Araştırma Makalesi

Hevsel Bahçelerinin (Diyarbakır) faydalı akar faunası

Cilt: 62 Sayı: 1 31 Mart 2022
PDF İndir
TR EN

Hevsel Bahçelerinin (Diyarbakır) faydalı akar faunası

Öz

Bu çalışma, 2018-2019 yıllarında Diyarbakır ili Hevsel Bahçeleri’nde bulunan faydalı akar türlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Binlerce yıldır kesintisiz olarak ekilen bu tarihi bahçeler, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer almaktadır. Sürvey çalışmaları tesadüfi örnekleme metodu ile nisan ayından kasım ayına kadar her 15 günde bir periyodik olarak yapılmıştır. Çalışmada meyve ağaçları, sebzeler ve yabancı otlardan oluşan 66 bitki türünden örnekler alınmıştır. Çalışma sonucunda 33 bitki türü üzerinde Tydeidae, Cheyletidae, Stigmaeidae, Triophtyidae, Raphignathidae, Iolinidae ve Phytoseiidae familyalarından 15 predatör akar türü tespit edilmiştir. Bu familyalardan Phytoseiidae familyasından 7 tür, Iolinidae familyasından 3 tür ve diğer familyalardan bir tür tespit edilmiştir. Phytoseius finitimus (Ribaga, 1904) (Mesostigmata: Phytoseiidae) %37.5 oran ile baskın tür olmuştur. En fazla akar türü 7 tür ile Rubus sp.(böğürtlen)'de bulunmuştur. Araştırmada, tarımsal faaliyetin az yapıldığı bölgelerde daha fazla sayıda faydalı akar bulunmuştur. Predatör akarlar, daha çok meyve ağaçlarında bulunmuş bunun yanında sebze ve kokulu bitkilerde daha az oranda bulunmuştur. Hevsel Bahçeleri’nde kavak ve dut ağaçları yüksek bir popülasyona sahiptir. Bu iki bitkiden çok sayıda örnekleme yapılmasına rağmen sadece P. finitimus saptanmıştır. İki yıllık bu araştırma ile Dünya için önemli olan Hevsel Bahçeleri’nin faydalı akar yönüyle zengin olduğu ortaya çıkartılmıştır. Zararlı akar ve böceklere karşı biyolojik mücadelede dünyada kullanılan önemli avcı türler tespit edilmiştir. Çalışma ile bölge için yeni kayıt oluşturan faydalı türler belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Birimi

Proje Numarası

19123

Teşekkür

Harran University, Scientific Research Project Coordination Unit, Sanliurfa Support Prof. Dr. Sultan ÇOBANOĞLU (Ankara University, Faculty of Agriculture, Department of Plant Protection, Ankara) Diagnosis Prof. Dr. Nabi Alper KUMRAL (Uludag University, Faculty of Agriculture, Department of Plant Protection, Bursa) Diagnosis Prof. Dr. İnanç ÖZGEN (Fırat University, Faculty of Engineering, Department of Bioengineering, Elazıg) Publish Ar. Gör. Sultan ÇOBAN (Harran University, Faculty of Agriculture, Department of Plant Protection, Sanliurfa) Publish Ayhan ÖGRETEN (Diyarbakir Agricultural Protection Research Institute Directorate, Diyarbakir ) Laboratory Dr. Mehmet DUMAN (Diyarbakir Agricultural Protection Research Institute Directorate, Diyarbakir) Publish

