Yıl 2025,
Cilt: 6 Sayı: 1, 41 - 52, 07.06.2025
Çağlar Kaya
,
Murat Şeker
Destekleyen Kurum
Çanakkale Onsekiz Mart University, Scientific Research Coordination Unit (BAP).
Proje Numarası
FDK-2024-4787
Teşekkür
This research article is a part of the PhD thesis of the corresponding author titled, “Morphological and Molecular Characterization with Determination of Aroma Profiles of Some Local Genotypes in Prunus Genus”.
Kaynakça
-
Ahmad, N. A., Muttalib, M. F. A., Uda, M. N. A., Arsat, Z. A., Abdullah, F., Hashim, M. K. R., & Nordin, A. A. (2023). Measurement of leaf chlorophyll content in harumanis mango cultivated in a greenhouse using SPAD meter. Materials Today: Proceedings.
-
Akbulut, M. K., Şeker, Ş. S., & Şenel, G. (2017). Farklı ekolojik koşullarda yetişen Spiranthes spiralis’ in (Orchidaceae) yaprak stoma özellikleri. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 17(2), 372-376.
-
Anamur, F., & Türkmen, C. (2021). Hümik asit uygulamalarının tüysüz beyaz nektarin (White Prunus persica) beslenmesi üzerine etkileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(4), 1035-1047.
-
Anthony, B. M., & Minas, I. S. (2022). Redefining the impact of preharvest factors on peach fruit quality development and metabolism: A review. Scientia Horticulturae, 297, 110919.
-
Bayav, A., & Çetinbaş, M. (2021). Peach production and foreign trade of Turkey: Current situation, forecasting and analysis of competitiveness. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 31(2), 212-225.
Christofi, M. (2021). The effect of canning process on textural properties, sensorial attributes and bioactive content of non-melting peach cultivars (Doctoral Dissertation, Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management, Cyprus University of Technology).
-
Demiral, S., & Ülger, S. (2021). Farklı uygulamaların plastik serada saksıda yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinin erkencilik ve meyve özellikleri üzerine etkilerinin araştırılması. Mediterranean Agricultural Sciences, 34(1), 1-7.
Demirel, S., Pehluvan, M., & Aslantaş, R. (2024). Evaluation of genetic diversity and population structure of peach (Prunus persica L.) genotypes using inter-simple sequence repeat (ISSR) markers. Genetic Resources and Crop Evolution, 71(3), 1301-1312.
-
Demirören, S. (1992). Şeftali yetiştiriciliği. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. Yalova. 16 s.
-
Derecik, K. (2018). Yabani ve transgenik Oryza sativa L. bitkisinde fotosentetik parametreler ve AGPaz aktivitelerinin karşılaştırmalı analizi (Yüksek Lisans Tezi), Fen Bilimleri Enstitüsü.
-
Deveci, L. (1967). Şeftali ziraatı. Türkiye Ziraatçılar Cemiyeti Yayınları.No:7 İzmit.192 s.
Ekinci, N., Şahin, E., & Kaya, Ç. (2024). Şeftali nektarin yetiştiriciliğinde hasat olumu ve hasat sonrası uygulamaları, ed. Murat Şeker, Engin Gür, Mine Pakyürek, Şeftali Nektarin Yetiştiriciliği, 1. Baskı, İksad yayıncılık, Ankara, ss. 279-316.
-
Fallik, E., & Ilic, Z. (2018). Pre-and postharvest treatments affecting flavor quality of fruits and vegetables. In preharvest modulation of postharvest fruit and vegetable quality (pp. 139-168). Academic Press.
-
Gariglio, N., Weber, M., Castro, D., & Micheloud, N. (2012). Influence of the environmental conditions, the variety, and different cultural practices on the phenology of peach in the central area of santa fe (argentina). Phenology and Climate Change, 332.
-
Gharaghani, A., Solhjoo, S., & Oraguzie, N. (2017). A review of genetic resources of almonds and stone fruits (Prunus spp.) in Iran. Genetic Resources and Crop Evolution, 64(3), 611-640.
