There are important diseases affecting fruit quality in fig production which is an important crop for Turkish economy. Fig endosepsis caused by Fusarium spp. is one of the most important factors causing reduction in marketing value of fig. This disease is transmitted to the female (edible) fig fruits by means of an insect Blastophaga psenes L. which lives in caprifig fruits and is also responsible from pollination.
Therefore, the contamination rates of fig endosepsis in mamme fruits in caprifig collection orchard of Erbeyli Fig Research Institute were determined with the studies carried out between 2005-2008. To determine the contamination of Fusarium spp., mamme fruits of two different caprifig cultivars (Yanako-2 and Kıbrıslı) were divided into two pieces, and fruit tissues near the ostiole were placed on PDA medium. Disease rates were also visually assessed immediately after cutting the fruits. Concerning disease incidence based on visual assessments, the percentage of mamme fruits showing fig endosepsis symptoms were 89.4, 70.6, 59.3 and 44.7 in 2005, 2006, 2007 and 2008, respectively. Based on isolations from fruit sections, the infestation rates of mamme fruits were found to be 57.4, 64.7, 40.3 and 30.3 % in 2005, 2006, 2007 and 2008, respectively. Fusarium spp. were isolated from 64% of the mamme fruits showing disease symptoms in 2005, while the isolation rates of Fusarium spp. were 91%, 68%, 68% in 2006, 2007 and 2008, respectively. These results suggest that sanitation of mamme fruits could substantially reduce the contamination of fruits.
Ülkemiz ekonomisi açısından son derece önemli olan incir üretiminde meyve kalitesini etkileyen önemli hastalıklar bulunmaktadır. Fusarium cinsine bağlı bazı türlerin oluşturduğu İncir İç Çürüklüğü Hastalığı, pazar değerini düşüren en önemli unsurlardan birisidir.
Hastalık, incirin döllenmesinde aracı rolü oynayan ve erkek incir meyveleri içerisinde yaşamlarını sürdüren, ilek arısı Blastophaga psenes L. vasıtası ile dişi incir (yenilebilen) meyveleri içerisine taşınmaktadır.
Bu nedenle, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, erkek incir koleksiyon bahçesinde, 2005-2008 yılları arasında yürütülen çalışmalarda; erkek incir meyvelerinde (boğa), İncir İç Çürüklüğü Hastalığı etmeni Fusarium spp.'nin bulaşıklık oranları belirlenmiştir. Bu amaçla, denemeye alınan iki erkek incir çeşidine ait (Yanako-2 ve Kıbrıslı) boğa meyvelerinin, ikiye kesilerek ostiole yakın kısımlarından alınan meyve dokularının PDA'ya ekilmesi suretiyle Fusarium spp. ile bulaşıklık oranları belirlenmiştir. Boğa meyveleri kesildiği esnada makroskobik olarak yapılan gözlem ile de hastalık oranları tespit edilmiştir. Sonuç olarak görsel incelemeler dikkate alınarak yapılan değerlendirmede incir iç çürüklüğü belirtisi gösteren boğa meyveleri oranları 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında sırasıyla %89.4, 70.6, 59.3, 44.7 olarak bulunmuştur. Meyve kesitlerinden izolasyonlar sonucu yapılan değerlendirmede ise bulaşıklılık oranlarının 2005, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında sırasıyla 57.4, 64.7, 40.3 ve 30.3 olduğu bulunmuştur. 2005 yılında hastalık belirtisi gösteren boğa meyvelerinin %64'ünden, 2006 yılında %91'inden, 2007 ve 2008 yıllarında %68'inden Fusarium spp. izole edilmiştir. Bu veriler bize boğa meyvelerine uygulanacak sanitasyonun bulaşıklığı önemli oranda azaltacağını göstermiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Ekim 2011 |
Gönderilme Tarihi | 6 Ekim 2011 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2011 Cilt: 51 Sayı: 3 |