Araştırma Makalesi

Gürcü Halk İnanışları Üzerine Bir Karşılaştırma (Tiflis - Samsun Örneği)

Cilt: 8 Sayı: 2 31 Aralık 2019
PDF İndir
TR

Gürcü Halk İnanışları Üzerine Bir Karşılaştırma (Tiflis - Samsun Örneği)

Öz

Halk inanışları gündelik hayatımızın her safhasında önemli bir yer tutmaktadır. Ne kadar çağdaş olursa olsun her toplumda halk inanışlarının varlığını görebilmekteyiz. Bir toplumun kültürel zenginliğini ise halk inanışlarının çeşitliliğiyle ölçebiliriz. Ayrıca halk inanışları yardımıyla bu toplumların sosyo-kültürel özellikleri hakkında birçok bilgi sahibi olmak, bir konunun veya olayın sembol anlamını belirlemek mümkündür. Bu halk inanışları uzun zaman içinde unutulup gitse de, bir bölümü değişim göstererek hala varlığını sürdürmektedir.

Çalışmamızın amacı Türk ve Gürcülerin yaşamında halk inanışlarının yerini belirleyip onların kültürel yaşamda, tarihte nasıl ortaya çıktığını tespit etmektir. Ayrıca tarih boyunca komşuluk yapmış bu iki millet arasında ortak inanışların çıkacağına emin olarak onları da göstermektir. Örnek yöre olarak Samsun ve Tiflis seçilmiştir. Bu karşılaştırma denemesinin her iki taraf için de faydalı olacağına inanmaktayız. 

Burada farklı bir çalışmanın konusu olduğu için doğum, evlilik ve ölüm konusu hariç tutulmuştur. Tespit edilen inanışların bir kısmı kaynak kişilerle yapılan mülakatlardan yazıya geçirilmiş, diğer kısmına ise farklı kitap ve makalelerden ulaşılmıştır.    

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Artun, E. (2008). Türk Halkbilimi. 4.baskı, İstanbul: Kitabevi Yayınları.
  2. Boratav, P. N. (2003). 100 Soruda Türk Folkloru. İstanbul: Mas Matbaacılık.
  3. _______ , 100 Soruda Türk Folkloru. 2. baskı, , İstanbul: Gerçek Yayınevi.
  4. Bregadze, L. (2012). ყოფითი რწმენა-წარმოდგენები (Gündelik Halk İnanışları). Tiflis: Artanuci.
  5. James,W. (2000). Pragmatism and Other Writings. New York: Penguin Books.
  6. Javakhishvili, İ. (1943). საქართველოს ისტორია (Gürcistan’ın Tarihi). Tiflis: Gürcistan S.S.R. Cumhuriyet Yayınları.
  7. Örnek, S. V. (1971). Batıl İnanç, Etnoloji Sözlüğü. Ankara: A.Ü. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Yayınları.
  8. Şişman, B. (1994). Samsun Yöresinde Yaşayan Halk İnançları Üzerine Bir İnceleme (Yayımlanmamış Yüksek Lisan Tezi). Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2019

Gönderilme Tarihi

26 Eylül 2019

Kabul Tarihi

30 Kasım 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Şişman, B., & Kipshidze, E. (2019). Gürcü Halk İnanışları Üzerine Bir Karşılaştırma (Tiflis - Samsun Örneği). Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8(2), 490-512. https://izlik.org/JA99HU84PU
AMA
1.Şişman B, Kipshidze E. Gürcü Halk İnanışları Üzerine Bir Karşılaştırma (Tiflis - Samsun Örneği). Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;8(2):490-512. https://izlik.org/JA99HU84PU
Chicago
Şişman, Bekir, ve Elene Kipshidze. 2019. “Gürcü Halk İnanışları Üzerine Bir Karşılaştırma (Tiflis - Samsun Örneği)”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 (2): 490-512. https://izlik.org/JA99HU84PU.
EndNote
Şişman B, Kipshidze E (01 Aralık 2019) Gürcü Halk İnanışları Üzerine Bir Karşılaştırma (Tiflis - Samsun Örneği). Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8 2 490–512.
IEEE
[1]B. Şişman ve E. Kipshidze, “Gürcü Halk İnanışları Üzerine Bir Karşılaştırma (Tiflis - Samsun Örneği)”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 8, sy 2, ss. 490–512, Ara. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99HU84PU
ISNAD
Şişman, Bekir - Kipshidze, Elene. “Gürcü Halk İnanışları Üzerine Bir Karşılaştırma (Tiflis - Samsun Örneği)”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8/2 (01 Aralık 2019): 490-512. https://izlik.org/JA99HU84PU.
JAMA
1.Şişman B, Kipshidze E. Gürcü Halk İnanışları Üzerine Bir Karşılaştırma (Tiflis - Samsun Örneği). Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2019;8:490–512.
MLA
Şişman, Bekir, ve Elene Kipshidze. “Gürcü Halk İnanışları Üzerine Bir Karşılaştırma (Tiflis - Samsun Örneği)”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 8, sy 2, Aralık 2019, ss. 490-12, https://izlik.org/JA99HU84PU.
Vancouver
1.Bekir Şişman, Elene Kipshidze. Gürcü Halk İnanışları Üzerine Bir Karşılaştırma (Tiflis - Samsun Örneği). Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 01 Aralık 2019;8(2):490-512. Erişim adresi: https://izlik.org/JA99HU84PU