Güncel Sayı

Cilt: 2 Sayı: 1, 4.09.2024

Yıl: 2024

The Boğaziçi Law Review'in temel amacı, hukuk alanında yüksek kaliteli makaleler yayınlayarak ulusal ve uluslararası hukuk literatürüne katkıda bulunmaktır.

The Boğaziçi Law Review, Boğaziçi Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından yayınlanmaktadır. The Boğaziçi Law Review yılda iki kez (Haziran ve Aralık aylarında) yayınlanan uluslararası çift-kör hakemli bir dergidir. Dergi kapsamında; özgün akademik makale, karar incelemeleri ve kitap eleştirel metinlere yer verilmesi hedeflenmektedir. Dergi iki dillidir (yazılar hem İngilizce hem de Türkçe olarak kabul edilmektedir), ancak Türkçe makalelerde genişletilmiş bir İngilizce özet bulunması gerekir. Makale işleme, gönderme veya yayınlama ücreti yoktur.

1. BLR’ye gönderilen yazıların başka yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekmektedir. Yayın öncesinde yazarlardan bu yönde taahhütname alınacaktır.
2. BLR’de yayınlanmak üzere gönderilen yazıların DergiPark (https://dergipark.org.tr/tr/pub/blr) üzerinden Word formatında ve işbu yazım kurallarına uygun şekilde gönderilmesi gerekmektedir.
3. Yazının ilk sayfasında yazarın tam adı ve unvanı makale başlığının altında sağa dayalı olarak yazılmalıdır. Yazarın e-posta adresi ve çalıştığı kurum, yıldız işaretli dipnotta verilmelidir.Yazarlar ayrıca yazılarını BLR’ye gönderdikleri elektronik posta gövdesinde iletişim adreslerini ve telefonlarını da bildirmelidir.
4. BLR’nin yazı dili Türkçe ve İngilizce’dir. BLR’ye gönderilen yazılarda 300 kelimeden oluşan Türkçe özet ve İngilizce abstract kısımları ile her iki dilde en az 5 en çok 10 adet anahtar kelime veya kavram belirtilmelidir. Türkçe yazılarda ayrıca en az 600 en fazla 1000 kelimeden oluşan İngilizce genişletilmiş abstract bulunmalıdır. Araştırma makalesi olarak yayınlanmak üzere gönderilen yazıların özet ve abstract kısımları hariç olmak üzere dipnotlar dahil en fazla 12.000 kelimeden oluşması gerekmektedir.
5. Tüm yazı metinlerde sadece Times New Roman yazı tipi kullanılmalıdır. Metin gövdesi 12 punto büyüklüğünde ve 1.5 satır aralığı ile, dipnotlar ise 10 punto büyüklüğünde ve 1 satır aralığı ile yazılmalıdır.
6. Yazı içerisindeki alıntılar tırnak içerisinde ve italik olarak belirtilmelidir. 4 satırı aşan alıntılar yeni bir satır başından başlayarak yazılmalıdır.
7. Yazının başlıklandırılmasında büyük/küçük harf ve maddelendirme yönünden aşağıdaki yöntem izlenmelidir:
    “1. BİRİNCİ DERECEDE ALT BÖLÜM
    1.1. İKİNCİ DERECEDE ALT BÖLÜM
    1.1.1. Üçüncü Derecede Alt Bölüm
    1.1.1.1 Dördüncü Derecede Alt Bölüm”