-
Güneş, N. T., Horzum, O., & Güneş, E. (2017). Economic and technical evaluation of fruit sector in Turkey. Balkan Near Eastern Journal of Social Sciences, 3, 37-49.
-
Gür, E., Gündoğdu, M. A., & Şeker, M. (2020). Lapseki ekolojisinde yaygın bir şekilde yetiştirilen şeftali çeşitlerinin pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi, 1(2), 90-100.
-
Gür, E., Yılmaz, N., & Demir, S. (2024). Şeftali nektarin çeşitleri ve özellikleri, ed. Murat Şeker, Engin Gür, Mine Pakyürek, Şeftali Nektarin Yetiştiriciliği, 1. Baskı, İksad yayıncılık, Ankara, ss. 79-104.
-
Gür, İ., & Pırlak, L. (2011). Eğirdir ekolojik şartlarında yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin tespiti. Derim, 28(2), 27-41.
-
Ilgın, M., & Yüce, M. (2019). Bazı şeftali ve nektarin çeşitlerinin Kahramanmaraş ekolojik koşullarındaki performanslarının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 8(2), 11-24.
-
Kaya, Ç., & Şeker, M. (2023). Çanakkale’de bahçe bitkileri üretiminin mevcut durumu. Çanakkale’nin Stratejik Sektörü Tarım-1, 1.
-
Koçak, H. (2021). Malatya ilinde sebze olarak tüketilen yabani bitkilerin morfolojik özelliklerinin belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi), Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi.
-
Lachkar, A., Attia, I. B., & Amor, Y. (2020). Morphological and chemical analysis of peach fruits in three different farming systems. Organic Agriculture, 10, 49-61.
-
Layne, D., & Bassi, D. (2008). The peach: Botany, production and uses. Cabi.
-
Lim, T. K., & Lim, T. K. (2012). Prunus persica var. persica. Edible Medicinal and Non-Medicinal Plants, Fruits, 4, 498-508.
-
Minas, I. S., Tanou, G., & Molassiotis, A. (2018). Environmental and orchard bases of peach fruit quality. Scientia Horticulturae, 235, 307-322.
-
Natalchuk, D., & Rudnyk-Ivashchenko, O. (2024). Prerequisites for cultivating frost-resistant peach varieties in the Right-Bank part of the Western Forest-Steppe of Ukraine. Plant & Soil Science, 15(3).
-
Örs, S., & Yıldırım, E. (2023). Farklı yönleriyle lahanagiller üzerine bilimsel çalışmalar, 6. Bölüm, 181.
-
Reig Córdoba, G. (2013). Selección de nuevas variedades de melocotón [Prunus persica (L.) Batsch] en función de caracteres agronómicos, morfológicos, De Calidad Y De Conservación Del Fruto. Rieger, M. (2007). Peach. http://www.uga.edu/fruit/peach.html
-
Serrano, D. V. M., & Valero, D. (2010). Postharvest Biology and Technology for Preserving Fruit Quality, 1, CRC press, USA.
Shah, S. H., Houborg, R., & McCabe, M. F. (2017). Response of chlorophyll, carotenoid and SPAD-502 measurement to salinity and nutrient stress in wheat (Triticum aestivum L.), Agronomy, 7(3), 61.
-
Şeker, M., Kaçan, A., Gür, E., Ekinci, N., & Gündoğdu, M. A. (2013). Çanakkale ekolojik koşullarında yetiştirilen şeftali ve nektarin çeşitlerinde aromatik bileşiklerin incelenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, (1), 62-67.
-
Şeker, M., & Kaya, Ç. (2024). Şeftali ıslahı: Islah yöntemleri, gelecek perspektifleri ve yenilikçi yaklaşımlar, ed. Murat Şeker, Engin Gür, Mine Pakyürek, Şeftali Nektarin Yetiştiriciliği, 1. Baskı, İksad yayıncılık, Ankara, ss. 33-65.
-
Tecimer, K. (2012). Bazı şeftali çeşitlerinin Tokat ekolojik koşullarında gelişme durumlarının belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi), Fen Bilimleri Enstitüsü.
