Araştırma Makalesi

İran’da Afet Yönetimin Teşkilatlanması

Cilt: 10 Sayı: 2 30 Aralık 2021
PDF İndir

İran’da Afet Yönetimin Teşkilatlanması

Öz

Yirmi birinci yüzyılda, dünya genelinde deprem, sel, kuraklık, tsunami gibi doğal afetlerin yanı sıra çeşitli yapay afetler de (örneğin teknoloji kaynaklı afetler) görülmekte olup insan bu afetlerle yaşanmaya devam etmektedir. Bu afetlerin özellikle gelişmekte olan ülkelerde yönetilmesi konusunda mevcut afet yönetim sistemlerinin yeterli düzeyde olması büyük önem taşımaktadır. Afet yönetim sürecinin başında bazı ülkelerde cumhurbaşkanı, bazı ülkelerde ise içişleri bakanı ya da diğer bakanlar yer alabilmektedir. İran’ın afet yönetim sürecinin başında ise cumhurbaşkanı bulunmaktadır. İl düzeyinde afet yönetiminde ise valinin ve valinin yanında diğer yerel yöneticilerin de çeşitli sorumlulukları vardır. Dünya genelinde en çok afet gerçekleşen ülkeler arasında İran, ilk on sıra içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle afet yönetim sistemlerini tanımak ve tanıtmak, bu sistemlerin gelişmesinde önemli role sahiptir. Doktora tezinin bir parçası olan bu çalışmada afet ve kriz kavramı ile bunların özellikleri ve afet yönetiminin teorik çerçevesi sunulduktan sonra İran afet yönetimi, kamu yönetimi ve bunun yerel yönetimi üzerinde teşkilatlanması ile sivil toplumun yeri tanımlanmaktadır. Anahtar Kelimeler: Afet Yönetimi, Kriz, Yerel Yönetim ABSTRACT: In the twenty-first century, in addition to natural disasters such as earthquakes, floods, droughts and tsunamis, various artificial disasters (for example, technology-related disasters) are seen throughout the world, and people continue to live with these disasters. It is of great importance that the existing disaster management systems are adequate for the management of these disasters, especially in developing countries. In some countries, the president of the country and the interior minister or other ministers may take place at the beginning of the disaster management process. The head of Iran's disaster management process is the president. In disaster management at the provincial level, besides the governor and the governor, other local administrators also have various responsibilities. Iran is among the top ten countries in the world with the most disasters. For this reason, getting to know and introducing disaster management systems has an important role in the development of these systems. In this study, which is a part of the doctoral thesis, after presenting the concept of disaster and crisis, their characteristics and the theoretical framework of disaster management, Iran disaster management, public administration and its organization on local administration and the place of civil society are defined.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Abadis, (2020). بلا, 25.10.2020 tarihinden Abadis: https://abadis.ir/fatofa/%D8%A8%D9%84%D8%A7%D8%A8%D9%84%D8%A7/, adresidnen alınmıştır.
  2. Altay, A.(2017). Bütünleşik Afet Yönetimi. Doğal Afetlerin Makroekonomik Etkilerinin Analizi. (Ed.Z. Toprak Karaman ve A. Altay). Izmir: Birleşik Matbaacılık.
  3. Arıkan, Z.(2017). Bütünleşik Afet Yönetimi. Türkiye’de Aftlerde Uygulanan Bazı Mali Yükümlülükler ve Avantajlar.(Ed.Z. Toprak Karaman ve A. Altay). İzmir: Birleşik Matbaacılık.
  4. Çankaya Rehberlik ve Araştırma Merkezi, (2021). Kriz Ve Kriz Yönetimi Hakkında Bilinmesi Gerekenler, 12.03.2021 tarihinde Slideplayer: http://slideplayer.biz.tr/slide/3681031/, adresinden alınmıştır.
  5. Döker, M. F. (2016). Afet Ve Acil Müdahale Bilgi Sistemi. 12.03.2021 tarihinde Silo Tips, https://silo.tips/download/afet-ve-acl-mdahale-blg-sstem-yard-do-dr-mehmet-fatih-dker, adresinden alınmıştır.
  6. Güngör, Y. (2020). Acil Durum ve Kurtarma, 12.06.2020’ tarihinde, İstanbul Üniversitesi, https://cdn-acikogretim.istanbul.edu.tr/auzefcontent/21_22_Guz/acil_durum_ve_kurtarma/1/index.html, adresinden alınmıştır. Güroglu, M. (2020). Acil Durum Ve Afet Planlaması Ünite 1: Acil Durum Ve Afet Yönetim Planları.
  7. İran İçişleri Bakanlığı, (2015). Belediyelerde Kriz Yönetimi Merkezi, 30.04.2021 tarihinde, İran İçişleri Bakanlığı: https://bit.ly/39Yz6md, adresinden alınmıştır.
  8. İran Kanunlar Sitesi, (2019). معاونت تدوین، تنقیح و انتشار قوانین و مقررات, 30.05.2021. tarihinde Qavanin sitesinden: qavanin.ir/Law/PrintText/265906, adresinden alınmıştır.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Aralık 2021

Gönderilme Tarihi

7 Ekim 2021

Kabul Tarihi

3 Kasım 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Bashiri, Y. (2021). İran’da Afet Yönetimin Teşkilatlanması. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 10(2), 58-71. https://doi.org/10.47130/bitlissos.1006004
AMA
1.Bashiri Y. İran’da Afet Yönetimin Teşkilatlanması. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2021;10(2):58-71. doi:10.47130/bitlissos.1006004
Chicago
Bashiri, Yousef. 2021. “İran’da Afet Yönetimin Teşkilatlanması”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10 (2): 58-71. https://doi.org/10.47130/bitlissos.1006004.
EndNote
Bashiri Y (01 Aralık 2021) İran’da Afet Yönetimin Teşkilatlanması. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10 2 58–71.
IEEE
[1]Y. Bashiri, “İran’da Afet Yönetimin Teşkilatlanması”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 10, sy 2, ss. 58–71, Ara. 2021, doi: 10.47130/bitlissos.1006004.
ISNAD
Bashiri, Yousef. “İran’da Afet Yönetimin Teşkilatlanması”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10/2 (01 Aralık 2021): 58-71. https://doi.org/10.47130/bitlissos.1006004.
JAMA
1.Bashiri Y. İran’da Afet Yönetimin Teşkilatlanması. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2021;10:58–71.
MLA
Bashiri, Yousef. “İran’da Afet Yönetimin Teşkilatlanması”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 10, sy 2, Aralık 2021, ss. 58-71, doi:10.47130/bitlissos.1006004.
Vancouver
1.Yousef Bashiri. İran’da Afet Yönetimin Teşkilatlanması. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Aralık 2021;10(2):58-71. doi:10.47130/bitlissos.1006004

Cited By

© 2012-2026 Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi  

e-ISSN: 2147-5598

Bitlis Eren Sosyal Bilimler Dergisi BOAI ilkelerini benimseyen açık erişimli bir dergidir. Dergimizde yayımlanan tüm makaleler Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile lisanslanmıştır. Eserler, ticari olmamak şartıyla ve orijinal kaynağa uygun şekilde atıf yapılmak kaydıyla kopyalanabilir, dağıtılabilir ve üzerinde değişiklik yapılabilir.