BibTex RIS Kaynak Göster

İSLAM BİRLİĞİ FİKRİ VE IIABDÜLHAMİT

Yıl 2016, Cilt: 5 Sayı: 2, 0 - 0, 29.12.2016

Öz

Sultan II. Abdülhamit ile birlikte sonu gelen bir başka şey daha vardır. Bu da onun İslam Birliği düşüncesi ve diğer buna benzer fikirleridir. Bunların başında da onun Müslümanlara sahip çıkma, onların elinden tutma, onlar için fedakarlık yapma ve onlara olabildiğince yardımcı olma düşüncesidir. Zira iman etmiş olmak paylaşmayı, birlikte hareket etmeyi, istişarede bulunmayı ve nimetlerden birlikte yararlanmayı beraberinde getirmektedir. O yapabildiğince Müslümanların iyiliği için çaba vermiştir. Fakat bir gerçek var ki o da dönemin artık hasmın çok güçlü duruma geldiği ve birlikte hareket ettiği, Müslümanların ise zayıf olduğu dönemdir.

Sultanın Müslümanların birliği fikrini paylaşabileceği ve gerçekleşmesi için yardım alacağı kesimler ise fazla değildir. Böyle de olsa en azından fikir bazında dünya Müslümanlarının birliği fikri vardır. Onun vefatı ile birlikte artık İttihad-ı İslam düşüncesinin yeri tarih sayfaları olmuştur. Zira yetkili konumundakilerin bu düşünceye destek verme planı ve niyeti bulunmamaktadır. Bu fikri özümseyenlerin sayısı ise hayli azdır. Müslüman’ın diğer Müslümanların dertleriyle dertlenmesi, haliyle hallenmesi ve imkanlarını bu yolda feda etmesi yaygın kabul görmüş bir düşünce değildi. Zira bu düşünce kişinin kendi rahatından ve sahip olduğu imkan ve fırsatlardan fedakarlık yapmasını gerektirmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

İsa Yüceer

Yayımlanma Tarihi 29 Aralık 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yüceer, İ. (2016). İSLAM BİRLİĞİ FİKRİ VE IIABDÜLHAMİT. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(2).
AMA Yüceer İ. İSLAM BİRLİĞİ FİKRİ VE IIABDÜLHAMİT. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. Aralık 2016;5(2).
Chicago Yüceer, İsa. “İSLAM BİRLİĞİ FİKRİ VE IIABDÜLHAMİT”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5, sy. 2 (Aralık 2016).
EndNote Yüceer İ (01 Aralık 2016) İSLAM BİRLİĞİ FİKRİ VE IIABDÜLHAMİT. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5 2
IEEE İ. Yüceer, “İSLAM BİRLİĞİ FİKRİ VE IIABDÜLHAMİT”, Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 5, sy. 2, 2016.
ISNAD Yüceer, İsa. “İSLAM BİRLİĞİ FİKRİ VE IIABDÜLHAMİT”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 5/2 (Aralık 2016).
JAMA Yüceer İ. İSLAM BİRLİĞİ FİKRİ VE IIABDÜLHAMİT. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;5.
MLA Yüceer, İsa. “İSLAM BİRLİĞİ FİKRİ VE IIABDÜLHAMİT”. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 5, sy. 2, 2016.
Vancouver Yüceer İ. İSLAM BİRLİĞİ FİKRİ VE IIABDÜLHAMİT. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2016;5(2).

downloaddownloaddownloaddownload  download  download       download     download      download download    download  download download download downloaddownload