-
TUIK, (2023). Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri, https://data.tuik.gov.tr/bulten/ındex?p=bitkisel-uretim-ıstatistikleri-2023-49535. (Erişim Tarihi: 05.12.2024).
-
Wang, C., Wang, H., Zhao, X., Chen, B., & Wang, F. (2015). Mulching affects photosynthetic and chlorophyll a fluorescence characteristics during stage III of peach fruit growth on the rain-fed semiarid Loess Plateau of China. Scientia Horticulturae, 194, 246-254.
-
Yıldırım, A. N., & Koyuncu, F. (2005). Isparta ili meyve fidancılığı üzerine bir çalışma. Derim, 22(1), 20-28.
-
Yılmaz, B., Genç, A., Çimen, B., İncesu, M., & Yeşiloğlu, T. (2017). Characterization of morphological traits of local and global persimmon varieties and genotypes collected from Turkey. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 41(2), 93-102.
Investigation of Pomological and Morphological Traits of Some Peach (Prunus persica L.) Cultivars and Local Genotypes Grown in Çanakkale Ecological Conditions
Yıl 2025,
Cilt: 6 Sayı: 1, 41 - 52, 07.06.2025
Çağlar Kaya
,
Murat Şeker
Öz
The peach is a widespread and economically important fruit species all over the world. Due to its genetic diversity and the suitability of its ecological conditions, Türkiye is a leading country in the production of peaches. The temperate climate and fertile soils of Çanakkale provide an optimal environment for the cultivation of local peach genotypes. The aim of this study was to compare and evaluate the pomological and morphological traits of local peach genotypes grown in Çanakkale with the standard peach cultivars according to the criteria of UPOV TG/53/7 Rev. 2. The materials employed in this study included the standard cultivars Glohaven, Cresthaven, Şentürk, and J.H. Hale as well as the local genotypes Black Abdos and Sırrı. The analysis revealed a range of fruit width (52.17–75.64 mm), fruit weight (74.47–225.73 g), stone weight (5.56–12.28 g), flesh firmness (0.91–2.91 N), and soluble solids content (9.16%–12.16%) in the samples. The leaf areas ranged from 3672.190 to 5271.610 mm², which showed a considerable variation. In accordance with the criteria set forth by the UPOV, the leaf margins of the Black Abdos cultivar were observed to exhibit a serrated morphology, while the other cultivars displayed a crenate morphology. The nectarines of Black Abdos and Sırrı were observed to be reniform and present in two numbers. Additionally, the leaf bases of all genotypes were observed to be pointed. These findings provide invaluable insights for the conservation of genetic resources, the development of novel cultivars, and the improvement of production efficiency, while simultaneously guiding the preservation of regional diversity and the formulation of market-oriented production strategies.
Destekleyen Kurum
Çanakkale Onsekiz Mart University, Scientific Research Coordination Unit (BAP)
Proje Numarası
FDK-2024-4787
Teşekkür
This research article is a part of the PhD thesis of the corresponding author titled, “Morphological and Molecular Characterization with Determination of Aroma Profiles of Some Local Genotypes in Prunus Genus”.
Kaynakça
-
Ahmad, N. A., Muttalib, M. F. A., Uda, M. N. A., Arsat, Z. A., Abdullah, F., Hashim, M. K. R., & Nordin, A. A. (2023). Measurement of leaf chlorophyll content in harumanis mango cultivated in a greenhouse using SPAD meter. Materials Today: Proceedings.
-
Akbulut, M. K., Şeker, Ş. S., & Şenel, G. (2017). Farklı ekolojik koşullarda yetişen Spiranthes spiralis’ in (Orchidaceae) yaprak stoma özellikleri. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 17(2), 372-376.
-
Anamur, F., & Türkmen, C. (2021). Hümik asit uygulamalarının tüysüz beyaz nektarin (White Prunus persica) beslenmesi üzerine etkileri. Türk Tarım ve Doğa Bilimleri Dergisi, 8(4), 1035-1047.
