BibTex RIS Kaynak Göster

İMÂM EBU MANSÛR MUHAMMED MÂTÜRİDÎ’NİN ALLAH ANLAYIŞI VE YANLIŞ TANRI TASAVVURLARINI ELEŞTİRİ BİÇİMİ

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 3(Ek Sayı), 0 - 0, 31.12.2016

Öz

Orta Asya’dan Anadolu’ya kadar bütün Türklerin inanç esaslarının oluşumunda en büyük yeri bulunan İmâm-ı Azâm Ebû Hanife (ö.150/767)’nin Kelâmî düşüncelerini daha da geliştiren Türkistan'lı alimlerden Ebu Mansûr Muhammed Mâtüridî (ö.333/944), kendi dönemine kadar ortaya çıkmış bütün Kelâmî düşünceleri inceleyerek, kendi özgün Kelâm sistemini oluşturmuştur. O, özellikle Allah inancı konusunda bütün bozuk ve batıl görüşlerin çıkmazlarını ve açmazlarını hiçbir şüpheye yer vermeyecek delillerle çürütmüş ve Kur’ân’ın getirdiği saf Allah inancını kendi akide sisteminde aklî-mantıkî temellere oturtmuş olan büyük bir İslâm bilgini ve düşünürüdür. Bu çalışmada biz onun Allah anlayışını çeşitli yönleriyle inceleyerek, sahih Allah inancı veya düşüncesinin nasıl olması gerektiğine dair ortaya koyduğu yöntemleri irdelenmeye çalışılmıştır.

Anahtar sözcükler: Allah, delil, akıl, nakil, bilgi, âlem, cevher

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Abdulhamit Sinanoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 3(Ek Sayı)

Kaynak Göster

APA Sinanoğlu, A. (2016). İMÂM EBU MANSÛR MUHAMMED MÂTÜRİDÎ’NİN ALLAH ANLAYIŞI VE YANLIŞ TANRI TASAVVURLARINI ELEŞTİRİ BİÇİMİ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(3).
AMA Sinanoğlu A. İMÂM EBU MANSÛR MUHAMMED MÂTÜRİDÎ’NİN ALLAH ANLAYIŞI VE YANLIŞ TANRI TASAVVURLARINI ELEŞTİRİ BİÇİMİ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Aralık 2016;5(3).
Chicago Sinanoğlu, Abdulhamit. “İMÂM EBU MANSÛR MUHAMMED MÂTÜRİDÎ’NİN ALLAH ANLAYIŞI VE YANLIŞ TANRI TASAVVURLARINI ELEŞTİRİ BİÇİMİ”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5, sy. 3 (Aralık 2016).
EndNote Sinanoğlu A (01 Aralık 2016) İMÂM EBU MANSÛR MUHAMMED MÂTÜRİDÎ’NİN ALLAH ANLAYIŞI VE YANLIŞ TANRI TASAVVURLARINI ELEŞTİRİ BİÇİMİ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5 3
IEEE A. Sinanoğlu, “İMÂM EBU MANSÛR MUHAMMED MÂTÜRİDÎ’NİN ALLAH ANLAYIŞI VE YANLIŞ TANRI TASAVVURLARINI ELEŞTİRİ BİÇİMİ”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 5, sy. 3, 2016.
ISNAD Sinanoğlu, Abdulhamit. “İMÂM EBU MANSÛR MUHAMMED MÂTÜRİDÎ’NİN ALLAH ANLAYIŞI VE YANLIŞ TANRI TASAVVURLARINI ELEŞTİRİ BİÇİMİ”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5/3 (Aralık 2016).
JAMA Sinanoğlu A. İMÂM EBU MANSÛR MUHAMMED MÂTÜRİDÎ’NİN ALLAH ANLAYIŞI VE YANLIŞ TANRI TASAVVURLARINI ELEŞTİRİ BİÇİMİ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;5.
MLA Sinanoğlu, Abdulhamit. “İMÂM EBU MANSÛR MUHAMMED MÂTÜRİDÎ’NİN ALLAH ANLAYIŞI VE YANLIŞ TANRI TASAVVURLARINI ELEŞTİRİ BİÇİMİ”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 5, sy. 3, 2016.
Vancouver Sinanoğlu A. İMÂM EBU MANSÛR MUHAMMED MÂTÜRİDÎ’NİN ALLAH ANLAYIŞI VE YANLIŞ TANRI TASAVVURLARINI ELEŞTİRİ BİÇİMİ. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;5(3).

downloaddownloaddownloaddownload  download  download       download     download      download download    download  download download download downloaddownload