Bu çalışmada, meyve ve sebzelerde hastalığa neden olan Botrytis cinerea’ ya karşı on bir
bitkiden elde edilen ekstraktların etkinliğinin laboratuvar koşullarında
araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmalarda Sarımsak (Allium sativum L.), Lahana (Brassica
oleracea var. capitata f. alba), Kırmızı Lahana (Brassica oleracea var. capitata
f. rubra), Rezene (Foeniculum vulgare), Kişniş (Coriandrum sativum L.), Zencefil (Zingiber officinale), Sumak (Rhus coriaria L.), Kırmızı Pancar (Beta vulgaris), Zeytin (Olea europaea L.), Ceviz (Juglans regia L.) ve Yapışkan otu (Galium aparine L.) bitkilerinden elde edilen ekstraktlar kullanılmıştır. Bu
bitkilerden etil alkol ile maserasyon yöntemiyle elde edilen ekstraktların
petride B. cinerea’ nın koloni
gelişmesine karşı etkilerine bakılarak; ümitvar bulunan ekstraktların daha sonra
alt doz denemeleri (1/1, 1/2, 1/3, 1/4, 1/5 oranlarında) yapılmıştır. Petri
denemelerinde engelleyici etkisi tespit edilen ekstraktların fungusun spor
çimlenmesi ve çim tüpü oluşumuna karşı etkileri de araştırılmıştır.
Çalışma sonucunda zencefil, ceviz, kırmızı lahana ve sumak
ekstraklarının fungusun koloni gelişimini sırasıyla % 69,52, %28.52, %20.96 ve
%15.17 oranında engelleyerek antifungal aktiviteye sahip oldukları tespit
edilmiştir. En yüksek etkiye sahip olan zencefil ekstraktının alt doz çalışmalarında
da 1/4 dozuna kadar etkinliğin devam ettiği gözlenmiştir. Ayrıca, zencefil
ekstraktının spor çimlenmesini %75.45 ve çim tüpü oluşumunu %84.91 oranında
engellemesinin yanı sıra etmenin sporlarında çim tüplerinde kısalma ve
deformasyona neden olarak patojene
karşı en iyi etkiye sahip olduğu belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 27 Ağustos 2018 |
Kabul Tarihi | 22 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |