Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

Problems Originating from Agriculture and the Importance of Perennial Forage Crops for Sustainable Agriculture: First Category Problems

Yıl 2024, Cilt: 5 Sayı: 1, 1 - 16, 27.06.2024

Öz

Agriculture is the most valuable economic activity that people have been engaged in for about 12 thousand years to meet people's needs, especially food. Agriculture is also a major source of serious environmental problems. Efforts to increase agricultural production in order to feed the increasing population have led to a transformation into annual monoculture cultivation with intensive inputs. Consequently, while intensive usage of chemicals and tillage make safe food production difficult. It also opens the door to soil erosion, decrease in soil water holding capacity, organic matter and biological activity, loss of biodiversity and other environmental problems. Furthermore, these adverse effects have been experienced in almost all agricultural ecosystems where monocropping is implemented. Various environment-friendly alternative agricultural practices have been developed and put into practice to overcome these adverse effects. In this review paper, these adverse effects, caused by agriculture, have been evaluated and taking benefits in the lights of scientific studies.

Kaynakça

  • Abbott, I. 1989. The influence of fauna on soil structure. In; J.D. Majer (Ed.) Animals in Primary Succession: The Role of Fauna in Reclaimed Lands (pp. 39-50), Cambridge University Press.
  • Abu-Ashour, J., Lee, H. 2000. Transport of bacteria on sloping soil surfaces by runoff. Environmental Toxicology, 15(2):149-153.
  • Ağıralioğlu, S., Ağıralioğlu, N. 2020. Türkiye’de enerji ve politikaları. Takvim-i Vekayi, 8(2): 166-198.
  • Aksakal, E.L. 2011. Toprak yüzey malçının yüzey akış ve toprak kayıpları üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(2): 139-144.
  • Alewell, C., Ringeval, B., Ballabio, C., Robinson, D.A., Panagos, P., Borrelli, P. 2020. Global phosphorus shortage will be aggravated by soil erosion. Nature Communications, 11, 4546.
  • Altieri, M.A. 1999. The ecological role of biodiversity in agroecosystems. Agriculture, Ecosystems and Environment, 74, 19-31.
  • Altieri, M.A. 2009. The ecological impacts of large-scale agrofuel monoculture production systems in the Americas. Bulletin of Science, Technology & Society, doi: 10.1177/027046760933372
  • Andiç, C. 1993. Tarımsal Ekoloji. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Ders Notları No: 106, Erzurum, 300s.
  • Anonim. 2024. Study of Soil. https://wazaelimu.com/topic-2-study-of-soil-geography-form-six/ (Retrieved Jan. 24, 2024).
  • Asafu-Adjaye, J. 2003. Biodiversity loss and economic growth: A cross-country analysis. Contemporary Economic Policy, 21(2): 173-185.
  • Aydemir, O., İnce, F. 1988. Bitki Besleme. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yayın No: 2, Diyarbakır, 653s.
  • Balasubramanian, A. 2017. Soil Forming Processes. University of Mysore, Technical Report No: 1, 10p.
  • Bashagaluke, J.B., Logah, V., Opoku, A., Sarkodie-Addo, J., Quansah, C. 2018. Soil nutrient loss through erosion: Impact of different cropping systems and soil amendments in Ghana. PLoS ONE 13(12), e0208250.
  • Bayram, M., Günal, H., Özgöz, E. 2015. Sürdürülebilir toprak işleme yöntemlerinin belirlenmesinde toprak kalitesinin önemi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 25(3): 337-346.
  • Benton, T.G., Bieg, C., Harwatt, H., Pudasaini, R., Wellesley, L. 2021. Food system impacts on biodiversity loss-three levers for food system transformation in support of nature. Chatham House, Research Paper, 71p.

Tarım Kaynaklı Sorunlar ve Sürdürülebilir Bir Tarım İçin Çok Yıllık Yem Bitkilerinin Önemi: I. Sorunlar

Yıl 2024, Cilt: 5 Sayı: 1, 1 - 16, 27.06.2024

Öz

Tarım başta gıda olmak üzere insanların ihtiyaçlarını gidermek için insanlar tarafından yaklaşık 12 bin yıldır uğraşılan en kıymetli ekonomik faaliyettir. Tarım aynı zamanda ciddi çevre sorunlarının da önemli bir kaynağıdır. Artan nüfusu besleyebilmek için tarımsal üretimi artırma çabaları, yoğun girdili yıllık tek ürün (monokültür) yetiştiriciliğine dönüşüme neden olmuştur. Bunun sonucunda yoğun kimyasal kullanımı ve toprak işleme güvenli gıda üretimini zorlaştırırken, toprak kaybına, toprakların su tutma kapasitesi, organik maddesi ve canlı faaliyetinin azalmasına, biyolojik çeşitliliğin kaybına ve diğer çevre sorunlarına da kapı aralamıştır. Üstelik tek ürün yetiştirilen hemen hemen bütün tarımsal ekosistemlerde bu sorunlar yaşanmıştır. Bu durumun üstesinden gelebilmek için değişik çevre dostu alternatif tarım sistemleri geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuştur. Bu makalede tarım kaynaklı bu olumsuz etkiler, yapılan bilimsel çalışmalardan yararlanılarak değerlendirmiştir.

Kaynakça

  • Abbott, I. 1989. The influence of fauna on soil structure. In; J.D. Majer (Ed.) Animals in Primary Succession: The Role of Fauna in Reclaimed Lands (pp. 39-50), Cambridge University Press.
  • Abu-Ashour, J., Lee, H. 2000. Transport of bacteria on sloping soil surfaces by runoff. Environmental Toxicology, 15(2):149-153.
  • Ağıralioğlu, S., Ağıralioğlu, N. 2020. Türkiye’de enerji ve politikaları. Takvim-i Vekayi, 8(2): 166-198.
  • Aksakal, E.L. 2011. Toprak yüzey malçının yüzey akış ve toprak kayıpları üzerine etkisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(2): 139-144.
  • Alewell, C., Ringeval, B., Ballabio, C., Robinson, D.A., Panagos, P., Borrelli, P. 2020. Global phosphorus shortage will be aggravated by soil erosion. Nature Communications, 11, 4546.
  • Altieri, M.A. 1999. The ecological role of biodiversity in agroecosystems. Agriculture, Ecosystems and Environment, 74, 19-31.
  • Altieri, M.A. 2009. The ecological impacts of large-scale agrofuel monoculture production systems in the Americas. Bulletin of Science, Technology & Society, doi: 10.1177/027046760933372
  • Andiç, C. 1993. Tarımsal Ekoloji. Atatürk Üni. Ziraat Fak. Ders Notları No: 106, Erzurum, 300s.
  • Anonim. 2024. Study of Soil. https://wazaelimu.com/topic-2-study-of-soil-geography-form-six/ (Retrieved Jan. 24, 2024).
  • Asafu-Adjaye, J. 2003. Biodiversity loss and economic growth: A cross-country analysis. Contemporary Economic Policy, 21(2): 173-185.
  • Aydemir, O., İnce, F. 1988. Bitki Besleme. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Yayın No: 2, Diyarbakır, 653s.
  • Balasubramanian, A. 2017. Soil Forming Processes. University of Mysore, Technical Report No: 1, 10p.
  • Bashagaluke, J.B., Logah, V., Opoku, A., Sarkodie-Addo, J., Quansah, C. 2018. Soil nutrient loss through erosion: Impact of different cropping systems and soil amendments in Ghana. PLoS ONE 13(12), e0208250.
  • Bayram, M., Günal, H., Özgöz, E. 2015. Sürdürülebilir toprak işleme yöntemlerinin belirlenmesinde toprak kalitesinin önemi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 25(3): 337-346.
  • Benton, T.G., Bieg, C., Harwatt, H., Pudasaini, R., Wellesley, L. 2021. Food system impacts on biodiversity loss-three levers for food system transformation in support of nature. Chatham House, Research Paper, 71p.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Çayır-Mera ve Yem Bitkileri
Bölüm Derleme
Yazarlar

Ahmet Gökkuş 0000-0002-8549-8498

Yayımlanma Tarihi 27 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 18 Mart 2024
Kabul Tarihi 17 Mayıs 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Gökkuş, A. (2024). Tarım Kaynaklı Sorunlar ve Sürdürülebilir Bir Tarım İçin Çok Yıllık Yem Bitkilerinin Önemi: I. Sorunlar. BİLİM-TEKNOLOJİ-YENİLİK EKOSİSTEMİ DERGİSİ, 5(1), 1-16.