-
Anthony, B. M., & Minas, I. S. (2022). Redefining the impact of preharvest factors on peach fruit quality development and metabolism: A review. Scientia Horticulturae, 297, 110919.
-
Bayav, A., & Çetinbaş, M. (2021). Peach production and foreign trade of Turkey: Current situation, forecasting and analysis of competitiveness. Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi, 31(2), 212-225.
Christofi, M. (2021). The effect of canning process on textural properties, sensorial attributes and bioactive content of non-melting peach cultivars (Doctoral Dissertation, Department of Agricultural Science, Biotechnology and Food Science, Faculty of Geotechnical Science and Environmental Management, Cyprus University of Technology).
-
Demiral, S., & Ülger, S. (2021). Farklı uygulamaların plastik serada saksıda yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinin erkencilik ve meyve özellikleri üzerine etkilerinin araştırılması. Mediterranean Agricultural Sciences, 34(1), 1-7.
Demirel, S., Pehluvan, M., & Aslantaş, R. (2024). Evaluation of genetic diversity and population structure of peach (Prunus persica L.) genotypes using inter-simple sequence repeat (ISSR) markers. Genetic Resources and Crop Evolution, 71(3), 1301-1312.
-
Demirören, S. (1992). Şeftali yetiştiriciliği. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü. Yalova. 16 s.
-
Derecik, K. (2018). Yabani ve transgenik Oryza sativa L. bitkisinde fotosentetik parametreler ve AGPaz aktivitelerinin karşılaştırmalı analizi (Yüksek Lisans Tezi), Fen Bilimleri Enstitüsü.
-
Deveci, L. (1967). Şeftali ziraatı. Türkiye Ziraatçılar Cemiyeti Yayınları.No:7 İzmit.192 s.
Ekinci, N., Şahin, E., & Kaya, Ç. (2024). Şeftali nektarin yetiştiriciliğinde hasat olumu ve hasat sonrası uygulamaları, ed. Murat Şeker, Engin Gür, Mine Pakyürek, Şeftali Nektarin Yetiştiriciliği, 1. Baskı, İksad yayıncılık, Ankara, ss. 279-316.
-
Fallik, E., & Ilic, Z. (2018). Pre-and postharvest treatments affecting flavor quality of fruits and vegetables. In preharvest modulation of postharvest fruit and vegetable quality (pp. 139-168). Academic Press.
-
Gariglio, N., Weber, M., Castro, D., & Micheloud, N. (2012). Influence of the environmental conditions, the variety, and different cultural practices on the phenology of peach in the central area of santa fe (argentina). Phenology and Climate Change, 332.
-
Gharaghani, A., Solhjoo, S., & Oraguzie, N. (2017). A review of genetic resources of almonds and stone fruits (Prunus spp.) in Iran. Genetic Resources and Crop Evolution, 64(3), 611-640.
-
Güneş, N. T., Horzum, O., & Güneş, E. (2017). Economic and technical evaluation of fruit sector in Turkey. Balkan Near Eastern Journal of Social Sciences, 3, 37-49.
-
Gür, E., Gündoğdu, M. A., & Şeker, M. (2020). Lapseki ekolojisinde yaygın bir şekilde yetiştirilen şeftali çeşitlerinin pomolojik özelliklerinin belirlenmesi. Lapseki Meslek Yüksekokulu Uygulamalı Araştırmalar Dergisi, 1(2), 90-100.
-
Gür, E., Yılmaz, N., & Demir, S. (2024). Şeftali nektarin çeşitleri ve özellikleri, ed. Murat Şeker, Engin Gür, Mine Pakyürek, Şeftali Nektarin Yetiştiriciliği, 1. Baskı, İksad yayıncılık, Ankara, ss. 79-104.
-
Gür, İ., & Pırlak, L. (2011). Eğirdir ekolojik şartlarında yetiştirilen bazı şeftali çeşitlerinin fenolojik ve pomolojik özelliklerinin tespiti. Derim, 28(2), 27-41.
-
Ilgın, M., & Yüce, M. (2019). Bazı şeftali ve nektarin çeşitlerinin Kahramanmaraş ekolojik koşullarındaki performanslarının belirlenmesi. Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 8(2), 11-24.
