proline for amount the
application of different FA, B and FA X B. Also, the amount of protein of
different concentrations of 0.1, 0.3 and 0.5 mM FA was determined lower than
other application and control plants. However, the amount of the enzyme
peroxidase (POD) was found lower in the application of 0.3 and 0.5 mM FA than
other application and control plant.

Kaynakça

  • Wendel J.F. and Weeden N.F. 1989. Visualization and interpretation of plant isozymes. In: Soltis D.E and Soltis P.S (eds). Isozymes in Plant Biology, Dioscorides Press, Portland, Oregon, pp. 5-44.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Şerife Evrim Arıcı

Meryem Sarı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Mart 2017
Gönderilme Tarihi 20 Mart 2017
Kabul Tarihi 11 Mart 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017

Kaynak Göster

APA Arıcı, Ş. E., & Sarı, M. (2017). Growth and antioxidant responses of potato (Solanum tuberosum, cv Agria) shoots cultured in vitro under different fusaric acid and boron concentrations. Plant Protection Bulletin, 57(1), 73-87. https://doi.org/10.16955/bitkorb.299059
AMA Arıcı ŞE, Sarı M. Growth and antioxidant responses of potato (Solanum tuberosum, cv Agria) shoots cultured in vitro under different fusaric acid and boron concentrations. Plant Protection Bulletin. Mart 2017;57(1):73-87. doi:10.16955/bitkorb.299059
Chicago Arıcı, Şerife Evrim, ve Meryem Sarı. “Growth and Antioxidant Responses of Potato (Solanum Tuberosum, Cv Agria) Shoots Cultured in Vitro under Different Fusaric Acid and Boron Concentrations”. Plant Protection Bulletin 57, sy. 1 (Mart 2017): 73-87. https://doi.org/10.16955/bitkorb.299059.
EndNote Arıcı ŞE, Sarı M (01 Mart 2017) Growth and antioxidant responses of potato (Solanum tuberosum, cv Agria) shoots cultured in vitro under different fusaric acid and boron concentrations. Plant Protection Bulletin 57 1 73–87.
IEEE Ş. E. Arıcı ve M. Sarı, “Growth and antioxidant responses of potato (Solanum tuberosum, cv Agria) shoots cultured in vitro under different fusaric acid and boron concentrations”, Plant Protection Bulletin, c. 57, sy. 1, ss. 73–87, 2017, doi: 10.16955/bitkorb.299059.
ISNAD Arıcı, Şerife Evrim - Sarı, Meryem. “Growth and Antioxidant Responses of Potato (Solanum Tuberosum, Cv Agria) Shoots Cultured in Vitro under Different Fusaric Acid and Boron Concentrations”. Plant Protection Bulletin 57/1 (Mart 2017), 73-87. https://doi.org/10.16955/bitkorb.299059.
JAMA Arıcı ŞE, Sarı M. Growth and antioxidant responses of potato (Solanum tuberosum, cv Agria) shoots cultured in vitro under different fusaric acid and boron concentrations. Plant Protection Bulletin. 2017;57:73–87.
MLA Arıcı, Şerife Evrim ve Meryem Sarı. “Growth and Antioxidant Responses of Potato (Solanum Tuberosum, Cv Agria) Shoots Cultured in Vitro under Different Fusaric Acid and Boron Concentrations”. Plant Protection Bulletin, c. 57, sy. 1, 2017, ss. 73-87, doi:10.16955/bitkorb.299059.
Vancouver Arıcı ŞE, Sarı M. Growth and antioxidant responses of potato (Solanum tuberosum, cv Agria) shoots cultured in vitro under different fusaric acid and boron concentrations. Plant Protection Bulletin. 2017;57(1):73-87.

134351364813650136491344113445