Kaynakça

  1. Akçakoyunluoğlu K., 2017. Erzurum İli Peyzaj Alanlarında Bazı Ağaç ve Çalımsı Süs Bitkisi Türlerinde Bulunan Tetranychidae ve Phytoseiidae Familyasına Ait Akar Türleri, Konukçuları ve Yayılışları Üzerine Araştırmalar. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, 90 s.
  2. Akçakoyunluoğlu K., 2017. Erzurum İli Peyzaj Alanlarında Bazı Ağaç ve Çalımsı Süs Bitkisi Türlerinde Bulunan Tetranychidae ve Phytoseiidae Familyasına Ait Akar Türleri, Konukçuları ve Yayılışları Üzerine Araştırmalar. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, 90 s.
  3. Akçakoyunluoğlu K., 2017. Erzurum İli Peyzaj Alanlarında Bazı Ağaç ve Çalımsı Süs Bitkisi Türlerinde Bulunan Tetranychidae ve Phytoseiidae Familyasına Ait Akar Türleri, Konukçuları ve Yayılışları Üzerine Araştırmalar. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, 90 s.
  4. Akçakoyunluoğlu K., 2017. Erzurum İli Peyzaj Alanlarında Bazı Ağaç ve Çalımsı Süs Bitkisi Türlerinde Bulunan Tetranychidae ve Phytoseiidae Familyasına Ait Akar Türleri, Konukçuları ve Yayılışları Üzerine Araştırmalar. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, 90 s.
  5. Akçakoyunluoğlu K., 2017. Erzurum İli Peyzaj Alanlarında Bazı Ağaç ve Çalımsı Süs Bitkisi Türlerinde Bulunan Tetranychidae ve Phytoseiidae Familyasına Ait Akar Türleri, Konukçuları ve Yayılışları Üzerine Araştırmalar. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, 90 s.
  6. Akçakoyunluoğlu K., 2017. Erzurum İli Peyzaj Alanlarında Bazı Ağaç ve Çalımsı Süs Bitkisi Türlerinde Bulunan Tetranychidae ve Phytoseiidae Familyasına Ait Akar Türleri, Konukçuları ve Yayılışları Üzerine Araştırmalar. Atatürk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Bitki Koruma Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Erzurum, 90 s.
  7. Akyazı F., Ecevit O., 2003. Determination of mite species in hazelnut orchards in Samsun, Ordu and Giresun provinces. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18 (3): 39–45.
  8. Akyazı F., Ecevit O., 2003. Determination of mite species in hazelnut orchards in Samsun, Ordu and Giresun provinces. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18 (3): 39–45.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mart 2022

Gönderilme Tarihi

20 Ağustos 2021

Kabul Tarihi

9 Mart 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 62 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Miroğlu, M. S., & Çıkman, E. (2022). Hevsel Bahçelerinin (Diyarbakır) faydalı akar faunası. Plant Protection Bulletin, 62(1), 34-45. https://doi.org/10.16955/bitkorb.985322
AMA
1.Miroğlu MS, Çıkman E. Hevsel Bahçelerinin (Diyarbakır) faydalı akar faunası. Plant Protection Bulletin. 2022;62(1):34-45. doi:10.16955/bitkorb.985322
Chicago
Miroğlu, Mehmet Sabri, ve Emine Çıkman. 2022. “Hevsel Bahçelerinin (Diyarbakır) faydalı akar faunası”. Plant Protection Bulletin 62 (1): 34-45. https://doi.org/10.16955/bitkorb.985322.
EndNote
Miroğlu MS, Çıkman E (01 Mart 2022) Hevsel Bahçelerinin (Diyarbakır) faydalı akar faunası. Plant Protection Bulletin 62 1 34–45.
IEEE
[1]M. S. Miroğlu ve E. Çıkman, “Hevsel Bahçelerinin (Diyarbakır) faydalı akar faunası”, Plant Protection Bulletin, c. 62, sy 1, ss. 34–45, Mar. 2022, doi: 10.16955/bitkorb.985322.
ISNAD
Miroğlu, Mehmet Sabri - Çıkman, Emine. “Hevsel Bahçelerinin (Diyarbakır) faydalı akar faunası”. Plant Protection Bulletin 62/1 (01 Mart 2022): 34-45. https://doi.org/10.16955/bitkorb.985322.
JAMA
1.Miroğlu MS, Çıkman E. Hevsel Bahçelerinin (Diyarbakır) faydalı akar faunası. Plant Protection Bulletin. 2022;62:34–45.
MLA
Miroğlu, Mehmet Sabri, ve Emine Çıkman. “Hevsel Bahçelerinin (Diyarbakır) faydalı akar faunası”. Plant Protection Bulletin, c. 62, sy 1, Mart 2022, ss. 34-45, doi:10.16955/bitkorb.985322.
Vancouver
1.Mehmet Sabri Miroğlu, Emine Çıkman. Hevsel Bahçelerinin (Diyarbakır) faydalı akar faunası. Plant Protection Bulletin. 01 Mart 2022;62(1):34-45. doi:10.16955/bitkorb.985322

Cited By

1343513648136501364913445589c73e2330bd.jpg