8. BLR’de kaynak göstermek için dipnot kullanılmaktadır. Atıflar için Oxford Standard for Citation of Legal Authorities ('OSCOLA') kullanılmalıdır. Dipnot atıflarında kullanılan terminoloji yazının diline göre belirlenmelidir. Örneğin çevrim içi kaynakların erişim tarihleri gösterilirken Türkçe yazılarda “Erişim Tarihi” İngilizce yazılarda “accessed” ifadesi kullanılmalıdır. Atıf sistemine uygun olmayan yazılar düzeltilmesi için yazarına geri gönderilir.
9. Yazının sonunda kullanılan kaynakların yazarların soyadına göre sıralandığı ve yine OSCOLA atıf sistemine göre hazırlanmış bir kaynakça bulunmalıdır.
10. BLR’de yayınlanmak üzere gönderilen yazıların yazarları söz konusu yazının yayınlanmak için kabul edilmesi durumunda 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu uyarınca ilgili yazı üzerindeki çoğaltma, yayma, umuma iletim, işleme ve çeviri haklarını sınırsız süreyle yurtiçinde ve yurt dışında kullanmak üzere ücretsiz olarak Boğaziçi Üniversitesine devrettiklerini kabul etmiş sayılırlar.
11. BLR’de yayınlanmak üzere gönderilen yazılar hakeme gönderilmeden önce işbu yazım kurallarına uygunluk bakımından ön incelemeye tabi tutulur. Yazım kurallarına, etik ilkelere ve yayın politikasına aykırı olduğu, kabul edilemez dil hataları veya uygun olmayan üslup hataları içeren veya yeterli akademik katkı sağlamayan yazılar hakemlere gönderilmeden reddedilir.
12. BLR’de yayınlanmak üzere gönderilen yazılar hakeme gönderilmeden önce intihal programları (Turnitin ve iThenticate) aracılığıyla benzerlik testine tabi tutulur. Benzerliğin [%20] oranını geçmesi halinde eser, hakem değerlendirilmesine sunulmadan dergi kurulu tarafından ayrıca özgünlük incelemesine tabi tutulur. Dergi kurulu tarafından yapılacak ön inceleme neticesinde eserin özgünlük derecesi yetersiz bulunduğunda eser iade edilir veya yazardan düzeltme talep edilir. Değerlendirmenin herhangi bir safhasında intihal durumu tespit edilen eser iade edilir ve bunu sunan kişiden düzeltilmiş veya benzer bir çalışma görünümünde başka bir eser kabul edilmez.
13. İlk incelemede uygun görülen makaleler, yazar kimliğine dair tüm ibareler temizlenerek yazı içeriğine yönelik akademik inceleme için hakemlere gönderilir. Yazarlara yazılarının gönderildiği hakemlere dair bilgi verilmez. Hakemlerden gelen raporlara göre yazının BLR’de yayımlanmasına veya yayımlanmamasına karar verilir. Hakem inceleme süresi için tanımlanan bir zaman sınırı yoktur.
14. Hakem raporları sonucunda yazıların yayınlanıp yayınlanmayacağı, yayınlanacaksa hangi sayıda yayınlanacağı hususlarında Baş Editör karar verecektir. Yazarlar, makalenin reddedilmesi için tek bir olumsuz hakem raporunun yeterli olabileceğinin farkında olmalıdır.

