Blumeria graminis f. sp. tritici'nin neden olduğu külleme hastalığı, dünya çapında buğday üretimi için yüksek risk taşır ve ciddi verim düşüşlerine neden olmaktadır. Direnç ıslahı, Pm41 geninin tüm aşamalarda direnç sağlamada önemli rol oynamasıyla bu hastalığın yönetimi için sürdürülebilir bir yaklaşım sağlamaktadır. Bu araştırmada, Pm41 geni için çeşitli Türk araştırma kurumlarından 96 Türk ekmeklik buğday (Triticum aestivum) çeşidi incelenmiştir. PCR analizi, incelenen çeşitlerin %57'sinin Pm41 genine sahip olduğunu göstermiştir. En yüksek tespit oranı %89 ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/Konya'dan alınan çeşitlerde kaydedilirken, Tarla Bitkileri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü/Ankara'da %29 ile daha düşük bir frekans görülmüstür. Veriler, Pm41 varlığında bölgesel farklılıklar olduğunu göstermektedir. Çeşitlerin yarısından fazlasında gözlemlenen Pm41 geni, Türk buğday çeşitlerinin direnç için önemli olabilecek gen varyantlarına sahip olduğunu düşündürmektedir. Bu çalışma, sürdürülebilir buğday yetiştiriciliği ve gıda güvenliği için olmazsa olmaz olan direnç genlerinin yeni varyantlarını bulmak için genetik materyallerin korunmasının önemini vurgulamaktadır.
Powdery mildew, caused by Blumeria graminis f. sp. tritici, poses a high risk to worldwide wheat production, resulting in severe yield reductions. Resistance breeding provides a sustainable approach to managing this disease, with the Pm41 gene being pivotal in providing all-stage resistance. This research examined 96 cultivars of Turkish bread wheat (Triticum aestivum) from several Turkish research institutions for the Pm41 gene. PCR analysis indicated that 57% of the studied cultivars possessed the Pm41 gene. The highest detection rate of 89% was recorded in cultivars from Bahri Dağdaş International Agricultural Research Institute Directorate/Konya, whereas Field Crops Research Institute Directorate/Ankara exhibited a lesser frequency of 29%. The data demonstrate regional disparities in Pm41 presence. The observed Pm41 gene in over half of the cultivars suggests that Turkish wheat cultivars possess gene variants that might be important for resistance. This work underscores the significance of preserving genetic materials for finding novel variants of the resistance genes, which are essential for sustainable wheat cultivation and food security.
powdery mildew resistance gene wheat breeding haplotype diversity
Author thanks Dr. Emine Burcu TURGAY for providing bread wheat germplasm collection.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Fitopatoloji |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 25 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 25 Eylül 2024 |
Kabul Tarihi | 19 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 64 Sayı: 4 |