-
Kaya, Ç., & Şeker, M. (2023). Çanakkale’de bahçe bitkileri üretiminin mevcut durumu. Çanakkale’nin Stratejik Sektörü Tarım-1, 1.
-
Koçak, H. (2021). Malatya ilinde sebze olarak tüketilen yabani bitkilerin morfolojik özelliklerinin belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi), Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi.
-
Lachkar, A., Attia, I. B., & Amor, Y. (2020). Morphological and chemical analysis of peach fruits in three different farming systems. Organic Agriculture, 10, 49-61.
-
Layne, D., & Bassi, D. (2008). The peach: Botany, production and uses. Cabi.
-
Lim, T. K., & Lim, T. K. (2012). Prunus persica var. persica. Edible Medicinal and Non-Medicinal Plants, Fruits, 4, 498-508.
-
Minas, I. S., Tanou, G., & Molassiotis, A. (2018). Environmental and orchard bases of peach fruit quality. Scientia Horticulturae, 235, 307-322.
-
Natalchuk, D., & Rudnyk-Ivashchenko, O. (2024). Prerequisites for cultivating frost-resistant peach varieties in the Right-Bank part of the Western Forest-Steppe of Ukraine. Plant & Soil Science, 15(3).
-
Örs, S., & Yıldırım, E. (2023). Farklı yönleriyle lahanagiller üzerine bilimsel çalışmalar, 6. Bölüm, 181.
-
Reig Córdoba, G. (2013). Selección de nuevas variedades de melocotón [Prunus persica (L.) Batsch] en función de caracteres agronómicos, morfológicos, De Calidad Y De Conservación Del Fruto. Rieger, M. (2007). Peach. http://www.uga.edu/fruit/peach.html
-
Serrano, D. V. M., & Valero, D. (2010). Postharvest Biology and Technology for Preserving Fruit Quality, 1, CRC press, USA.
Shah, S. H., Houborg, R., & McCabe, M. F. (2017). Response of chlorophyll, carotenoid and SPAD-502 measurement to salinity and nutrient stress in wheat (Triticum aestivum L.), Agronomy, 7(3), 61.
-
Şeker, M., Kaçan, A., Gür, E., Ekinci, N., & Gündoğdu, M. A. (2013). Çanakkale ekolojik koşullarında yetiştirilen şeftali ve nektarin çeşitlerinde aromatik bileşiklerin incelenmesi. Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi, (1), 62-67.
-
Şeker, M., & Kaya, Ç. (2024). Şeftali ıslahı: Islah yöntemleri, gelecek perspektifleri ve yenilikçi yaklaşımlar, ed. Murat Şeker, Engin Gür, Mine Pakyürek, Şeftali Nektarin Yetiştiriciliği, 1. Baskı, İksad yayıncılık, Ankara, ss. 33-65.
-
Tecimer, K. (2012). Bazı şeftali çeşitlerinin Tokat ekolojik koşullarında gelişme durumlarının belirlenmesi (Yüksek Lisans Tezi), Fen Bilimleri Enstitüsü.
-
TUIK, (2023). Türkiye İstatistik Kurumu, Bitkisel Üretim İstatistikleri, https://data.tuik.gov.tr/bulten/ındex?p=bitkisel-uretim-ıstatistikleri-2023-49535. (Erişim Tarihi: 05.12.2024).
-
Wang, C., Wang, H., Zhao, X., Chen, B., & Wang, F. (2015). Mulching affects photosynthetic and chlorophyll a fluorescence characteristics during stage III of peach fruit growth on the rain-fed semiarid Loess Plateau of China. Scientia Horticulturae, 194, 246-254.
-
Yıldırım, A. N., & Koyuncu, F. (2005). Isparta ili meyve fidancılığı üzerine bir çalışma. Derim, 22(1), 20-28.
-
Yılmaz, B., Genç, A., Çimen, B., İncesu, M., & Yeşiloğlu, T. (2017). Characterization of morphological traits of local and global persimmon varieties and genotypes collected from Turkey. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 41(2), 93-102.