1. BLR, Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından ortak çabayla belirlenen Bilimsel Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri’ni (Principles of Transparency and Best Practices in Scholarly Publishing) benimser. (İlkeler için bkz. https://publicationethics.org/files/principles-transparency-best-practice-scholarly-publishing.pdf)
2. BLR’de yayımlanmak üzere gönderilen tüm yazıların orijinal olması, başka bir yerde yayımlanmamış ve değerlendirme için gönderilmemiş olması gerekmektedir. Gönderilen her yazı öncelikle yazım kurallarına, etik ilkelerine ve yayın politikasına uygunluk bakımından editör incelemesine tabi tutulacaktır. Editör incelemesinden geçen yazılar kör değerlendirmeden geçmek üzere iki hakeme gönderilecektir.
3. BLR’de yayınlanmak üzere gönderilen yazılarda etik dışı davranışlar tespit edildiğinde COPE tarafından hazırlanan akış şemaları takip edilecektir. Etik dışı davranışlar intihal, sahte yazarlık, yapay araştırma ve veri üretimi, menfaat çatışmalarının gizlenmesi gibi ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere yazarın gönderilen yazıyı bizzat hazırlamadığı, başka çalışmalardan ve üçüncü kişilerin emeklerinden haksız yararlanmanın bulunduğu, yazar isimlerinin doğru şekilde belirtilmediği halleri kapsamaktadır.
4. BLR’de yayınlanmak üzere gönderilen yazıların hazırlanma sürecine ve araştırmaya dahil edilen tüm gerçek kişiler araştırmaya katılımın etkileri, riskleri, araştırmada toplanacak ve kullanılacak verilerin niteliği ve kullanım amaçları hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
5. BLR’de yayınlanmak üzere gönderilecek yazılar deneysel çalışmalar içeriyorsa bu deneylere yönelik gerekli etik kurul onayları alınmalı ve gerçek kişi katılımcıların varlığında bu kişilerin yazılı onayları 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu başta olmak üzere ilgili mevzuata uygun olarak alınmalıdır.
6. BLR’de yayınlanmak üzere gönderilecek yazılar bir kurum ya da kuruluş iş birliği ile hazırlanıyorsa; bir kurum, kuruluş tarafından ya da proje kapsamında fonlanıyorsa bu hususların yazının gönderildiği e-postada açıkça bildirilmesi gerekmektedir.
7. Gönderilen yazıların BLR yazım kurallarına, etik ilkelere, yayın politikasına ve fikir ve sanat eserleri hukuku düzenlemeleri başta olmak üzere hukuka uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
8. Gönderilen yazılarda yazar olarak belirtilen kişilerin doğrudan akademik ve/veya bilimsel katkısı bulunmalıdır. Fon sağlamak, yazının hazırlanması için kitap, makale gibi kaynaklara erişim sağlamak tek başına yazarlık hakkı vermez.
9. Birden çok yazar bulunması durumunda yazarların isim sıralaması yazarların ortak kararı ile belirlenmelidir.
10. Yazarlık için yeterli görülmeyen ancak fon, kaynak, teknik destek sağlamak yoluyla yazının hazırlanmasında katkı sağlayan kişilerin isimleri teşekkür bölümü oluşturularak bu bölüm altında sıralanmalıdır.
11. Yazıların ulaştığı sonuçları, değerlendirmeleri etkileme potansiyeli olan veya makul bir değerlendirme ile etkileyebileceği düşünülebilecek olan tüm çıkar çatışmaları yazarlar tarafından beyan edilmelidir.
12. Bir yazının yazarı veya yazarları tarafından bir hata ya da yanlışlık tespit edilmesi durumunda bunlara ilişkin düzeltme geri çekme talebi doğrudan bir editör ile temasa geçilmesi gerekmektedir.
13. Editörler yayınlanmak üzere gönderilen yazının ilk incelemesini yazarların cinsiyetinden, etnik kökeninden, dini inanışından, siyasi görüşünden ve benzeri diğer kişisel unsurlardan bağımsız şekilde yapar.
14. Editörler BLR’de yayınlanan içeriklerin yayın kalitesinden sorumludur. Gerektiğinde düzeltme yapılmasını, hata sayfası yayınlanmasını, yazarların veya yazar adaylarının gerekli düzeltmeleri yapmasını sağlarlar.
15. Editörler gelen yazıları hakemlere gönderirken menfaat çatışmalarının oluşmamasına özen gösterecek şekilde dağılım yaparlar. Hakemlerin yazarlarla, yazının ya da yazıya konu araştırmanın finansal destekçileriyle menfaat çatışması bulunmamalıdır. Hakem atama ve bir yazının yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verme konusunda Baş Editör nihai ve tam yetkiye sahiptir.
16. Hakemler yayınlanmak üzere gönderilen yazının uzmanlık alanına göre seçilir. Eğer yazının gönderildiği hakem kendisini ilgili yazının alanında uzman hissetmiyorsa durumu yazıyı kendisine gönderen editöre bildirmelidir. Hakem değerlendirmeyi kabul ettiği yazıya ilişkin raporu zamanında yetiştiremeyecekse bu hususu da en kısa zamanda yazıyı kendisine gönderen editöre bildirmelidir.
17. Editörler, yazarın veya yazarların kimliğinin hakemlerden gizli tutulması için gereken önlemleri alır.
18. Hakemler, kendilerine gönderilen yazılar üzerindeki hakların yazarlara ait olduğunun bilinciyle hareket eder. Hakemlerin kendilerine değerlendirilmek üzere gönderilen yazıları herhangi bir şekilde değerlendirme haricinde kullanmaması, içeriğini üçüncü kişilerle tartışmaması gerekmektedir.

Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için işlemleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz.