Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Hasat Sonrası 1-MCP Uygulaması ve Farklı Ambalaj Materyallerinin Depolama Sürecindeki Kivilerde (Actinidia chinensis var deliciosa a.chev.) Meyve Kalitesine Etkileri

Yıl 2024, Cilt: 5 Sayı: 1, 45 - 57, 27.06.2024

Öz

Araştırmada kivi (Actinidia chinensis var deliciosa a.chev.) türüne ait ‘Hayvard’ çeşidinde hasat işlemini takiben yapılan farklı dozlardaki 1-MCP uygulamalarının ve muhafaza için kullanılan çeşitli ambalaj tiplerinin depolama sürecinde meyve kalite özellikleri üzerine olan performanslarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Hasat işleminden sonra bir grup meyve 312.5 ppb, 625 ppb ve 1250 ppb olmak üzere 3 farklı 1- MCP dozu uygulanarak açıkta, diğer bir grup meyve ise ambalaj materyali uygulanarak LDPE ve PVC torbalarda 1°C ve %95 oransal nem koşullarında 2, 4, 6 ay süreler ile muhafaza edilmiştir. Depolama periyotları sonunda meyvelerde; ağırlık kaybı, duyusal değerlendirme, meyve eti sertliği, meyve eti rengi, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir toplam asitlik, toplam ve indirgen şeker miktarı ve fenolik bileşiklerin değişimi belirlenmiştir. PVC ve LDPE ambalaj uygulamaları incelenen kalite parametreleri açısından başarılı sonuçlar verirken 1-MCP uygulamaları arasında 625 ppb ve 1250 ppb dozlarının diğer konsantrasyonlara göre daha etkili olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Beever, D. J., Hopkirk, G. 1990. Fruit Development and Fruit Physiology, in Kiwifruit: Science and Management. I. J. Warrington G. C. Weston eds., Ray Richards, Auckland, pp. 97-126.
  • Burdon, J., Clark, C. 2001. Effect of Postharvest Water Loss on Hayward Kiwifruit Water Status. Postharvest Biology and Technology, 22(3): 215-225. Amsterdam.
  • Crisosto, H. C., Crisosto, G. M. 2001. Understanding Consumer Acceptance of Early Harvested Hayward Kiwifruit. Postharvest Biology and Technology, 22(3): 205-213.
  • Crouch I. 2003. 1-Methylcyclopropene (SmartFreshTM) as an Alternative to Modified Atmosphere Storage of Apples and Pears. Acta Horticulturae 600: 433-439.
  • Dhillon, W. S., Mahajan, B. V. C., Dhatt, A. S., Sandhu, A. S. 2005. Changes in ripening behaviour of pear cv. Punjab Beauty. Indian J. Hort., 62(2): 193-195.
  • Doğan, A., Kurubaş, M. S., Erkan, M. 2017. Hayward Kivi Çeşidinde Kontrollü Atmosfer ve 1-Methylcyclopropene (1-MCP) Kombinasyonunun Meyve Kalitesi ve Muhafazası Üzerine Etkileri. Meyve Bilimi Dergisi, 70-77. ISSN: 2148-0036.
  • Karaca, İ. 2019. Mersin yöresinde yetiştirilen Hayward kivi çeşidinde modifiye atmosfer paketlemenin soğukta muhafazaya etkisi (Master's thesis, Fen Bilimleri Enstitüsü).
  • Karaçalı, İ. 2002. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. E.Ü. Zir. Fak. Yayınları No:494. 469 s.
  • Karaçalı İ., 2006. Bahçe Ürünlerinin Muhafaza ve Pazarlanması. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No:494, 481s, İzmir.
  • Kanbur, M. Ş., Gündoğdu, M. 2020. Kivi Meyvelerinin Olgunlaşma Evrelerine Göre Fenolik Bileşik İçeriklerindeki Dağılım. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi, 6(2): 194-201. https://doi.org/10.24180/ijaws.740571
  • Karakaya, O., Öztürk, B., Kadim, H. 2019. Kivi (Actinidia deliciosa cv. Hayward) Meyvesinin Biyoaktif Bileşikleri. Uluslararası Tarım ve Yaban Hayatı Bilimleri Dergisi (UTYHBD), 2019, 5(1): 11-17. doi: 10.24180/ijaws.469541
  • Mitchell, F. G. 1988. Kiwifruit Maturity. Perishables Handling Postharvest Technology of Fresh Horticultural Crops. Coop. Ext. Univ. Cal. Issue No.63:4.
  • Pearson, D., Churchill, A.A. 1970. The Chemical Analysis of Foods. Gloucester Place, 104, London, p. 233.
  • Yıldırım, I. K. 2010. Hayward kivi çeşidinin normal ve kontrollü atmosfer koşullarında depolanması üzerine araştırmalar. Akdeniz Üniv. Fen bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi.
  • Zheng, W., Wang, S. Y. 2001. Antioxidant activity and phenolic compounds in selected herbs. Journal of Agricultural and Food Chemistry 49:5165-5170.
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Meyve Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Fatih Cem Kuzucu

Yayımlanma Tarihi 27 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi 23 Mayıs 2024
Kabul Tarihi 25 Haziran 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kuzucu, F. C. (2024). Hasat Sonrası 1-MCP Uygulaması ve Farklı Ambalaj Materyallerinin Depolama Sürecindeki Kivilerde (Actinidia chinensis var deliciosa a.chev.) Meyve Kalitesine Etkileri. BİLİM-TEKNOLOJİ-YENİLİK EKOSİSTEMİ DERGİSİ, 5(1), 45-57.