Determination of the effectiveness of different spraying programs against powdery mildew (Erysiphe necator Schw.)
Yıl 2020,
Cilt: 60 Sayı: 3, 89 - 93, 30.09.2020
Duygu Mermer Doğu
,
Damla Zobar
Öz
The control of powdery mildew (Erysiphe necator Schw.) is carried out based on phenology in Turkey. First spraying is done when the shoots become 25-30 cm in length before blooming according to the Agricultural Control Technical Instructions. The aim of this project was to assay different spraying programs on epidemiology effects and determine the suitable time to start chemical control. Within the scope of the project, three different spraying programs were applied on Cabernet Sauvignon grape variety in the research area within the Tekirdağ Viticulture Research Institute in 2015. As a result of the applied programs; it is found that the effects of the disease control in fungicide applications in leaf for Program A (according to Agricultural Control Technical Instructions) as 36.4%, Program B (addition of an additional pesticide application between first two applications in Agricultural Control Technical Instructions) 43.2%, Program C (early chemical control when shoots are 10 cm) 59.3%; in cluster for Program A is 52.5%, for Program B 74.1% and for Program C 87.9%. It was suggested that Program B was a suitable alternative to control powdery mildew disease in Tekirdağ province and Thrace Region, since it was an economical option.
Proje Numarası
TAGEM-BS-21278028-930 / 3678
Teşekkür
This study was supported by the Agricultural Research and Policy General Directorate (TAGEM) Project No: TAGEM-BS-21278028-930 / 3678. We thank to Agricultural Research and Policy General Directorate and Tekirdağ Viticulture Research Institute.
Kaynakça
- Albayrak S., Tuncer S., Karadoğan B., Bozbek Ö., Kalkan N. N., 2011. Erzincan İli Bağlarında Bağ Küllemesi [Erysiphe Necator Schw. (Uncinula Necator Schw.) Burr.] Hastalığının Mücadelesinde Tahmin-Uyarı Modellerinden Yararlanma Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Bitki Koruma Bülteni, 51 (2), 101-117.
Anonymous, 2009a. Zirai Mücadele Teknik Talimatları Kitabı. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Ankara-2009. 4, 261-274.
- Anonymous, 2009b. ‘Bağ Küllemesi Hastalığı [Uncinula Necator (Schwein) Burr.] Standart İlaç Deneme Metodu’ Bitki Hastalıkları Standart İlaçlama Deneme Metotları 2009. Meyve-Bağ Hastalıkları, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı.
- Anonymous, 2016. Http://www.tuik.gov.tr (Date of access: 15.09.2016).
- Ellis M.A., 2008. Powdery Mildew Of Grape. Ohio State University Extension. Hyg-3018-08.
- Gubler W.D., Rademacher M.R., Vasquez S.J., Thomas C.S., 1999. Control of Powdery Mildew Using the UC Davis Powdery Mildew Risk Index. APS Net: Plant Pathology On-Line.
- Hartman J., Beale J., 2008. Powdery Mildew of Grape. Plant Pathology Fact Sheet (http://plantpathology.ca.uky.edu/files/ppfs-fr-s-12.pdf)
Magarey P. A. 2010. Managing Powdery Mildew.
(http://www.agpath.com.au/Portals/0/Useful%20info/PowderyMildewFact_Sheet.pdf)
- Mermer Doğu D., Zobar D., 2014. Determinaton of Disease Prevalence of Plasmopara viticola in Tekirdağ, Çanakkale and Edirne. Agribalkan Congress
- Pearson R.C., Goheen A.C., (Eds.), 1988. Compendium Of Grape Diseases. Aps, St Paul, Mn. Quarto, Paperback, 121 Pp.
- Peduto F., Backup P., Hand E.K., Janousek C.N., Gubler W.D., 2013. Effect of High Temperature and Exposure Time on Erysiphe necator Growth and Reproduction: Revisions to the UC Davis Powdery Mildew Risk Index. Plant Disease, Vol. 97 No 11, 1438-1447.
- Rumbolz J., Gubler W.D., 2005. Susceptibility of grapevine buds to infection by powdery mildew (Erysiphe necator). Plant Pathology, 54, 535-548.
- Stummer B.E., Francis I.L., Markides A.J., Scott E.S., 2008. The effect of powdery mildew infection of grape berries on juice and wine composition and on sensory properties of Chardonnay wines. Australian Jornal of Grape and Wine Research, Vol.9 Issue 1, 28-39.
- Rumbolz J., Gubler W.D., 2005. Susceptibilitiy Of Grapevine Buds To Infection By Powdery Mildew Erysiphe Necator. Plant Pathology 54, 535-548.
- Zobar D., Mermer Doğu D., 2014. Plant Protection Problems and Applications in Tekirdağ Viticulture. AgriBalkan Congress, 799.
Bağ küllemesi hastalığına (Erysiphe necator Schw.) karşı farklı ilaçlama programlarının etkinliğinin belirlenmesi
Yıl 2020,
Cilt: 60 Sayı: 3, 89 - 93, 30.09.2020
Duygu Mermer Doğu
,
Damla Zobar
Öz
Ülkemizde Bağ küllemesi ile mücadele fenolojiye dayalı olarak yürütülmektedir. Zirai Mücadele Teknik Talimatına göre ilk ilaçlama çiçeklenmeden önce, sürgünlerin 25-30 cm’ye ulaştığı dönemde gerçekleştirilmektedir. Bu projenin amacı kimyasal mücadeleye başlamada uygun zamanın tespiti ve farklı ilaçlama programlarının hastalık oluşumuna etkisinin araştırılmasıdır. Proje kapsamında 2015 yılı içerisinde Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde yer alan araştırma parselinde, Cabernet Sauvignon üzüm çeşidi üzerinde 3 farklı ilaçlama programı uygulanmıştır. Uygulanan programların sonucunda, ilaçlamaların yaprakta Program A (Zirai Mücadele Teknik Talimatına göre) %36.4, Program B (Zirai Mücadele Teknik Talimatında ilk iki ilaçlama arasına bir ilaçlamanın eklenmesi) %43.2 ve Program C (sürgünler 10 cm olduğu dönemde erken başlanan uygulama) %59.3; salkımda Program A %52.5, Program B %74.1 ve Program C %87.9 oranında hastalığın mücadelesinde etkili olduğu belirlenmiştir. Trakya Bölgesi, Tekirdağ ilinde Bağ küllemesi hastalığını kontrol etmede B programı ekonomik olması nedeniyle önerilmektedir.
Proje Numarası
TAGEM-BS-21278028-930 / 3678
Kaynakça
- Albayrak S., Tuncer S., Karadoğan B., Bozbek Ö., Kalkan N. N., 2011. Erzincan İli Bağlarında Bağ Küllemesi [Erysiphe Necator Schw. (Uncinula Necator Schw.) Burr.] Hastalığının Mücadelesinde Tahmin-Uyarı Modellerinden Yararlanma Olanakları Üzerinde Araştırmalar. Bitki Koruma Bülteni, 51 (2), 101-117.
Anonymous, 2009a. Zirai Mücadele Teknik Talimatları Kitabı. Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Ankara-2009. 4, 261-274.
- Anonymous, 2009b. ‘Bağ Küllemesi Hastalığı [Uncinula Necator (Schwein) Burr.] Standart İlaç Deneme Metodu’ Bitki Hastalıkları Standart İlaçlama Deneme Metotları 2009. Meyve-Bağ Hastalıkları, Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanlığı.
- Anonymous, 2016. Http://www.tuik.gov.tr (Date of access: 15.09.2016).
- Ellis M.A., 2008. Powdery Mildew Of Grape. Ohio State University Extension. Hyg-3018-08.
- Gubler W.D., Rademacher M.R., Vasquez S.J., Thomas C.S., 1999. Control of Powdery Mildew Using the UC Davis Powdery Mildew Risk Index. APS Net: Plant Pathology On-Line.
- Hartman J., Beale J., 2008. Powdery Mildew of Grape. Plant Pathology Fact Sheet (http://plantpathology.ca.uky.edu/files/ppfs-fr-s-12.pdf)
Magarey P. A. 2010. Managing Powdery Mildew.
(http://www.agpath.com.au/Portals/0/Useful%20info/PowderyMildewFact_Sheet.pdf)
- Mermer Doğu D., Zobar D., 2014. Determinaton of Disease Prevalence of Plasmopara viticola in Tekirdağ, Çanakkale and Edirne. Agribalkan Congress
- Pearson R.C., Goheen A.C., (Eds.), 1988. Compendium Of Grape Diseases. Aps, St Paul, Mn. Quarto, Paperback, 121 Pp.
- Peduto F., Backup P., Hand E.K., Janousek C.N., Gubler W.D., 2013. Effect of High Temperature and Exposure Time on Erysiphe necator Growth and Reproduction: Revisions to the UC Davis Powdery Mildew Risk Index. Plant Disease, Vol. 97 No 11, 1438-1447.
- Rumbolz J., Gubler W.D., 2005. Susceptibility of grapevine buds to infection by powdery mildew (Erysiphe necator). Plant Pathology, 54, 535-548.
- Stummer B.E., Francis I.L., Markides A.J., Scott E.S., 2008. The effect of powdery mildew infection of grape berries on juice and wine composition and on sensory properties of Chardonnay wines. Australian Jornal of Grape and Wine Research, Vol.9 Issue 1, 28-39.
- Rumbolz J., Gubler W.D., 2005. Susceptibilitiy Of Grapevine Buds To Infection By Powdery Mildew Erysiphe Necator. Plant Pathology 54, 535-548.
- Zobar D., Mermer Doğu D., 2014. Plant Protection Problems and Applications in Tekirdağ Viticulture. AgriBalkan Congress, 799.